• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B92/informer.rs

14.10.2018

10:30

BUDITE SPREMNI ZA najveće "katastrofe" koje mogu da vas snađu na putovanjima!

Ljubav

BUDITE SPREMNI ZA najveće "katastrofe" koje mogu da vas snađu na putovanjima!

Podeli vest

Na svakom putovanju uvek se može desiti da nešto neće ići po planu. Šansa da se stvari ne odvijaju po planu udvostručuje se tokom zimskih meseci kada je i vreme loše. Pročitajte kako da se nosite sa nekim „katastrofama“ koje vam se mogu desiti i poremetiti planove

Let je otkazan zbog lošeg vremena 


Dobra vest je da će vam avio-kompanija ostaviti mesto na sledećem raspoloživom letu čim prođe nepogoda. Loša vest je da to ponekad zahteva čekanje na šalteru koje može da potraje i satima.

Srećom, pa savremena tehnologija često dozvoljava da novi termin rezervišete sami preko interneta. Ukoliko nema slobodnih mesta na sledećem letu, avio-kompanija nije dužna da vam pronađe hotelsku sobu. 


Izgubili ste prtljag 



Mnogo više prava imate kada avio-kompanija izgubil vaš prtljag. Prvo morate podneti zahtev pre nego što napustite aerodrom. Idite u kancelariju za prtljag i dobićete broj pod kojim je zaveden vaš slučaj. Pomoću tog broja ćete pratiti prtljag i podnositi zahtev za odštetu.

Foto: Pixabay

Avio-kompanija je po zakonu obavezna da vam nadoknadi sve razumne troškove koji nastaju kao rezultat izgubljenog prtljaga. Dakle, ako morate da izađete i kupite majicu avio-kompanija vam to mora i platiti. To ne znači da koristite izgubljeni kofer kao izgovor da kupite odeću i kozmetiku koju obično ne biste.

Izbacili su vas sa leta 
 

Nakon tuče putnika na letu kompanije United Airlines, avio-kompanije su značajno smanjile broj rezervisanih mesta u odnosu na kapacitete. Ali i dalje imate više prodatih sedišta nego što ima mesta u avionu, posebno tokom praznika. Iako ćete nevoljno napustiti avion, vi ćete to morati da uradite jer ste potpisali ugovor o prevozu čim ste kupili karte.

Svakako avio-kompanija je dužna da vam obezbedi što raniji let do destinacije. Svako kašnjenje pri dolasku na određenu destinaciju od dva do četiri sata znači da avio-kompanija mora da vam isplati određeni iznos karte. Avio-kompanija takođe može da pokuša da vam ponudi manje novca na licu mesta, ali na vama je da li ćete to da prihvatite ili ne. 
 

Propustili ste svoj let 


Avio-kompanije imaju nezvaničnu politiku da ako se pojavite u roku od dva sata od polaska aviona na koji se niste ukrcali mogu da vam nađu mesto na sledećem letu, često bez ikakvih dodatnih troškova. Dakle, budite što ljubazniji, izvinite se što kasnite i šanse su vam bolje. 

Foto: Shutterstock
 

U hotelu nema mesta za vas 


I hoteli baš kao i avio-kompanije bukiraju više gostiju nego što imaju soba, pa tako ni dolazak u hotel sa rezervacijom ne znači da će uvek biti mesta za vas.

Međutim, uobičajena je praka da vam hotel pronađe sobu u obližnjem hotelu. Osoblje na recepciji se neće uvek samo ponuditi, ali ako ih zamolite da vas „prošetaju“ u drugi hotel imaće na umu da se razumete u ovo.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija