• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

19.09.2017

18:53

RODITELJI PRITISKAJU LEKARE! Potrošnja antibiotika u Srbiji pet puta veća nego u Evropi!

Ljubav

RODITELJI PRITISKAJU LEKARE! Potrošnja antibiotika u Srbiji pet puta veća nego u Evropi!

Podeli vest

Opsežna studija o potrošnji antibiotika u pedijatriji pokazala je da se u Srbiji antibiotici troše pet puta više nego u Evropskoj uniji, izjavila je danas u Nišu profesorka Medicinskog fakulteta i članica Radne grupe za antibiotike Ministarstva zdravlja Milica Bajčetić

Prema njenim rečima, u Srbiji se u proteklom periodu potrošnja antibiotika kretala od 1.200 do 1.500 doza na 1.000 dece, dok je u skandinavskim zemljama i zemljama centralne Evrope, potrošnja između 200 i 300 doza. 

- Već deset godina pratimo potrošnju antibiotika kod nas i ustanovili smo da je daleko iznad obima potrošnje u svetu - rekla je Bajčetić na predavanju za pedijatre organizovanom u okviru projekta Ministarstva zdravlja koji ima za cilj za racionalnu upotrebu antibiotika. 

Ona je rekla da je projekat Ministarstva zdravlja usmeren na racionalno prepisivanje antibiotika u pedijatriji i na suzbijanje rezistencije. 

- Podaci o rezistenciji na antibiotike su alarmantni. Rezistencija na antibiotike je povećana, a najveća je na cefalosporin - rekla je Bajčetić. 

Ona je rekla da se 80 odsto antibiotika prepisuje u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i da se tu generiše rezistencija. 

- Kada takav pacijent dođe u sekundarnu bolničku ustanovu, on ima teži oblik oboljenja i oslabljen imunitet. To pogoduje razvoju multirezistentnih bakterija koje mogu dovesti do smrti - rekla je Bajčetić. 

Prema njenim rečima, zahvaljujući projektu za racionalnu upotrebu antibiotika koji je Ministarstvo zdravlja pokrenulo 2015. godine i kontinuiranoj edukaciji lekara, potrošnja antibiotika u Srbiji smanjena je za 15 odsto. 

Predsednik Udruženja pedijatara Radovan Bogdanović kazao je da se antibiotici najčešće prepisuju za infekcije gornjih disajnih organa, a većina tih infekcija, naročito kod dece, virusne je prirode i tu, kako je istakao, antibiotici ne pomažu. 

On je kazao da prekomernoj potrošnji antibiotika u Srbiji mnogo doprinosi to što su pedijatri u primarnoj zdravstvenoj zaštiti pod stalnim pritiskom roditelja da prepišu antibiotik. ; 

- U javnosti se stvorila atmosfera da ako je dete prehlađeno i ima povišenu temperaturu, da mora da dobije antibiotik - rekao je Bogdanović. 

To ne sme da bude opravdanje, dodao je Bogdanović, ali činjenica je da postoji povlačenje lekara pred pritiscima roditelja. 

- Kada imate u toku dana 50 ili 60 pregleda, onda je teško izboriti se sa pritiskom i ne možete da trošite vreme na ubeđivanje sa roditeljima - rekao je Bogdanović i dodao da je veoma bitno uticati na svest javnosti da antibiotici nisu svemogući lekovi i da njihova zloupotreba dovodi do bespomoćnosti lekara.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)
Partizan

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)

Košarkaši Partizana trijumfalno su krenuli u odbranu titule u ABA ligi, pošto su sinoć u Beogradskoj areni prilično glatko i ubedljivo savladali Igokeu sa 94:85 u prvom meču četvrtfinalne serije regionalnog takmičenja. Navijači crno-belih, osim zbog trijumfa, imaju razlog za zadovoljstvo i zbog uspona forme igrača koji je do pre nekoliko nedelja praktično bio zaboravljen i potpuno otpisan, a reč je o Amerikancu sa pasošem Hrvatske, Džejlinu Smitu (29)!

18.04.2024

10:28

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija