• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mondo.rs/Informer.rs

16.02.2019

19:36

KOJE MLEKO JE ZDRAVIJE: Punomasno ili obrano?

Ljubav

KOJE MLEKO JE ZDRAVIJE: Punomasno ili obrano?

Podeli vest

Iako je punomasno mleko neko vreme bilo "demonizovano" zbog broja kalorija i zasićenih masti, stručnjaci kažu da je to zapravo zdravija opcija u odnosu na obrano mleko...

- Devedesetih godina kao da je postojala opšta fobija od masti, pa je i savet zdravstvenih agencija i profesionalaca bio da se što više smanji unos masti, uključujući i one masti u mlečnim proizvodima poput mleka - objašnjava nutricionistkinja Frensis Lardžman-Rot kako je uopšte došlo do popularizovanja obranog mleka.

Kako je sve više ljudi počelo da se opredeljuje za mlečne proizvode sa manje masti, proizvođači su počeli da dodaju šećer i veštačke sastojke kako bi poboljšali unos. Rezultat toga je, kažu stručnjaci, da iz ovih proizvoda unesemo dnevnu potrebnu količinu za šećerom.

Ne samo što obrano mleko i mlečni proizvodi sa manjim sadržajem masti često sadrže dosta šećera, već nas liše i dobrih efekata koje imaju punomasni proizvodi, smatra nutricionistkinja.

E, PA ŽIVELI! U Srbiji se pije mnogo, ali jeftino!

- Iznenađujuće, punomasni proizvodi mogu čak i da pomognu u održavanju zdrave težine - kaže Lardžman-Rot.

Ona navodi studiju koja je pratila 18.000 žena srednjeg doba koje imaju zdravu telesnu težinu, a među njima su one koje su deceniju kasnije pile punomasno mleko bile manje sklone gojaznosti od žena koje su pile obrano mleko.

Foto: pexels.com

Druga, manja studija, otkrila je da svakodnevna konzumacija punomasnog mleka povećava nivo dobrog holesterola, što nije slučaj sa obranim mlekom.

- Druge studije su pokazale da deca koja piju punomasno mleko imaju viši nivo vitamina D u krvi, u poređenju sa vršnjacima koji piju obrano mleko - dodaje nutricionistkinja.

- Naučnici misle da masti iz punomasnog mleka pomažu dečjem organizmu da efikasnije apsorbuje vitamin D.

 

KOLIKO SU ZDRAVI DIJETALNI NAPICI? Evo šta treba da znate...

Nutricionistkinja kaže da nema razloga da izbegavate punomasne mlečne proizvode, mada ne smatra da su oni sa manje masti nezdravi.

- Mislim da su obe vrste proizvoda dobre, ali punomasni mlečni proizvodi imaju tu prednost što su bogati omega-3 masnim kiselinama, kao i linolnom kiselinom, koja pomaže u održavanju zdrave telesne težine i kod kontrole dijabetesa tipa 2.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija