• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: mondo.rs/informer.rs

18.11.2019

22:21

ZDRAVE NAVIKE! Zašto dete mora da bude u devet u krevetu?

Ljubav

ZDRAVE NAVIKE! Zašto dete mora da bude u devet u krevetu?

Podeli vest

Ukoliko mališan ostane budan do kasno, sve se remeti. Nije svejedno da li dete ide na spavanje oko devet sati ili kad mu padne na pamet...

Stručnjaci kažu da je važno da u krevetu budu na vreme, jer kada dete spava, radi hormon rasta koji se ispušta tokom četvrte faze sna, pola sata posle ponoći. Ukoliko mališan ostane budan do kasno, sve se remeti. Vreme ispuštanja hormona rasta se pomera i dete ne može mnogo da poraste. Osim toga, odlazak u krevet do devet sati je značajan faktor za produktivnost, razvoj sposobnosti učenja i memorije.

REŠITE SE UPORNIH GRINJA, napravite sami domaći 'protivotrov'!

Naravno, da biste dete navikli da ide da spava na vreme, morate da mu izgradite tu naviku. Lezite sa njim, da vidi da i vi poštujete satnicu, pa se posle "izvucite" iz kreveta kada zaspi. Pre toga bi bilo dobro da mališan bude aktivan, da ima trening, radi neke vežbice ili vozi bicikl.

Foto: Pixabay

 

 

Ne bi bilo loše da mu čitate knjigu, jer jer to svojevrsni ritual koji će usvojiti i znaće da asocira na san. Isključite kompjuter, TV i mobilni telefon u njegovoj sobi, kako mu spoljni faktori ne bi remetili san. Obratite pažnju i na svetlo, pošto se veruje da je blago žuta boja odlična za opuštanje, a ono je priprema za spavanje.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija