• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: novosti.rs/informer.rs

23.03.2020

22:19

KAKO DA PREKRATITE VREME U IZOLACIJI? Ovo će najbolje da vas relaksira!

Ljubav

KAKO DA PREKRATITE VREME U IZOLACIJI? Ovo će najbolje da vas relaksira!

Podeli vest

Psiholog Milica Zarin preporučje starijim osobama koje su prinuđene na život u kućnoj izolaciji, da se pozabave društvenim igrama, jer će istovremeno jačati mentalne i kognitivne sposobnosti

Merama ograničenog kretanja zbog pandemije najviše je pogođena starija populacija, koja je prinuđena na život u kućnoj izolaciji. Kako da u takvim uslovima, ipak, kvalitetno upotpune vreme, ali i da se zabave? Psiholog Milica Zarin starijim osobama preporučuje društvene igre koje su višestruko korisne, naročito za jačanje mentalnih i kognitivnih sposobnosti.

MANJE VESTI, više DRUŠTVENIH IGARA, a ovaj NAPITAK IZBEGAVAJTE! Psiholog savetuje kako da ostanete "čitavi" tokom korone!

ŠEST NAČINA da smanjite rizik od zaraze kada izlazite iz kuće!

- Društvene igre su odličan izbor za starije, naročito u uslovima izolacije, jer mogu da im vrate osećaj pripadnosti i ponovne socijalne inkluzije - kaže za "Novosti" Milica Zarin. - Svako treba da igra ono što voli i zna - karte (remi, tablić, tač...), jamb, šah, "ne ljuti se čoveče"... Mogu da se uključe i ostali članovi porodice. Bilo kakva angažovanost u tom smislu je bolja nego nikakva. Laički rečeno, tako stvaramo vezu među neuronima. Za jačanje kognitivnih funkcija najbolje su ukrštene reči, pa starijima preporučujem da ih rešavaju u paru. Društvene igre na neki način mogu da kompenzuju situaciju u kojoj su se našli. Dragoceno je bilo kakvo mentalno naprezanje, "mozganje", sabiranje...

Foto: pexels.com

Psiholog naglašava da svaku situaciju treba gledati kao novu šansu i ovu priliku iskoristiti da radimo ono što ranije nismo radili i što nas relaksira.

SAVLADAJTE OVU TEHNIKU DISANJA i zaboravićete na napade panike i stres!

- Ljudima će tako brže proći vreme, manje će razmišljati o onome što se dešava oko njih, a u krajnjoj liniji cilj je da se zabave. To treba da bude vid relaksacije. Postoje osobe koje vole da se takmiče, društvene igre su prilika da održe taj duh, pa makar i u ovim okolnostima. Bilo bi odlično ako to mogu da ustale kao rutinu, da svakog dana igraju društvene igre u približno isto vreme. To može da bude izvor radosti i zadovoljstva. Ljudi uglavnom nisu imali vremena da igraju društvene igre. I ono što je možda najvažnije, ne treba razmišljati dugoročno, već se fokusirati na sadašnji trenutak.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!
Košarka

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!

Bilo je fenomenalno. Trebaće još par dana da mi se slegnu utisci. I dalje sam preplavljena emocijama, sjajno je ovako krunisati sezonu. Presrećna sam i preponosna, ostvarila sam san koji sam imala kao devojčica, priča za Informer srpska košarkašica Nikolina Milić, koja je sa Fenerbahčeom odbranila titulu prvakinja Evrope.

16.04.2024

06:40

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija