• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Telegram.hr/Informer.rs

16.02.2019

16:42

OPASNA INFEKCIJA: Stiže novi način lečenja najčešće polne bolesti na svetu!

Ljubav

OPASNA INFEKCIJA: Stiže novi način lečenja najčešće polne bolesti na svetu!

Podeli vest

Hlamidija je seksualno prenosiva bolest, često bez ikakvih simptoma, koja jednako pogađa i muškarce i žene. Ta bakterijska infekcija je opasna, jer ljudi često ni ne znaju da je imaju...

Ako se ne leči, tokom vremena, može dovesti do zdravstvenih problema, uključujući i neplodnost. To je trenutno najčešća polno prenosiva bolest na svetu. 

Naučnici sa kanadskog Univerziteta Vaterlo razvili su nov način lečenja hlamidije koji deluje i na sprečavanje širenja tog oboljenja, piše Interesting Engineering. 

Hlamidija se sada leči antibioticima. Novi tretman, međutim, predstavlja vrstu genske terapije. 

Naučnici kažu da su već postigli uspešnost od 65 odsto u prevenciji infekcije, i to posle samo jedne doze. To svakako oslobađa straha od sojeva ove bakterije otpornih na antibiotike. 

 

SPREMITE SE ZA PROLEĆE: 8 vežbi koje će vam pomoći da konačno smršate!



Američka agencija za hranu i lekove nedavno je odobrila prvi lek baziran na siRNK. Reč je o klasi dvolančanih RNK molekula koji interferiraju sa ekspresijom određenih gena. 

Novi tretman koristi siRNK za ciljanje gena koji se zove PDFGR-beta. On je odgovoran za nastanak proteina, u ženskom reproduktivnom traktu, koji vežu bakteriju hlamidije i omogućavaju širenje bolesti. Novi tretman zaustavlja te gene.

Foto: APfoto

Ali to nije sve, kada je dejstvo nove terapija u pitanju. 

Tretman koristi nanotehnologiju za aktivaciju razgradnje zaraženih ćelija. Na taj način dolazi do detoksikacije ljudskog organizma, jer se čiste oštećene ćelije i regenerišu nove.

AKO PIJETE ANTIBIOTIKE! Ove namirnice treba više da jedete!

 

Novim procesom zaražene ćelije formiraju mehur oko bakterije i uništavaju je. Tretman deluje na dva načina. Sprečava hlamidiju da se širi i tera ćelije da je razaraju. 

Studija naučnika sa Univerziteta Vaterlo objavljena je u časopisu Nature.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija