• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Still

07.04.2020

20:47

OSAM SJAJNIH PREDLOGA šta sve možete raditi sa decom U ČETIRI ZIDA!

Ljubav

OSAM SJAJNIH PREDLOGA šta sve možete raditi sa decom U ČETIRI ZIDA!

Podeli vest

Situacija kada su deca duži vremenski period u zatvorenom prostoru može dovesti do eskalacije nervoze i kod dece, usled monotonije, dosade i nemogućnosti da utroše energiju kao inače.

Posebno je teško sa decom predškolskog uzrasta, kojoj je teže objasniti zašto moraju da ostanu u stanu 24 sata i ne smeju izaći napolje. Ali, zato postoje aktivnosti koje možete "imati u rukavu", a koje će ih smiriti, zabaviti i vreme učiniti zanimljivim.

Neke od aktivnosti, koje uključuju i učešće roditelja, biće vreme koje ćete lepo i kvalitetno provesti sa svojom decom, a pritom izbeći njihovu nervozu i nezadovoljstvo.

Evo predloga šta sve možete raditi sa svojom decom u izolaciji

Igrajte društvene ige - deci će ova vrsta mentalne stimulacije biti od koristi, a i roditelji mogu da se zabave, ukoliko se priključe. Neke od igara koje možete igrati sa svojom decom su monopol, ne ljuti se čoveče, tvister, igre memorije, slaganje slagalice i drugo.

Foto: Pixabay

Pecite i dekorišite

Kreativno vreme u kuhinji je nešto što će vaša deca obožavati. To je jedna od aktivnosti koje im inače nije često dostupna, pa će im novitet biti itekako zanimljiv. Uzmite jednostavne recepte za kolače, poput mafina, dozvolite svojoj deci da mešaju i mute sastojke i naravno, dozvolite im da dekorišu poslasticu koju su „sami“ napravili i imaćete srećno i nasmejano dete.

Napravite žurku

Naduvajte par balona, pospite jednu kesicu konfera, sipajte grickalice u činije, pustite muziku i napravite plesnu žurku sa svojom decom. Naravno, dozvolite im da sami odaberu plej listu, to će učiniti da se osećaju važno i kao deo procesa, pa će se intenzivnije uključiti u aktivnost.

Kampujte unutra

Raširite dečji šator, razbacajte ćebad i jastučiće, prigušite svetla i napravite pravi doživljaj kampovanja u prirodi. Deci će biti zabavan i potpuno nov doživljaj toga što ste prirodu doveli u stan.

Foto: Pixabay

Bjuti zabava (aktivnost za mame i ćerke)

Napravite mejkover zabavu, tako što ćete jedna drugoj napraviti novu frizuru, kikice, našminkati se, lakirati nokte ili zajedno napraviti hranjivu masku za lice koju ćete obe držati na licu.

Čitajte im bajke

Bajke imaju umirujući efekat na decu i mogu jako da im okupiraju pažnju. Zato, iskoristite ovo vreme da im pročitate neke od omiljenih klasika koje do sada niste stigli. Ukoliko starije dete zna da čita, možete ga „uposliti“ da mlađem/ima čita, na taj način svi će biti okupirani, a vi možete za to vreme da obavite druge poslove ili posvetite neko vreme sebi.

Foto: Pixabay

Napravite karaoke zabavu

Nadjite karaoke koje melodije na You Tube-u, odaberite zajedno sa decom njihove omiljene pesme i napravite koncert! Deca obožavaju da pevaju, a i potrošiće višaka energije na ovaj način.

Budite modni dizajner

Uzmite neku staru majicu ili duksericu, pripremite boje i ukrase (markere, flomastere, šljokice, tempere) i dajte detetu da dizajnira „specijalnu majicu za vas“. Videćete, biće okupirano dosta dugo i presrećno što pravi nešto za vas, a vi ćete biti oduševljeni novim unikatnim modnim komadom.

Gledajte omiljene animirane filmove

Napravite filmsko veče – spremite kokice, namestite se udobno na kauč sa svojom decom i pustite im omiljene animirane filmove. Deca će se zabaviti, a i vi ćete uživati u nekoj od bajki ili iskoristiti vreme dok su oni okupirani da malo dremnete.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!
Fudbal

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!

Već izvesno vreme se fudbaler Mančester sitija Erling Holand (23) kroz medije provlači u lošem kontekstu, a uzrok je najverovatnije očigledan pad forme norveškog napadača.

18.03.2024

22:31

Planeta

Vels preuzeo crnac Geting, na čelu Škotske je Pakistanac Hamza Jusaf, a Britanije Indijac Sunak! Šta je sledeće?!
Šta reći?!

Vels preuzeo crnac Geting, na čelu Škotske je Pakistanac Hamza Jusaf, a Britanije Indijac Sunak! Šta je sledeće?!

Posle izbor Voana Getinga za sledećeg lidera Velsa, po prvi put nijednu od četiri glavne vlade Velike Britanije ne vodi belac. Premijer Riši Sunak ima indijsko nasleđe i prvi je britanski hinduistički lider. Prvi ministar Škotske Humza Jusaf - koji, kao i Geting, vodi poluautonomnu vladu - potiče iz pakistanske muslimanske porodice. Regionalnu administraciju Severne Irske zajedno vode dve žene, Mišel O'Nil i Ema Litl Pengeli.

18.03.2024

22:24

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59