• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: zenskimagazin.rs

01.11.2018

10:47

NAJBOLJA hrana za ljude koji mnogo sede

Ljubav

NAJBOLJA hrana za ljude koji mnogo sede

Podeli vest

Ukoliko zbog posla dobar deo dana provodite u kancelariji, sigurno ste svesni da dugotrajno sedenje ostavlja nezdrave posledice na vaše telo

Tokom dugog sedenja, pojačava se osećaj gladi, raste nivo šećera u krvi, ali i krvni pritisak. Sve to može da se reši odgovarajućom hranom. 

Ananas 

Pored banana, ananas je jedan od najpopularnijih tropskih plodova. U njemu su skrivene mnoge vitalne supstance. Pre svega bromelain, enzim koji ubrzava metabolizam i deluje inflamatorno. Pored toga, jedan deo ananasa pokriva celokupnu dnevnu potrebu za vitaminom C, što će dodatno ojačati vaš imunološki sistem. 

Kako jesti ananas: sa piletinom i karijem, u jutarnjem jogurtu ili u mešavini sa bananama ili mangom. 

Maslinovo ulje 

Maslinovo ulje je veoma zdravo jer smanjuje zapaljenske procese u telu i smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. 

Kako da ga koristite: uz salatu, za pečenje ribe ili povrća. 

Kurkuma 

Osim intenzivne narandžaste boje, kurkuma ima sjajan efekat na celo telo. Ovaj začin, između ostalog, leči zapaljenja u telu i štiti od Alchajmerove bolesti. Naučnici su otkrili da sa ovim korenom možete zameniti najviše sat sporta. Svakog dana trebalo bi da pojedete bar malo kurkume ukoliko dugo sedite na poslu i ne bavite se sportom redovno. 

Kako jesti kurkumu: uz palačinke, sa pirinčem i povrćem ili u kolačima. 

Foto: Pixabay



Jagodičasto voće 

Možete odabrati jagode, ribizle, borovnice: male vitaminske bombe redovnom upotrebom smanjuju zapaljenske procese u telu, zahvaljujući flavonoidima koje sadrže. Pored toga, ovo voće je odlično za varenje, jačanje odbrambenih mehanizama tela i za ubrzavanje metabolizma. 

Avokado 

Ova biljka ima najveći procenat masti, ali ga ne treba brisati iz menija. Njegove nezasićene masne kiseline percipiraju mišićne ćelije kao zdrave i one se bore protiv masti oko abdomena. 

Kako jesti avokado: začinjen solju i biberom, možete ga napuniti rastopljenom tamnom čokoladom ili uživati u salati. 

Masna riba 

Losos ili jegulja - ove ribe sadrže masne omega 3 kiseline koje telo ne može samo da proizvede. Esencijalne masti su važne za mnoge procese: na primer, za metabolizam i protiv zapaljenja. 

Kako ih jesti: u sosu od paradajza ili na roštilju. 

Orašasti plodovi 

Orasi takođe sadrže masne omega 3 kiseline, a bademi sadrže dosta antioksidantnog vitamina E. Prema trenutnim studijama, dovoljno je 60 grama badema dnevno da se zaštitite od dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti. 

Kako jesti bademe: kao jutarnji musli, slane. 

Beli luk 

Beli luk reguliše nivo šećera i masti u krvi. Pored toga, podstiče varenje, olakšava upalu i trombozu. Da biste osetili efekat, svakodnevno morate jesti jedan češanj. Neprijatan dah se može ukloniti čašom mleka ili žvakaćom gumom.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija