• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: telegraf.rs

13.01.2020

12:06

TESTIRA SE RAZVOD "BEZ KRIVICE"! Da li je ovo način da se izbegnu mržnja, svađe, godine na sudu...

Ljubav

TESTIRA SE RAZVOD "BEZ KRIVICE"! Da li je ovo način da se izbegnu mržnja, svađe, godine na sudu...

Podeli vest

Kada ljubavi dođe kraj, često iz nekadašnjih partnera progovore bes, ljutnja i sujeta što dovodi do ozbiljnih problema i otežava život kako njima, tako i njihovim porodicama

Početkom 2020. godine videćemo najveće izmene o razvodu u Velikoj Britaniji nakon više od pola veka od kada je predlog o zakonu o razvodu, raspuštanju i razdvajanju ušao u Parlament, prenosi Independent. Na ovaj korak Britanci su se odlučili nakon što su uočili to da aktuelni zakoni nemaju baš dobar učinak i da se zbog njih brakorazvodne parnice dodatno odugovlače.

ZBOG OVOGA PUCAJU BRAKOVI! Evo šta je najčešći razlog za razvod, pa čak i za ubistvo partnera! (VIDEO)

Imajući u vidu to da ni u našem regionu ne manjka razvoda koji traju i po nekoliko godina, mukotrpne borbe za starateljstvo i neprestanih optužbi između supružnika, možda će odluka koju je vlada u Britaniji donela inspirisati i vodeće ljude našeg regiona da uvedu neke slične promene.

Šta je razvod "bez krivice"?

Ovo je nov pravni koncept koji bi trebalo da spreči parove u prebacivanju krivice sa jednog na drugo tokom brakorazvodne parnice. To bi, kako je britanski ministar pravde Robert Baklend rekao, trebalo da poštedi porodice.

ZALJUBILI STE SE U OŽENJENOG MUŠKARCA?! OVIH 7 stvari obavezno MORATE DA ZNATE!

- Institucija braka će uvek biti od velikog značaja, ali nikada ne smemo da odobrimo situacije u kojima sprovođenje zakona dovodi do sukoba i šteti deci. Dozvoljavajući pojedincima da igraju igre i međusobno se krive, sprečavamo da mnoge porodice nastave sa svojim daljim životom što bolje znaju - kaže Baklend.

Foto: Pixabay

Sistem razvoda koji se sada sprovodi u Engleskoj i u Velsu podrazumeva to da jedna osoba pokrene parnicu i tokom postupka optužuje drugu stranu.

Tom prilikom oni mogu da izaberu jedan od tri razloga za koji će teretiti svog supružnika: preljuba, neuračunljivo ponašanje ili napuštanje. Ali, u osnovi, ovaj sistem se zasniva na krivici i zahteva iznošenje dokaza jedne strane o krivici druge strane.

Ukoliko par nije u mogućnosti ili ne želi to da uradi, u obavezi su da dve godine žive rastavljeno, pre nego što i zvanično okončaju brak. To važi čak i u slučaju kada je odluka obostrana.

KADA SE UDALA, SVEKAR JOJ JE UPUTIO JEDNU REČENICU ZBOG KOJE SADA HOĆE DA SE RAZVEDE! Šok priča žene koja proživljava pakao!

Međutim, ukoliko jedan partner osporava razvod, taj period umesto dve godine, mora biti pet godina.

Kako će razvod "bez krivice" promeniti to?

Parovi će, umesto da krive jedno drugo, imati mogućnost da odaberu opciju "nepovratan raspad" kao jedini razlog za razvod.

To mogu učiniti u zajedničkoj izjavi, a može biti urađeno i od strane jednog supružnika. Dakle, bilo ko od dve strane će moći da saopšti da je brak nepovratno propao, bez potrebe za pružanjem dokaza o lošem ponašanju partnera.

- Tako će novi zakon efektno ukloniti "igru krivaca" koja predstavlja problem u starom sistemu - kaže Baklend.

Ejdan Džouns, izvršni direktor tela za stabilizovanje odnosa rekao je da je jedan od najpozitivnijih učinaka novog zakona to što neće stvarati dodatno lošije odnose među parovima, s kojima kasnije treba da se nose njihove porodice i deca.

Foto: Shutterstock

- Naši trenutni zakoni o razvodu podstiču povećan animozitet među parovima koji se razvode jer ih dovodimo u situaciju da odlučuju ko je kriv i zašto. To može biti prilično teško, posebno kada već postoji dosta netrpeljivosti i sukoba između partnera - kaže Džouns.

- Čak i u slučajevima kada su odnosi, do tog trenutka, bili relativno prijateljski, proces prebacivanja krivice može prilično brzo da poljulja te odnose - dodaje.

VENČAVAJU SE TRIDESETIM, A RAZVODE U ČETRDESETIM! Brakovi najčešće pucaju posle 13 godina

Istraživanja su pokazala da je sukob roditelja tokom razvoda najviše štetan za decu.

- Za parove koji se razvode i njihovu decu, od bitnog je značaja to da se ovaj zakon što pre usvoji - zaključuje Ejdan Džouns.

Advokat Šarlot Njumen rekla je da se zakon mora promeniti kako bi se prilagodio savremenom društvu i stavovima prema braku.

- Čini se kako je do sada sistem razvoda bio napravljen tako da odvraća parove od razvoda i time je jedan supružnik bio prisiljen da krivi drugog čak i kada nijedna strana nije bila kriva. Međutim, kako se promenilo i društvo, mora se menjati zakon - kaže Šarlot.

Ona se složila sa Džounsom oko toga da će novi zakon najpozitivnije uticati na decu kojoj više neće biti nanošeno više štete nego što je potrebno.

Foto: Pixabay

Vlada, takođe, uočava korist u tome što sada nasilnicima neće biti omogućeno da zarobe supružnika u braku pet godina tako što će razvod osporiti.

Kako se čini, ova novina u zakonu, biće povoljna po sve i ima dobre šanse da normalizuje odnose između bivših partnera i njihovih porodica, što je često gotovo nemoguće. Šta mislite, da li bi u našem podneblju mogao da zaživi zakon o razvodu "bez krivice"?


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!
Politika

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!

Narodna Skupština Republike Srbije, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, Udruženje poslovnih žena Srbije i Program Ujedinjenih nacija za razvoj, svečano su obeležili Međunarodni dan devojčica u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija, u Domu Narodne skupštine Republike Srbije.

25.04.2024

16:35

Srpska lista: Od dolaska Kurtija na vlast zabeleženo 500 napada na Srbe!
Politika

Srpska lista: Od dolaska Kurtija na vlast zabeleženo 500 napada na Srbe!

Napad i pljačka Petra Kostića (20) pre dve noći u centru Kosovske Mitrovice nedaleko od glavnog gradskog šetališta, vrtića i osnovne škole od strane grupe Albanaca je 500. etnički motivisan napad od dolaska na vlast Aljbina Kurtija što je i najbolja slika i prilika njegovog odnosa prema Srbima i svemu što je srpsko, saopštila je danas Srpska lista.

25.04.2024

16:34

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija