• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav&zdravlje

28.11.2020

11:10

MUZIKA DELUJE KAO TERAPIJA - Neki tonovi opuštaju, leče, mame nam osmeh!

Ljubav

MUZIKA DELUJE KAO TERAPIJA - Neki tonovi opuštaju, leče, mame nam osmeh!

Podeli vest

Da je dobra muzika ljudima jedna od najprijatnijih stvari u životu, poznato je odavno, dok je manje poznato da često deluje kao lek. Neki tonovi mogu da smanje apetit, da opuste, da poboljšaju sposobnost koncentracije i još mnogo toga...

U ova stresna vremena, kada brinemo o zdravlju, kada pokušavamo da uskladimo obaveze sa konstantnom pretnjom od razbolevanja... sve što može da nas smiri, oraspoloži i podigne, dobro došlo je. Muzika je upravo to. U nastavku teksta pročitajte koji su sve benefiti po čovekovo zdravlje i psihu za koje je muzika zaslužna.

Muzika smiruje

Slušanje omiljene muzike smanjuje teskobu kod osoba koje se leče na intenzivnoj nezi za čak jednu trećinu, pokazalo je istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Ohajo. Ali ne bilo koja muzika, već ona koja je pacijentima poznata i ima utešno i opuštajuće delovanje na njih.

Ambijentalna muzika smanjuje apetit

Kad su u jednom restoranu počeli da prigušuju svetlo i puštaju džez, gosti su jeli oko 18 odsto manje nego pre, ali su izjavili da je uživanje u hrani bilo čak veće nego pre, pokazalo je jedno istraživanje.

Foto: Shutterstock

Instrumentalna muzika za koncentraciju

Slušanje koncerata na kojima se izvode Vivaldijeva "Četiri godišnja doba" poboljšava koncentraciju. Kad su ispitanicima mlade životne dobi dali zadatke koji zahtevaju intenzivnu koncentraciju, bolje su ih rešavali slušajući vedre tonove "Proleća" nego kad su slušali sporiju i tmurniju "Jesen".

Sviranje čuva oštrinu uma

Što su više godina proveli svirajući neki instrument u detinjstvu, osobe srednje i starije životne dobi imale su brže reakcije mozga na zvukove govora, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu "Neurosajens".

Časovi muzike podstiču kooperativnost

Predškolci koji pevaju ili sviraju neki instrument u grupi pokazali su se neverovatnih 30 puta spremnijima da pomognu drugima koji su imali poteškoće u rešavanju nekih zadataka od druge dece.

Foto: pexels.com

Uz muziku se brže radi

Slušanje vedre muzike može vam pomoći da brže obavite poslovne zadatke, naročito ako radite nešto što se ponavlja, kao što je proveravanje brojnih imejlova ili ispunjavanje raznih obrazaca. Jedno istraživanje je pokazalo da hirurzi bolje i brže rade kad operišu uz muziku po svom izboru.

Muzika pomaže tokom operacije

Analiza 73 studije objavljena u časopisu "Lanset" pokazala je da slušanje muzike smanjuje teskobu pacijenta, kao i potrebu za sedativima. Muzika nakon operacije pomaže u ublažavanju bola, a to znači i manju količinu analgetika.

Čini nas kreativnijima

Istraživanje timova naučnika iz Holandije i Australije otkrilo je da slušanje vedre i brze muzike navodi ljude na pronalaženje kreativnijih rešenja nego ako samo sede u tišini i rade. Razlog može biti to što takva muzika povećava fleksibilnost mozga ili vas dovoljno opušta da možete ispoljiti svu svoju kreativnost.

Foto: Shutterstock

Podstiče lučenje dopamina

Kad slušate muziku, mozak luči dopamin, hormon sreće. On se povezuje i sa stanjem zaljubljenosti. Jedno istraživanje je pokazalo da samo očekivanje najboljeg dela pesme može da poveća lučenje dopamina.

Uz muziku se bolje vežba

Ako pustite omiljenu muziku, vežbaćete intenzivnije i bolje i imaćete veću motivaciju da nastavite sa sportskom aktivnošću kojom se bavite.

Ispunjava energijom

Navala energije koju osetite kad pustite svoju najdražu "moćnu" pesmu je stvarna. Jedno je istraživanje pokazalo da su studenti koji su radili sklekove uz omiljenu pesmu to činili eksplozivnije i brže nego oni koji su ih izvodili u tišini.

Poboljšava kvalitet sna

Uspavanke nisu samo za bebe, slušanje nežne muzike pre spavanja pomaže da brže zaspite i da se ređe budite tokom noći, te da se ujutro osećate odmornije. Istraživanje sprovedeno na Tajvanu je pokazalo da su osobe starije životne dobi koje su pre spavanja 45 minuta slušale nežnu muziku imale poboljšanje kvaliteta sna za 35 odsto, a to nije malo.

Foto: Pixabay

Isceljuje

Muzika se vekovima koristi u svrhu isceljivanja i lečenja, a danas znamo i zašto ima takav učinak. Studije su pokazale da slušanje muzike podstiče lučenje imunoglobulina A, a on napada viruse i bakterije. Povećava se i broj ćelija takozvanih prirodnih ubica (NK ćelije), koje ubijaju viruse i kancerogene ćelije.

Lepe melodije ublažavaju bol

Muzika može da smanji bol kod osoba koje boluju od fibromialgije i raka. Jednak učinak ima i na decu: deca koja su slušala muziku dok im je sestra ubadala iglu za vađenje krvi opisala su bol manjim u odnosu na decu kod koje se postupak sprovodio u tišini.

Pomaže obolelima od Alchajmera

Istraživanja su pokazala da obolelima od Alchajmerove bolesti muzika pomaže da se prisete događaja, da bolje komuniciraju i da se sete ko su. Naročito moćan učinak ima pevanje. Jedno istraživanje je otkrilo da pacijenti koji redovno pevaju omiljene pesme s vremenom mogu poboljšati svoje kognitivne funkcije.

ČAJ OD ĐUMIRA može ozbiljno da naškodi vašem ORGANIZMU, a KAKO pogledajte OVDE.

UKOLIKO UZIMATE LEKOVE, OVO VOĆE NIKAKO NE SMETE DA JEDETE! Može da vam se desi unutrašnje krvarenje, oštećenje bubrega, srca..., a kojem voću je reč pogledajte OVDE.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59