• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Index.hr

05.03.2021

14:54

CEO ŽIVOT STE POGREŠNO BRISALI ZADNJICU! Ukoliko to radite NEPRAVILNO - rizikujete da dobijete OVE BOLESTI

Ljubav

CEO ŽIVOT STE POGREŠNO BRISALI ZADNJICU! Ukoliko to radite NEPRAVILNO - rizikujete da dobijete OVE BOLESTI

Podeli vest

Znate li pravilno da brišete zadnjicu? Da, pitanje je iznenađujuće, ali neki to rade pogrešno i time rizikuju da imaju ozbiljne zdravstvene posledice. Ako se ne obrišete pravilno, možete da dobijete infekciju mokraćnih puteva ili pogoršati bilo koji postojeći rektalni problem kao što su hemoroidi

Ginekolog i gastroenterolog su zbog toga za časopis Health dali nekoliko saveta kako treba da se brišete nakon velike nužde.

Brišite se od spreda prema nazad

Ovo ste verovatno čuli dok ste bili mali i veoma je važno.

 - Brišete se u smeru od uretre prema anusu. U rektalnom području se nalazi puno bakterija pa se toalet papir ne sme povlačiti prema mokraćnoj cevi. Ako bakterije gurate prema napred, rizikujete da dobijete infekciju mokraćnog kanala -  kaže ginekologinja Alisa Dvek.

Odaberite pravi toaletni papir

Kupujte mekani, beli toalet papir koji nije obojen i nema miris. Grubi i mirisni papiri mogu dovesti do iritacije ili alergijske reakcije. 

Foto: Shutterstock

Važno je kako brišete zadnjicu

Koliko se treba brisati?

Gastroenterolog Monica S. Borkar kaže da nije bitno da li se brišete sedeći ili stojeći. 

 - Koji god položaj vam je udobniji, pravi je - kaže. 

Međutim, ona upozorava da je potrebno da se brišete dok ne nestane sav izmet s papira i dok se ne osećate čisto. 

 - Ovo je jedna od najvažnijih stvari koje svakodnevno možete učiniti za svoje zdravlje. Važno je da to ne činite grubo i ne trljate previše anus, pogotovo ako imate hemoroide - ističe. 

Hemoroidi često uzrokuju bol, svrab ili krvarenje pa je dobra opcija tuširanje toplom vodom nakon velike nužde ako vas muči taj problem. 

Inače, vlažne maramice ili toalet papir treba izbegavati jer mnogi imaju iritaciju ili osip oko vulve i perianalnog područja zbog njihove upotrebe. Ako maramice koristite iz medicinskih razloga, odaberite proizvode bez mirisa napravljene za osetljivu kožu, poručuje dr. Borkar.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija