• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

12.10.2015

21:30

BILJKE KOJE LEČE ŽIVCE! Zaboravite na napade panike, stres, insomniju...

Ljubav

BILJKE KOJE LEČE ŽIVCE! Zaboravite na napade panike, stres, insomniju...

Podeli vest

Anksioznost, napadi panike, stres i depresija sastavni su deo života u 21. veku, pa na tržištu postoji bezbroj pilulica koje se reklamiraju kao instant rešenje za psihičke probleme. Neke od njih to zaista i jesu, ali retko koji lek za anksioznost i depresiju sa sobom ne nosi i brojne nuspojave, uglavnom sedativne

Predstavljamo vam nekoliko čudotvornih biljaka koje su em dostupne svima, em podjednako efikasne kao i lekovi, ali pritom nemaju neželjena dejstva i svakako ne izazivaju zavisnost.

HRISTOV VENAC

Naučnici sa Univerziteta u Merilendu sproveli su istraživanje koje je pokazalo da biljka pod nazivom hristov venac efikasnije leči anksioznost od mnogih benzodijazepinskih anksiolitika, koji su inače među najčešće propisivanim lekovima kada je anksioznost u pitanju.
Primera radi, tokom četvoronedeljne studije koja je obuhvatila na stotine ispitanika, hristov venac se pokazao podjednako uspešan kao i lek "oksazepam", ali je istovremeno imao daleko manje neželjenih efekata od pomenutog medikamenta. "Oksazepam" je, istina, delovao brže, ali je hristov venac na duže staze imao mnogo više uspeha i pacijenti su bili zadovoljniji njime nego lekom s kojim su ga upoređivali.
Takođe, pokazalo se da hristov venac veoma uspešno ublažava simptome anksioznosti, razdražljivosti, uznemirenosti i depresije kod pacijenata koji su bili na programu odvikavanja od teških opijata, poput heroina i kokaina.
Doziranje: Šolja čaja tri puta dnevno, ili 45 kapi ekstrakta dnevno, ili oko 90 miligrama na dan.
Shutterstock

LAVANDA
Studija koju su 2010. godine objavili britanski naučnici uporedila je ulje lavande sa lekom "lorazepam", koji se i u Srbiji najčešće propisuje pacijentima koji imaju problema s anksioznošću i depresijom. Ispostavilo se da su i "lorazepam" i ulje lavande bili podjednako efikasni u tretiranju opšte i uporne anksioznosti, s tim što ulje lavande nije imalo sedativne nuspojave.
Psihijatri su se složili da ulje lavande može biti veoma dobra alternativa "lorazepamu", naročito za pacijente koji su imali teškoće da se priviknu na "lorazepam", koji efikasno leči anksioznost, ali izaziva brojne neželjene efekte, poput nesanice i depresije.
Doziranje: 80 miligrama dnevno. Ulje lavande može se koristiti i u aromaterapiji.

MATIČNJAK
Mada se na tržištu uglavnom mogu naći preparati koji sadrže kombinacije matičnjaka sa drugim lekovitim biljem, konzumiranje čistog ulja ove aromatične trave daje veoma dobre rezultate u lečenju depresije i anksioznosti.
Naučnici iz Francuske sproveli su 2004. godine zanimljivo istraživanje, u kojoj je prvoj grupi ispitanika data bočica ekstrakta matičnjaka, a drugoj placebo. Nakon sat vremena, ispitanicima je izmereno raspoloženje. Dobrovoljci koji su uzeli ulje matičnjaka bili su smireniji, budniji i nisu osećali nikakav stres. Čak su i matematičke zadatke rešavali bolje od ispitanika kojima je dat placebo...
Doziranje: 300-500 miligrama suvog matičnjaka tri puta dnevno, 60 kapi ekstrakta matičnjaka na dan ili četiri šolje čaja dnevno.

Public

KAMILICA
Ova neverovatno lekovita biljka koristi se u narodnoj medicini već stotinama godina, a brojne nezavisne studije pokazale su da je izuzetno efikasna i u lečenju anksioznosti. Čak i sam miris kamilice deluje umirujuće. Ako ste nervozni ili se osećate nesigurno, odvojte pola sata dnevno za opuštanje uz čaj od kamilice, koji ne samo da će vam opustiti živce već će lekovito delovati i na celokupan organizam. Posebno se preporučuje osobama koje imaju problema sa stomakom, cirkulacijom i srcem.
Doziranje: tri šoljice čaja od kamilice dnevno, najbolje sa kašikom meda.

SAVETI kako da se zaštitite od alergije na polen!

KAVA-KAVA
Kava-kava deluje protiv straha i nesanice. Posebno se upotrebljava na Pacifičkim ostrvima. Glavna joj je karakteristika da umiruje nervnu napetost, a da pritom ne uspavljuje. Na taj način ne ometa mentalne sposobnosti, pa se preporučuje profesorima, studentima, poslovnim ljudima i uopšte svakom kome je potrebna posebna koncentracija za obavljanje dnevnih aktivnosti.
Doziranje: Tri šolje čaja od korena biljke kava-kava dnevno, uz malo sveže ceđenog soka od limuna.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17