• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti/Informer.rs

13.03.2017

23:05

MOĆAN MINERAL! Magnezijum sprečava hipertenziju i aterosklerozu!

Ljubav

MOĆAN MINERAL! Magnezijum sprečava hipertenziju i aterosklerozu!

Podeli vest

Sredinom ovog meseca započeće kod nas prva klinička studija o uticaju magnezijuma na zdravlje kardiovaskularnog sistema. Studija će trajati tri meseca, a posebna pažnja biće usmerena na magnezijum koji se unosi iz vode. Cilj istraživanja je da se pokaže kako ovaj mineral utiče na srčani ritam, krvni pritisak, opšte zdravlje, kao i na druge parametre u organizmu

Profesor dr Nebojša Tasić, upravnik sektora za kardiovaskularna istraživanja Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" i predsednik Udruženja centara za hipertenziju, prevenciju infarkta i šloga (HISPA), kaže da je uloga magnezijuma poznata više stotina godina, ali da se još vodi polemika o tome koji su njegovi najbolji izvori:

- Da bi srce radilo kako treba neophodne su konstantne i adekvatne količine ovog minerala. Zato je važno da se magnezijum uzima iz prirodnih izvora kao što su hrana i voda, a tek potom iz mnogobrojnih suplemenata i drugih preparata.

Kolike su dnevne količine magnezijuma potrebne?

- Svakodnevno je potrebno od 300 do 400 miligrama magnezijuma, ali, nažalost, primetno je da ga ne unosimo u dovoljnim količinama. Razlog tome je nezdrava ishrana, ali i nedovoljan unos vode. Na duže staze ove navike uvek vode u pojavu kardiovaskularnih bolesti.

Zbog čega je ovaj mineral važan za rad srca i zdravlje krvnih sudova?

- Najznačajnija uloga magnezijuma je u prevenciji pojave aritmije, hipertenzije i ateroskleroze. Zajedno sa kalcijumom on relaksira glatke mišiće krvnih sudova, a neophodan je i za rad ćelija srčanog mišića i ćelija mišića sprovodnog sistema srca.

Shutterstock

Kako magnezijum utiče na opšte zdravlje?

- Ovaj mineral potreban je za odvijanje više od 300 biohemijskih reakcija u telu. Veoma je bitan za sintezu DNK i RNK, što je od izuzetne važnosti za svaku ćeliju organizma. Pomaže da se održi normalna funkcija mišića i nerava, poboljšava imunološki sistem, reguliše nivo glukoze u krvi i utiče na očuvanje zdravlja kostiju i zuba.

Da li adekvatne količine magnezijuma mogu da pomognu u borbi protiv stresa?

- Da, i to je apsolutno najpoznatije i njegovo najpovoljnije delovanje. On direktno utiče na pravilan rad mišića i nerava, a to je često od presudnog značaja u prevenciji srčanog i moždanog udara.

Koji su simptomi deficita magnezijuma?

- Simptomi koji ukazuju na njegov nedovoljan unos su stalan osećaj umora, napetost, nervoza, stres, nesanica, grčevi, a ponekad i lupanje srca. S obzirom na to da je deo mnogobrojnih biohemijskih procesa u organizmu, njegov deficit uzrokuje mnogobrojne metaboličke poremećaje, a naročito nastanak dijabetesa.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Hitno se oglasio MUP povodom incidenta u Novom Pazaru
Hronika

Hitno se oglasio MUP povodom incidenta u Novom Pazaru

Policijska uprava u Novom Pazaru, zarad istinitog informisanja javnosti, ističe da su netačne informacije u tekstu „Pucnjava u Ulici Save Kovačevića uznemirila građane - Policija na terenu“, koje je noćas objavio portal „Sandžak danas“, kao i da video koji su postavili uz ovu vest nema apsolutno nikakve veze sa navodnom pucnjavom.

25.04.2024

11:57

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija