• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: novosti.rs/informer.rs

10.05.2020

18:12

ZA SAT VREMENA 23 PUTA DODIRNEMO LICE, najviše ove delove - EVO I ZAŠTO!

Ljubav

ZA SAT VREMENA 23 PUTA DODIRNEMO LICE, najviše ove delove - EVO I ZAŠTO!

Podeli vest

Psiholozi za to imaju obrazloženje, pa kažu da je u pitanju podsvesna aktivnost i osnovno ponašanje naše vrste, na koje vrlo malo možemo da utičemo...

Čovek u proseku tokom 60 minuta dodirne lice čak 23 puta - pokazalo je istraživanje naučnika na čelu sa dr Meri Luiz Mekloz, profesorkom epidemiologije na Univerzitetu u Novom Južnom Velsu.

OVO VOĆE ČUVA MLADOST, JAČA IMUNITET... 3 recepta - zdravlje NIKAD NIJE BILO UKUSNIJE!

JEDNOSTAVAN TRIK! Evo kako da uklonite ogrebotine na laminatu i oštećenja na nameštaju!

Stručnjaci su sproveli studiju u koju su uključili svoje studente i iznenadili su se podatkom do kojeg su došli. Ispostavilo se da su ispitanici tokom sat vremena, koliko je trajao eksperiment, rukama 23 puta dotakli neki deo lica, a najviše oči, usta i nos. Psiholozi za to imaju obrazloženje, pa kažu da je u pitanju podsvesna aktivnost i osnovno ponašanje naše vrste, na koje vrlo malo možemo da utičemo.

Foto: pexels.com

Jednostavno, čak i ako znamo da dodirivanje lica nije dobro, jer možemo da “pokupimo” virus ili neku infekciju, a pritom nije ni lepo da se vidi, teško nam je da se iskontrolišemo u toj radnji. Čak nam i prija.

BUDITE U TRENDU OVOG LETA! OVA pletenica ČINI SVAKU DEVOJKU LEPŠOM - Evo kako je MOŽETE NAPRAVITI! (VIDEO)

Još dok smo u maminom stomaku, mi stavljamo ruke na neki deo glave, što se vidi na ultrazvuku - kaže Nataša Tivari, psiholog. - Dodirivanjem lica se zapravo umirujemo, jer tako aktiviramo određene tačke koje pokreću parasimpatički nervni sistem. Zbog toga to činimo još češće onda kada smo pod stresom, zabrinuti ili iznenađeni. Um podsvesno pokušava da nas umiri tako što poseže za radnjama za koje zna da će nas umiriti i učiniti da se osećamo zaštićenije.

Foto: pexels.com

To je onda i odgovor zašto ovo radimo i tokom pandemije korone, iako znamo da dodirivanje usta, nosa ili očiju može da nas košta zaraze. Mozak nas jednostavno navodi na aktivnost koja će nas psihološki umiriti i zaustaviti stres. Ali, ipak, važno je da se potrudimo da se u tome obuzdamo, jer virus i dalje vreba.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Čović otkrio sve o Panteru! Evo zašto nije ostao u Zvezdi!
Fudbal

Čović otkrio sve o Panteru! Evo zašto nije ostao u Zvezdi!

Kod nas je Kevin Panter igrao za 160.000 dolara, doveo ga je Šakota. Odradio je fantastičan posao, a onda je došao i rekao: 'Voleo bih da ostanem u Crvenoj zvezdi, ali imam veću ponudu, otkrio je Nebojša Čović, prvi čovek kluba sa Malog Kalemegdana.

20.04.2024

13:47

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija