SAVETI ZLATA VREDNI! Evo kako da produžite rok pojedinim namirnicama!

Shutterstock

10:44 >> 10:45 Lifestyle 0

novosti.rs/informer.rs | 05. 07. 2020.

SAVETI ZLATA VREDNI! Evo kako da produžite rok pojedinim namirnicama!

Namirnice mogu da ostanu sveže i nekoliko nedelja ukoliko ih čuvamo na odgovarajući način...

Namirnice mogu da ostanu sveže i nekoliko nedelja ukoliko ih čuvamo na odgovarajućoj temperaturi u frižideru. Prema Američkoj agenciji za hranu i lekove, preporučena temperatura u frižideru trebalo bi da bude manja od 4 stepena Celzijusa, a u zamrzivaču ispod minus 17.

Shutterstock

Ali idealna temperatura u frižideru je između 1,7 i 3,3 stepena, čime se usporava razvoj bakterija. Ona iznad preporučene granice može biti previsoka za održavanje namirnica i tako prouzrokovati razne probleme. Hrana može da se pokvari, izazove bolove u želucu, ali i ozbiljnija oboljenja kao što su bakterije salmonela i ešerihija. Zato povremeno proverite temperaturu u frižideru, naročito u letnjem periodu kada su pojedine namirnice posebno osetljive na toplotu.

LEK IZ PRIRODE! Ako imate temperaturu, jedite OVE VOĆKICE!

DA LI MUŠKARCI MOGU DA 'ZATRUDNE'? Neki imaju mučninu, povraćaju...

Osim toga, da biste im malo produžili rok, važno je kako ih skladištite kada su sveže, a ovi saveti će vam u tome pomoći.

pexels.com

Banane uvijte folijom

Najbolji način da banane ne postanu premekane i prezrele je da kada ih kupite, "koren" uvijete samolepljivom folijom.

Ako ste kupili baš mnogo banana, opcija je svakako da ih zamrznete, a kasnije ih iskoristite za pravljenje smuti napitaka.

(FOTO) LJUDIMA SE ZGADIO ŽIVOT! Test varjače obišao Fejsbuk, proverite koliko su vaše prljave!

Tvrdi sir umotajte u papir za pečenje

Stručnjaci savetuju da sir izvadite iz plastičnih pakovanja jer za tvrde sireve nije dobro da do njih ne dopire nimalo vazduha. Osim toga, plastična pakovanja mogu da utiču na ukus sira, zbog čega je najbolja varijanta da sir uvijete u papir za pečenje, a zatim ga stavite u neku kesu, kako bi duže zadržao ukus.

Shutterstock

Povrće stavite u teglice

Šargaprepu i celer, recimo, isecite na komade odgovarajuće veličine i čuvajte ih u teglama u frižideru. To možete da uradite i sa bilo kojim drugim povrćem.

Jedna od opcija je i da u tegle sipate vodu koju ćete menjati svaka tri dana, da bi povrće još duže bilo sveže.

pexels.com

Perite voće sirćetom

Pomešajte šoljicu sirćeta sa osam šoljica vode i u tome operite sveže voće, potopite voće u ovaj rastrvor, a zatim ga stavite na ubrus da se osuši.

Voće čuvajte u posudi sa malo otvorenim poklopcem, kako biste izbegli da se unutra zadrži vlaga od koje će namirnce da satrule.

CELOG ŽIVOTA POGREŠNO SOLIMO HRANU! Ovo su DVA TRIKA koja svaka domaćica MORA DA ZNA

Pavlaku i jogurt okrenite naopako

Okretanjem ambalaže jogurta i pavlake, tako da čep odnosno poklopac bude dole, stvorićete efekat vakuma koji će sprečiti rast bakterija koje bi mogle da unište hranu.

Shutterstock

Sveže biljke čuvajte u maslinovom ulju

Ako volite da u pripremi hrane koristite biljke, savet Džejmija Olivera je da ih isečete dok su sveže, a zatim ih stavite u posudu za led sa malo maslinovog ulja i tako ih zaledite. Na taj način će vam uvek biti pri ruci kada želite da malo obogatite jelo.



Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.