• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: 24sata.hr/informer.rs

11.05.2020

20:13

12 SAVETA ZA ČIŠĆENJE KOJI ŠTEDE NOVAC: Limun, pena za brijanje, pomorandže...

Ljubav

12 SAVETA ZA ČIŠĆENJE KOJI ŠTEDE NOVAC: Limun, pena za brijanje, pomorandže...

Podeli vest

Ako ste do sada muku mučili sa skupim sredstvima za čišćenje koji su neretko i vrlo opasni, donosio bolju alternativu. Neke stvari možete da očisitite pomoću sastojaka koje već imate kod kuće

1. Zagorela masnoća na šporetu

Ako vam je jelo prekipelo i mast se zapekla na šporetu, vrlo lako je možete ukloniti uz pomoć pene za brijanje. Nanesite je na područje na kojem su zagorele mrlje, ostavite da deluje 15 minuta i obrišite krpom.

AKO ŽELITE NAJJAČI VRHUNAC I TO ČESTO, ofarbajte spavaću sobu u ove boje! Nabavite i OVAKVU POSTELJINU!

UMORNI STE I MALAKSALI OVIH DANA? Kardiolog otkriva da li treba da se zabrinete!

2. Đubre i kosa na metli

Ako vam se često događa da ne možete da pometete do kraja pod jer se svo đubre i prašina lepe na metlu, i za to ima rešenje. Nabavite obostrano lepljivu traku, stavite je na 'dlačice' metle i pometite. Na lepljivu traku će se sve zalepiti i nećete imati problema s uklanjanjem dlaka i prašine s metle jer će sve ostati na  lepljivoj traci.

Foto: Shutterstock

3. Zagorela mast (hrana) na tepsiji

Zapečenu mast i hranu s tepsije možete lako očistiti uz pomoć maslinovog ulja. Stavite ga u posudu i takvu posudu stavite u rernu na 180 stepeni 20 minuta. Nakon toga višak masnoće i hrane samo će kliziti s površine.

4. Čišćenje lavaboa

Ako ste uprljali lavabo, a slavina je prekratka da bi sve oprala, poslužite se balonom. Zalepite balon za slavinu, odsecite mu kraj i pustite vodu. Balon pomerajte u smerovima na kojima je najprljaviji, tako ćete u samo par sekundi očistiti ceo lavabo bez muke. Ovu metod možete primeniti i na sudoperi. 

Foto: Pixabay

5. Prljava mikrotalasna rerna

Ako želite da očistite i mikrotalasnu rernu, upotrebite koru od pomorandže. Oljuštenu koru stavite u mikrotalasnu na tri minuta. Nakon toga je izvadite i pripazite kako rukujete s njom jer može da bude vruća. Zatim uzmite sunđer i obrišite rernu. 

(FOTO) DIJETA S KOJOM JE SMRŠALA ADEL! Da li je opasna? Nutricionisti savetuju - OPREZ!

6. Čišćenje čaše

Pošto je većina čaša dosta uska, sunđerom verovatno nećete moći da dosegnete dno pri pranju. Kako biste to uspeli, uzmite sunđer i isecite ga nekoliko puta po dužini. Zatim ga sklupčajte u krug i zavežite gumicom. Unutar takvog sunđera umetnite dva štapića za roštilj i očistite čašu.

Foto: Shutterstock

7. Kamenac na česmi

Kamenca na slavini možete vrlo lako da se rešite pomoću limuna. Prepolovite limun i polovinom pređite po površinama zahvaćenim kamencom. Videćete kako će ubrzo kamenac nestati, a slavina će blistati. 

8. Čišćenje patika

Mrlje od blata možete da očistite micelarnom vodom. Nanesite je na tufer i njime prebrišite đon. 

Foto: Pixabay

9. Pranje biljaka

Kada kupujete biljke nije ih dovoljno samo isprati pod vodom. Najdelotvorniji način je da ih operete u slanoj vodi. U posudu stavite vodu i so i mešajte dok se ona ne otopi. Zatim u rastvor stavite biljku i potopite je na pet minuta. Slana voda će temeljno ukloniti sve parazite i nečistoće s biljke.

UMORNI STE I MALAKSALI OVIH DANA? Kardiolog otkriva da li treba da se zabrinete!

10. Čišćenje voća (ili povrća)

Voće i povrće svako dodiruje, pa ga zbog toga valja i temeljno oprati. To učinite tako da u posudu stavite vodu i dodate sodu bikarbonu. U taj rastvor stavite voće, recimo jabuku. Nakon toga je dobro isperite pod vodom i obrišite grubljim delom sunđera. 

Foto: Pixabay

11. Sredstvo za čišćenje i dezinfikovanje

Prirodno sredstvo za čišćenje možete dobiti od limuna, alkohola i sode bikarbone. Pomešajte sve te sastojke u posudi i ostavite da odstoji. Takav rastvor stavite u bocu s raspršivačem i očistite sve površine koje mislite da treba dezinfikovati. 

12. Crne mrlje na fugama

Njih se možete lako rešiti pomoću sode bikarbone i izbeljivača. Pomešajte ih i u toj smesi natopite blazinicu. Zatim natopljene blazinice ostavite po mestima gde se nalaze crne mrlje i one će s lakoćom biti uklonjene.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija