• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

13.10.2019

20:03

SERUMI VRAĆAJU MLADOST! U čemu je tajna koncentrata za lepotu?

Ljubav

SERUMI VRAĆAJU MLADOST! U čemu je tajna koncentrata za lepotu?

Podeli vest

Postoje različite vrste seruma koji rešavaju različite probleme, od akni do crvenila, hiperpigmentacije i dehidracije, ali su oni protiv bora svakako najpopularniji

Serum za lice mnogima je misteriozan proizvod, ali zapravo je reč o bogatim aktivnim sastojcima koje nanosimo nakon čišćenja lica, a pre kreme za lice. Nastali su zbog potrebe da kožu opskrbimo dodatnom negom, bez nanošenja još jedne kreme. Postoje različite vrste seruma koji rešavaju različite probleme, od akni do crvenila, hiperpigmentacije i dehidracije, ali su oni protiv bora svakako najpopularniji.

U čemu je tajna?

Prva razlika između seruma i krema je očigledna - u samom izgledu, teksturi i načinu nanošenja preparata, kao i u načinu na koji se čuva i koristi. Krema je mnogo masnije i gušće teksture, dok je serum znatno ređi. Možemo reći da je on gusta, providna tečnost, ali zato prepuna aktivnih sastojaka, i to u 5-10 puta većoj količini.

ZAVIST IZJEDA IZNUTRA! Izbegnite zamke na DRUŠTVENIM MREŽAMA!

Druga razlika je u tome što su serumi mnogo lakši (brže se upijaju) za kožu, a zahvaljujući manjim molekulima uspevaju da prođu u dublje slojeve.

Foto: Shutterstock

Iako će vam se učiniti da plaćate visoku cenu za tako malu količinu proizvoda, treba da imate na umu da su to skoro čisti aktivni sastojci - esencija koncentrisana u jednom proizvodu.

Kako se nanose?

Serum se nanosi na oprano i osušeno lice, dovoljno vam je tek nekoliko kapi. Zbog svoje tečne teksture koža ga vrlo brzo upija, ali ukoliko imate više vremena, najbolje je sačekati dvadesetak minuta kako bi se apsorbovali svi sastojci. Potom nanesite kremu, mada postoje vrste koje se koriste samostalno i nakon kojih nije potrebna dodatna nega. Posle nedelju dana primene napravite pauzu od najmanje tri nedelje.

SVE ŠTO VAM TREBA! Antiejdžing maska od banane!

Mešavina protiv akni

Za tretman akni, bubuljica i ostalih upalnih procesa na koži upotrebite tri kapi eteričnog ulja limuna, tri kapi ulja lavande, šest kapi ulja ruzmarina, četiri kapi ulja čajevca i dve kašike arganovog ulja. Sastojke dobro izmešajte, a potom pipetom nanesite na problematična mesta. Rezultat bi trebalo da bude vidljiv već nakon dve nedelje.

 

Većina preparata dolazi upakovana u malim i tamnim bočicama sa pipetom. One prirodne serume koji nemaju konzervanse i neke posebne aditive čuvajte na tamnom i hladnom mestu.

Kako izabrati pravi?

Kada je u pitanju izbor vrste, najbolje ćete proći imajući u vidu vaš tip kože, a zatim i sastojke koji odgovaraju vašim potrebama.

Za masnu kožu - iako biste mogli da pomislite da je za masnu kožu potreban serum na vodenoj bazi, to ne mora uvek da bude slučaj. Serumi su većinom lagane teksture i sadrže obilje sastojaka (recimo vitamin B6) za kontrolu seboreje, redukuju prekomerno lučenje sebuma i uspostavljaju prirodnu ravnotežu vlažnosti i masnoće kože lica.

Foto: Shutterstock

Za suvu i zrelu kožu - u serumima za suvu kožu najčešće se nalaze hijaluronska kiselina (zadržava vlagu), glikolna kiselina (pruža blagi hemijski piling), vitamine E i C (snažni antioksidansi koji štite ćelije), kao i niacinamid (vitamin B3, poboljšava elastičnost kože).

(VIDEO) UČITE OD MAJSTORA! Poželećete da ste ranije znali ovaj bjuti trik Džesike Albe!

Za problematičnu kožu - serumi za kožu sklonu aknama i bubuljicama sadrže salicilnu kiselinu (otčepljuje pore), vitamin C (ubrzava obnovu ćelija i proizvodnju kolagena), retinol (vitamin A, smanjuje upalu i služi kao antioksidans) i cink (smanjuje iritacije i reguliše lučenje sebuma).

Domaći serumi

Osim što možete da ih kupite, prema preporuci vašeg kozmetičara ili dermatologa, serume možete da napravite i sami, u domaćoj radinosti. U staklenu bočicu (50-100 ml) pipetom sipajte dve trećine ulja jojobe za masnu kožu, bademovo ulje za normalnu kožu ili arganovo ulje za suvu i zrelu kožu. Zatim dodajte trećinu ulja divlje ruže za bogatu negu i obnovu ćelija i na kraju ukapajte 10-20 kapi ulja vitamina E. Ukoliko želite serum prozračne teksture, dve trećine ulja zamenite čistim aloe vera gelom i potrošite u roku mesec dana, čuvajući ga u frižideru.

Možete da isprobate i sledeći prirodni antiejdž serum protiv bora. Pomešajte kašičicu askorbinske kiseline u prahu, što je zapravo vitamin C (apoteka, prodavnice zdrave hrane), tri kašičice destilovane vode, kašičicu glicerina i četvrtinu kašičice vitamina E i sipajte u bočicu. Vrlo je važno da pri izradi ne koristite metalni pribor, već samo keramiku, staklo, drvo ili plastiku. Serum možete naneti i na vrat i dekolte, pa čak i na ruke.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija