• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

09.06.2020

08:00

ZA POLA OVIH MODNIH POJMOVA SIGURNO NISTE ČULI! Kakvi su to FEDORA šeširi i KLAČ torbice? Osvežite svoje znanje...

Ljubav

ZA POLA OVIH MODNIH POJMOVA SIGURNO NISTE ČULI! Kakvi su to FEDORA šeširi i KLAČ torbice? Osvežite svoje znanje...

Podeli vest

Čak i ako ne pratite slepo modne trendove, neke izraze poput "kežual", "retro" ili "vintidž" sigurno ste dosad koristili

I druge engleske reči kao što su "klač" ili "stejtment" postale su toliko zastupljene da se njima služimo iako im zapravo i ne znamo pravo značenje. Osvežite svoje znanje.

Stejtment (statement)
U modnim krugovima reč "stejtment" se najčešće upotrebljava za nakit ili neki modni dodatak i predstavlja upečatljivi detalj koji "podiže" i osvežava i najdosadniju odevnu kombinaciju. S takvim dodacima uvek ćete izgledati drugačije.

Vintidž (vintage)
Značenje ove reči vezuje se za nešto što je starinsko, ali uvek aktuelno, što nikada neće izaći iz mode. Vintidž moda predstavlja drugačiji stil odevanja i najčešće se odnosi na stil 50-ih i 60-ih godina, ali to ne mora biti pravilo. Takva odeća predstavlja komade koji se mogu naći u prodavnicama polovne robe, specijalnim radnjama za takvu odeću ili na pijacama. Sam termin "vintidž" trebalo bi da se koristi za predmete starije od 20 godina.

Foto: pexels.com

La ut kutur (la haute couture)
Francuski izraz za visoku modu, koja se prati na modnim pistama i koja uglavnom nije funkcionalna ni komercijalna. Njena svrha je uglavnom promocija modne kuće i služi kao inspiracija za proizvodnju i kreaciju nove mode, a prezentuje se na modnim pistama Njujorka, Pariza, Londona i Milana. Modeli visoke mode proizvode se u ograničenim količinama, po meri i u ograničenom vremenskom roku.

Pret a porte (pret-a-porter)
Za razliku od visoke mode, ovaj francuski izraz označava odeću koja je odmah nosiva. To znači i engleski izraz "redi tu uer" (ready to wear). Takve kolekcije se prave za globalno tržište i za masovnu proizvodnju, pa je ova moda profitabilnija. Obično se revije sa ovim kolekcijama prikazuju jednu sezonu unapred, na proleće se prikazuju kolekcije za jesen/zimu, a u septembru je revija za sezonu proleće/leto naredne godine.

Retro stil
Retro stil karakteriše ono što je iza nas i ne podrazumeva samo stil oblačenja, već i predmete kao što su stari radio, gramofonske ploče i sl. Ono što danas najčešće predstavlja retro stil jeste svetlucav i krupan nakit, cvetni print, tufne, marame oko vrata i na glavi, široke pantalone, jednodelni kupaći kostimi, pletene torbe itd.

Klač torbice (clutch)
Klač torbica je ženska torbica bez ručki, odnosno torbica koja se zatvara kao novčanik.

Bomber jakna
Bomber jakna je kratka, ima lastiš u struku i na krajevima rukava, a zakopčava se rajsferšlusom.

Foto: Shutterstock

Fedora
Fedora je ime za skoro svaki šešir sa uskim obodom, tačnije kratkog je oboda i "uštinut" na sredini. Ovaj šešir može biti raznih materijala i boja.

Kežual stil
Kežual stil podrazumeva udoban i ležeran način odevanja. Njegov nezaobilazan deo su dukserice, majice, farmerke, patike... U novije vreme sve odevne kombinacije u kojima se osećate prijatno, a ne zahtevaju stroge ili elegantne forme predstavljaju kežual stil.

Pantalone kilote 
Kilote su pantalone širih nogavica dužine do sredine listova, pa ih još zovu i suknja-pantalone. Udobne su, odgovaraju svakom tipu građe i mogu se nositi u svim prilikama u zavisnosti od obuće i modnih dodataka.

Cipele stileto
Cipele s tankom štiklom, visokom najmanje pet centimetara. Štikla je dobila ime po vrsti italijanskog noža uske oštrice (stiletto).


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija