• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje/Jelena Živković

19.11.2020

10:10

DANAS JE DAN MUŠKARACA! Stručnjaci poručuju da za PRAVU SREĆU morate stajati iza svojih ODLUKA!

Ljubav

DANAS JE DAN MUŠKARACA! Stručnjaci poručuju da za PRAVU SREĆU morate stajati iza svojih ODLUKA!

Podeli vest

Rad ima vrednost za muškarce, jer dobar posao podržava muške vrednosti. Muškarac, međutim, mora znati da podrži sebe, da se vrati svojoj suštini, da zna šta hoće i na poslu i u ljubavi, kažu stručnjaci

Međunarodni dan muškaraca prvi put je obeležen 19. novembra 1999. godine na Trinidadu i Tobagu. Ciljevi proslave Dana muškaraca uključuju fokusiranje na zdravlje muškaraca i dečaka, poboljšavanje rodnih odnosa, promovisanje rodne ravnopravnosti, isticanje pozitivnih muških uzora. To je takođe prilika za naglašavanje diskriminacije prema muškarcima i dečacima, ali i proslavu njihovih postignuća i doprinosa, posebno za njihove doprinose zajednici, porodici, braku i brizi za decu.

Osećaj svrhe

Šta je to jednog muškarca može da učini srećnim? Šta žele muškarci? Jer, da se ne lažemo, nama ženama potrebni su srećni muškarci. Američki psihoterapeut Džoš Gresel, za portal Psychologytoday. com kaže da muškarac mora biti zadovoljan svojim poslom da bi bio zadovoljan svojim životom.

Foto: Shutterstock

Ko ume da voli i radi, psihički je normalna ličnost

- I za muškarca, kao i za ženu, važno je zadovoljstvo sopstvenim funkcionisanjem. To se odnosi na sposobnost i mogućnost ličnosti da funkcioniše blizu svog punog emocionalnog, fizičkog i intelektualnog kapaciteta. To je ono što donosi unutrašnji mir i mera je, ujedno i potvrda, našeg zdravlja. Frojd je davno rekao da je onaj ko ume da voli i radi, psihički normalna ličnost. I u skladu sa tim je zadovoljstvo koje se crpi iz rezultata dobro obavljenog posla i ljubavi, dobrih odnosa sa bližnjim, bitna stavka za očuvanje zdravlja. A za psihički zdravu osobu bližnji je cilj, a nikako ne sredstvo - kaže docent dr sc. med. Danijela Tiosavljević, psihijatar.

- Naravno, postoje izuzeci od ove teorije, ali u celini verujem da je to tačno, a dalju potvrdu za to dobio sam kada sam pročitao rezultate velike studije o muškarcima "Harri's Masculiniti Report, SAD, 2018". Anketirano je 5.000 muškaraca starih od 18 do 95 godina u SAD, a pričali su o sreći, samopouzdanju, osećaju kontrole, emocionalnoj stabilnosti, motivaciji i optimizmu. Najsnažniji pokazatelj pozitivnog načina razmišljanja kod muškaraca bilo je zadovoljstvo poslom koji rade - kaže prof. Gresel.

Postavlja se pitanje zašto je i kako posao toliko važan za sreću muškarca.

- Mislim da većina muškaraca mora da oseća da je značajan deo veće celine. Autori pomenute studije kažu: "Posao se ne odnosi samo na bogatstvo, već i na osećaj da se pravi promena, da su muškarci deo nečeg većeg i značajnijeg." I, naravno, muškarac mora da zna koje su njegove vrednosti pre nego što odabere posao. Mnogi to ne znaju u svojim dvadesetim, kad započnu karijeru, ali vremenom stiže i ta spoznaja, pa je i ona deo priče koja se odnosi na sreću: da se ume napraviti dobar izbor - objašnjava prof. Gresel.

Foto: Shutterstock

Porodica, posvećenost i napredovanje

Mogućnost da izdržava porodicu izuzetno je važna za muškarca, kaže profesor Gresel. Zato muškarac teško prihvata otkaze i otpuštanja sa radnog mesta. Kada je reč o napredovanju, potrebi koju većina muškaraca ima, važno je osigurati da merdevine kojima se penje vode tamo kud želi.

- Radio sam sa brojnim muškarcima u pedesetim godinama koji su se popeli na korporativnoj lestvici da bi shvatili da taj uspon nema stvarnog značaja za njih. Uspostavili su način života koji je zahtevao visok nivo prihoda, pa im je bilo veoma teško da pritisnu dugme za resetovanje i da shvate da im ne treba ono "još". I onda se resetuju, što je dobro - kaže Gresel.

Prilagođavanje

Dr Josif Fridanovski, naš poznati psihoterapeut i savetnik za partnerske odnose, o tome kako da muškarac bude srećan kaže:

- Vreme je da se muškarci udalje od starinskih stereotipa i da se prilagode novom vremenu i vrednostima. Što se bolje prilagode, biće srećniji i zadovoljniji. Sreća je širok pojam i promenljiva kategorija, ali radost je nešto što se tiče unutrašnjeg bića i muškarac to treba da upozna i spozna u sebi. Ako se hvata za spoljne modele efikasnosti i dostignuća, to je sve kratkog daha i ne može da ga usreći na duge staze. Biće uspešan, doći će do para i statusa ali to je samo "ego trip". Slika koju on zadovoljava nije on sam. Zato treba da radi na duhovnosti.

Foto: Shutterstock

Nova "muškost"

Ipak, mnogo muškaraca postalo je veoma pasivno, veoma povučeno. Zašto?

- Muškarac mora da prihvati nove izazove i da se adaptira u muško-ženskom svetu. Bespotrebno su se muškarci pasivizirali i izgubili onu muškost. Muškost nije samo kada ste siloviti i agresivni, već je muškost kada ste odlučni i znate šta hoćete. Mislim da muškarac mora da razvije tu novu "muškost". Sa partnerkama bi trebalo da budu iskreniji, da malo rade na toj verbalnoj inteligenciji jer su muškarci tu generalno hendikepirani. Zaboravite na stare šablone i modele, prilagodite se novom vremenu. Imam klijente koji zarađuju i po pet šest puta više od svojih žena, ali su opet inferiorni. Postavlja se pitanje zbog čega. Ne treba da budu ni superiorni, ali ne ni inferiorni. Muškost ne zavisi od spoljnih uticaja, ona je unutrašnja stvar. Ako muškarac sebe doživljava kao muškarca i ceni svoje kvalitete, ako može da stane iza sebe, a ne da se krivo predstavlja, onda je zadovoljan. Neka muškarci investiraju u duhovnost i emocionalnu inteligenciju i biće im lepše i lakše - kaže dr Fridanovski.

ŠOK! DŽORDŽ KLUNI POKLONIO PO MILION DOLARA SVAKOM OD SVOJIH NAJBOLJIH PRIJATELJA! Zbog ČEGA čitajte OVDE.

ON JE NAJPRIVLAČNIJI MUŠKARAC NA SVETU U 2020. GODINI - I NIJE U VEZI! Šta ovaj mladi glumac voli da radi u SLOBODNO VREME pročitajte OVDE.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija