• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje/J.Ž.

06.01.2020

18:00

ŽIVOT ČINE MALE, jednostavne stvari - Evo šta je KLJUČ PORODIČNE SREĆE!

Ljubav

ŽIVOT ČINE MALE, jednostavne stvari - Evo šta je KLJUČ PORODIČNE SREĆE!

Podeli vest

Poverenje, podrška, posvećenost i dobro isplaniran raspored obaveza i razbibrige, kao i emocionalna sigurnost, ono su što je potrebno da bi jedna porodica dobro funkcionisala i bila srećna

Odnosi unutar porodice, naročito sloga između majke i oca, ključ su porodične sreće! U složnu kuću sreća sama dolazi na vrata - kaže jedna narodna poslovica.

HOLIVUDSKE ZVEZDE PRAVOSLAVNE VERE! Ovo su poznate ličnosti koje slave naš Božić

Mirno, bez vike i uvreda

Ukoliko dođe do nesuglasica, rešavajte ih mirno, uz otvoren razgovor, razumevanje i poštovanje druge strane. Pokušajte da ne podižete glas, da ne koristite ružne ni pogrdne reči. Uvek imajte na umu da nikako ne treba da povredite bilo kog člana svoje porodice, ni na koji način. Razgovarajte, problem ne treba da ostane nerešen, jer to je teret koji ćete nositi na plećima, a i deca će to osetiti, pa ćete time opteretiti i njih.

AKO STE ROĐENI U JANUARU jedne stvari morate dobro da se ČUVATE!

Ista pravila i ako ne živite zajedno

Čak i ukoliko oba roditelja ne žive zajedno, ukoliko je došlo do razvoda, porodica i dalje može biti srećna. I tada porodični odnosi mogu da se zasnivaju na vrednostima kao što su uzajamno poštovanje i razumevanje i treba da imaju usaglašene stavove po pitanju vaspitanja dece. To su stvari koje deci ulivaju sigurnost i pozitivno utiču na sreću.

Zajedno

Obaveze i brzi tempo kojim ih ispunjavamo često ne ostavljaju vremena za druženje. Važno je da roditelji i deca imaju bar jednu zajedničku aktivnost u kojoj svi učestvuju. Otac i majka bi trebalo da provode podjednako vremena sa decom, a najviše pozitivnog uticaja na porodične odnose imaju aktivnosti u kojima učestvujete svi. To je naročito važno ako deca imaju između 6 i 12 godina, kažu psiholozi. Smislite neku igru, jednom nedeljno idite u vožnju biciklom, idite zajedno na vežbe... Subota veče može da bude rezervisana za odlazak u bioskop ili kućno filmsko veče. Sami dogovori oko toga šta ćete gledati, šta ćete da grickate dok traje film učiniće da komunicirate, dogovarate se, pravite kompromise... Takođe, doneće smeh i radost u dom.

Foto: Shutterstock

Slušajte decu, pa će i ona vas

Za decu je važno da znaju da ih slušate, da želite da čujete sve njihove probleme, ma koliko vam oni izgledali beznačajno i smešno. Deca imaju svoje strahove, dileme, brige... Pokušajte da sve to sagledate iz dečije perspektive. Dajte savet, budite ozbiljni dok vam sedmogodišnjak ili tinejdžerka pričaju o događajima u školi. Budite srećni što žele sa vama da podele mnogo toga. Ipak, dete ima pravo i na svoju privatnost i na svoje tajne, tada na snagu stupa poverenje. Važno je da vaše dete bude svesno da će u vama uvek naći podršku, a vi da budete sigurni da će ukoliko postoji problem, dete to otvoreno reći.

(VIDEO) DEČAK JE POVEO PSA U ŠETNJU, A ONDA JE NAIŠAO NA BARICU! Ono što je potom usledilo ULEPŠAĆE VAM DAN

Pomozite drugima

Važno je da kao porodica budete odgovorni prema drugima, da kod dece izgradite osećaj da drugima treba pomagati. Zato naučite da dajete onima kojima je potrebno. Davanje ujedinjuje porodicu. Učestvujte, na primer, u humanitarnim šetnjama ili trčanju, budite volonteri, pa sa decom zajedno sadite drveće, uređujte bašte... Garderobu i igračke koje više ne koristite pakujte zajedno i planirajte odlazak u dečiji dom ili dom za odrasle kako biste poklonili stvari. Učite decu da budu humana, da misle na druge, da vole druge.

Foto: Shutterstock

Družite se

Svoju porodičnu sreću i radost delite sa drugima. Negujte lepe i dobre odnose sa komšijama, prijateljima, širom rodbinom. Nađite vremena za druženje sa svima njima, održavajte kontakte. Veoma je važno da imate na koga da se oslonite u slučaju da ste suočeni sa problemima, a to se svakome dešava. Baka i deka su veoma važne figure u životu porodice. Deca koja provode više vremena sa bakama i dekama društvenija su, bolja u školi i pokazuju više brige za ostale. Bake će decu naučiti strpljenju, a roditelji su pod manjim stresom ukoliko znaju da se mogu osloniti na bake i deke.

NAJMALEROZNIJI DATUMI U 2020! Čuvajte se, otkrivamo kad će koji HOROSKOPSKI ZNAK da nadrlja! Svađe sa šefom, bankrot i raskid, biće tu svega...

Čuvajte tradiciju

Slavite slavu, rođendane, svoje i dečije, Novu godinu, Božić... Svaki korak oko planiranja je blagotvoran! Okupljanje prijatelja i porodice ili slavlje samo u krugu vaše male zajednice veoma je važno za očuvanje porodične sreće. Odmori, zimovanja ili letovanja, važan su segment porodične sreće. Nije važno kuda ćete otputovati, važno je da ste zajedno! Planiranje putovanja, sam put, upoznavanje novog mesta i ljudi, običaja, sve to blagotvorno deluje na porodične odnose.
 



 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija