• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: novosti.rs/informer.rs

28.06.2020

09:38

VODITE DNEVNIK, to je LEKOVITO iz njamanje 3 razloga!

Ljubav

VODITE DNEVNIK, to je LEKOVITO iz njamanje 3 razloga!

Podeli vest

Pisanje dnevnika pomaže da izrazimo potisnute emocije i da radimo na njihovom "izlečenju", ali to je i prilika da sagledamo životne okolnosti iz drugog ugla

Pisanje dnevnika pomaže da izrazimo potisnute emocije i da radimo na njihovom "izlečenju", ali to je i prilika da sagledamo životne okolnosti iz drugog ugla. Psiholog iz Kopenhagena dr Nadja Dih, koja praktikuje ovakav vid izražavanja misli i osećanja, smatra da vođenje dnevnika pozitivno utiče na mentalno zdravlje.

VRELI I NEZASITI! Ovo su 4 najpromiskuitetnija znaka Zodijaka!

IMA TRI ĆERKE, a samo jedna VOLI JAVNO EKSPONIRANJE! Ćerka Željka Samardžića je LEPOTICA, a evo ČIME SE BAVI! (FOTO)

- Kad moramo da pretočimo naša osećanja u reči, to budi svest o emocijama - kaže Dihova. - Dok tražimo prave reči da opišemo šta nam smeta, prisiljeni smo da istražujemo kvalitet naših iskustava. Ako to radimo iz dana u dan, možemo da primetimo određene obrasce u našim reakcijama i razmišljanjima. To je korisno jer ćemo bolje razumeti sebe, što doprinosi ličnom razvoju.

Foto: Shutterstock

Kada pišemo o svojim osećanjima, to samo po sebi ima terapeutski efekat. Potisnute emocije su "toksične", produžavaju oporavak od traumatičnih događaja i negativno utiču na fizičko zdravlje. Danski psiholog ističe da nam pisanje o ličnom iskustvu daje priliku da dublje razmislimo o onome što nam se desilo, pa ponekad drugačije vidimo događaje, a ne onako kako su izgedali na početku. Stvari postaju manje crno-bele kada su na papiru, ispred nas.

STRAHUJETE DA NISTE ISKLJUČILI ŠPORET, ZAKLJUČALI KUĆU? Primenite ovaj genijalan trik!

Ne treba zaboraviti još jedan, takođe veoma važan aspekt vođenja dnevnika - kreativnost i osećaj zadovoljstva zbog umetničkog izražavanja kada emocije pretočimo u reči. Možete da pišete šta želite jer vaš dnevnik niko neće pročitati, osim onih kojima to dozvolite. Pisanjem otkrivate nove načine razgovora sa sobom, a to pomaže da pronađete svoj unutrašnji glas koji će možda, u početku, zvučati čudno.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija