• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: stil/informer.rs

01.04.2020

10:44

OČISTITE NAKIT KAO PROFESIONALAC! Uradite ovo i vaš nakit će biti dezinfikovan i kao NOV

Ljubav

OČISTITE NAKIT KAO PROFESIONALAC! Uradite ovo i vaš nakit će biti dezinfikovan i kao NOV

Podeli vest

Iako je većina nakita žena trenutno pohranjena u kutijice za čuvanje i čeka završetak pandemije i nastavak normalnog života, onaj koji nosimo, poput burme ili omiljene narukvice/ogrlice, kao i onaj koji davno nismo – možemo bezbedno očistiti i u kućnim uslovima, sredstvima koje svi imamo u svom domu

Kao i sve ostale predmete, stručnjaci savetuju da i nakit koji nosimo moramo dezinfikovati, pogotov zbog toga što se virus Covic19 najduže zadržava na čvrstim, metalnim površinama, kakav je upravo nakit.

Evo nekoliko načina kako da bezbedno i temeljno očistite svoj nakit.

Srebrni i zlatan nakit

Najefikasnije sredstvo za otklanjanje prljavštine sa srebra i zlata je mešavina sode bikarbone i alkoholnog sirćeta. Mešavina bi trebala da se sastoji od dve kašike sode bikarbone i kašike alkoholnog sirćeta. Mešavinu koristite tako što je nanesete na četlicu za zube i laganim trljanjem prelazite preko nakita i svih prevoja i šuplina u njemu.Vodite računa o nakitu koji ima dodatak dragog kamenja ili bisere, jer sirće I soda bikarbona mogu izazvati oštećena istih.

Foto: Informer.rs

Drago i polu-drago kamenje

Ovu vrstu nakita agresivna sredstva poput sirćeta ili alkohola mogu nepovratno oštetiti. Preporučuje se da ovaj nakit oćistite tako što ćete ga potopiti u mešavinu koja se satoji od mlake vode i nekoliko kapi sredstva za pranje sudova, koju ćete ostaviti da odstoji 7-8 minuta i zatim isprati mlakom vodom i osušiti. Na ovaj način možete tretirati i zlatni i srebrni nakit, kao i platinu.

Biseri i korali

Bisere i korale ne smete prati niti natapati vodom, jer mogu izgubiti sjaj i oštetiti se. Ovaj nakit je najbolje očistiti tako što ćete ga položiti na mekanu krpu, napraviti mešavinu mlake vode i par kapi šampona i laganim pokretima prelaziti preko površine nakita. Nakon čišćenja, nakit pređite mokrom krpom bez dodatka šampona, kako biste ga isprali i zatim ga suvom krpom osušite.

Kako biste sprečili oštećenja nakita i nepotrebno prljanje, skinite svoj nakit kada perete ruke ili sudove, čistite kuću, nanosite kremu za ruke, plivate u bazenu, jer ga hlor oštećuje, ali i slanoj vodi jer so takođe može izazvati oštećenje nakita.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija