• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: TVPrva/informer.rs

15.03.2019

10:07

PAKAO ZVANI PROLEĆE: Kako razlikovati prehladu od alergije?

Ljubav

PAKAO ZVANI PROLEĆE: Kako razlikovati prehladu od alergije?

Podeli vest

I dok je većini sunce i lepo vreme prva asocijacija kada se spomene proleće, oni koji muku muče sa alergijama na polen, jedva čekaju kišu da bi mogli da prodišu. Kijanje, curenje nosa, crvene oči samo su neki od simptoma...

- Ne treba raditi kožne testove onda kada je pacijent pod simptomima, zbog toga što mu mi dodajemo određenu koncentraciju alergena sa kojim se on već bori u vazduhu - rekla je za TV Prva alergolog Mirjana Bogić. 

Ukoliko se posumnja da pacijent ima problem sa alergijama, kako dodaje, najbolje je lečiti simptome, a kad prođe sezona polena, od kraja oktobra do kraja februara, treba uraditi kožne probe, "videti kakvi su rezultati". 

JEDINA PROVERENA JE - NE PREJEDAJTE SE! Pet najpopularnijih dijeta u 2019!



- Kad imamo virusnu prehladu, imamo povišenu temperaturu, osećamo se lomno, kijamo, imamo svrab u sluznici, suve oči, možda suvo kašljucamo. Alergija nema temperaturu i tu lomnost i uvek se javlja u određeno vreme, ako govorimo o polenu - istakla je ona. 

Foto: Pixabay

Kada je koncentracija polena povećana u vazduhu, lekari ne preporučuju provetravanje prostorija. Takođe, tada veš ne bi trebalo da sušiti napolju. Potrebno je nositi naočare za sunce koje smanjuju kontakt alergena s očima. Ako neko nosi kontaktna sočiva, ne bi bilo loše da se malo odmori od njih dok traje sezona polena.

VIŠE BRINEMO O KOLIMA NEGO O ZDRAVLJU: Šta će nam dva bubrega, kad jedan može da radi za oba?

Posle svake šetnje treba se presvući i oprati kosu pre spavanja, da bi se uklonio sav polen. Redovno treba prati ruke i ne dirati oči kad zasvrbe. Nos možete ispirati fiziološkim rastvorom.

Trenutno, u našoj zemlji cvetaju drveće i trave.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?
Crvena zvezda

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?

Košarkaš Crvene zvezde Adam Hanga izgleda je završio sezonu zbog preloma šake! Iskusni mađarski košarkaš je u intervjuu za tamošnju televiziju "M1" otkrio da se najverovatnije neće vraćati na teren do kraja takmičarske godine, pošto je pre dva dana na treningu nakon jedne bezazlene situacije doživeo težu povredu.

19.04.2024

14:32

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija