• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

15.04.2019

20:39

JAGODE - ZALOGAJ SREĆE I ZDRAVLJA! Zašto su dobre, osim što su lepe i ukusne?

Ljubav

JAGODE - ZALOGAJ SREĆE I ZDRAVLJA! Zašto su dobre, osim što su lepe i ukusne?

Podeli vest

Smatra se kraljicom voća, ko je jednom zavoli, voleće je celog života. Ukusna je i zdrava, te čim se na pijacama pojave one slasne i ukusne, jedite ih što više, jer brzo nam "odu"

Sezona jagoda je na pragu, stigle su nam one "veštačke", velike, za koje znamo da nemaju ni ukus ni miris, pa zato željno čekamo domaće, koje su slatke i ukusne. Jagoda je namirnica koja sadrži puno korisnih sastojaka. Osim što su fine i osvežavajuće, jagode su pune vitamina i antioksidanasa i sadrže supstance koje štite zdravlje.

Jačaju imunitet

Kao odličan izvor vitamina C, jagode spadaju u pet voćki najbogatijih antioksidansima. Sadrže više vitamina od pomorandži ili limuna, te čak i manje količine omega-3 masnih kiselina (u semenkama).

Malo kalorija, puno vlakana

Sto grama jagoda sadrži samo 33 kalorije i čak 58 mg vitamina C, a to je 98 odsto dnevnih potreba. Jagode su prepune vlakana, a spoj nitrata u jagodama pospešuje protok krvi i kiseonika, pa će to ubrzati metabolizam i pomoći i u mršavljenju.

SAVETI ZA SAVRŠENU PASTU! Od dužine kuvanja do tačne količine sosa!

Čaj od lista jagode

Lekovita svojstva jagode poznata su još od antičkih vremena. Osim ploda, za lečenje se mogu koristiti koren i listovi. Čaj od lista jagode koristi se kao lek za probavu, protiv ekcema, upale grla, gripa i prehlade, kao i u lečenju kostobolje.

Priprema: dve pune čajne kašičice suvih listova jagode prelijte s 250 ml kipuće vode. Nakon 15 minuta procedite čaj.

Pijte ga 3 puta dnevno po jednu šoljicu posle jela.

Ublažavaju upale

Upala je uobičajena reakcija tela na nadražaje koji mu ne gode, a jagode snižavaju nivo C-reaktivnog proteina u telu, koji ukazuje na upalu. Osobe koje pate od hroničnih upala mogle bi da ublaže simptome jedući jagode.

Protiv bolesti srca

Konzumacija jagoda snižava loš holesterol u telu, a to znači da je smanjen i rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti. Vlakna i kalcijum u jagodama dokazano su dobri za srce i krvni pritisak.

Pomažu u sagorevanju masti

Crvena boja jagode sadrži antocijanine, koji stimulišu nataložene masti. Organizam ih koristi kao gorivo i pomaže pri skidanju masnih naslaga.

Foto: Shutterstock

NAJUKUSNIJI NAČIN DA BATALITE CIGARE JE... čokolada!

Jačaju kosti

Jagode sadrže kalcijum, vitamin K i magnezijum, koji su bitni za zdravlje kostiju, a biotin kao jedan od sastojaka pomaže u jačanju noktiju i kose.

Najprljavije voće

Američka neprofitna organizacija Radna grupa za okolinu (EWG) svake godine objavljuje listu namirnica s najviše pesticida. I 2018. i 2017. jagoda je na vrhu tabele, kao najprljavije voće.

- Voće poput jagoda uvek će imati jako puno pesticida jer nema zaštitu poput kore i raste direktno iznad zemlje - objasnila je analitičarka EWG-a Sonja Lunder. Stručnjaci savetuju da se jagode peru pod mlazom vode oko 30 sekundi ili više.

Imaju anti-ejdžing efekat

Vitamin C, koji se nalazi u jagodama, potreban je za proizvodnju kolagena koji koži daje elastičnost. Sadrže i elagičnu kiselinu, koja sprečava uništavanje kolagena i upale u ćelijama kože, dva najveća neprijatelja mladog lica koji stvaraju bore.

Pomažu i u borbi protiv kancera

Vitamin C u jagodama jedan je od antioksidanasa koji pomaže u prevenciji raka. Ovo voće bogato je flavonoidima, koji se bore s kancerogenim ćelijama i ujedno sprečavaju njihovu sposobnost da se umnože.

 

BROKOLI ZA VITKOST I VITALNOST! Plan ishrane za 5 dana!

RECEPTI

Jagode i šampanjac

Sastojci: Šampanjac, 300 gr jagoda, 1 vanilin šećer
Način pripreme: Jagode ispasirati viljuškom, dodati jednu kesicu vanilin šećera i staviti ih na dno čaše, a preko sipati šampanjac.

Foto: Shutterstock

Bela haljina

Sastojci: 1 pakovanje rozen kora, 1litar mleka, 200 grama glatkog brašna, 300 grama šećera, 3 kesice vanilin šećera, 250 grama maslaca, 1 kašičica ruma, jagode
Priprema: Brašno izmešajte sa 3-4 dl mleka, a ostatak mleka skuvajte sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte brašno u to mleko i kuvajte dok se ne zgusne. Kada se ohladi, dodajte umućeni maslac i rum. Prvu koru namažite kremom, a jagode isecite na listiće pa slažite. Jagode stavljate na svaku drugu koru, a krem na svaku. Kada završite, preko kolača stavite nešto teško, da se sve spoji, kao kada pravite i rozen tortu. Secite na kocke i poslužite.

Jagode u čokoladi

Jagode oprati i ostaviti da se prosuše. Čokoladu istopiti sa malo maslaca. Jagode staviti na drvene štapiće i umočiti u čokoladu. Ređati u dublju čašu i ostaviti da se čokolada stegne. Poslužiti uz kafu. Prijatno!

Foto: Pixabay

Užina za decu

Sastojci: 200g jagoda, 100g jogurta, 2 plazma keksa (u skladu sa uzrastom povećavati količinu sastojaka).
Priprema: Jagode dobro oprati pod mlazom vode, očistiti od peteljki, staviti u blender, preliti jogurtom i dodati plazma keks. Mogu se dodati i kockice leda, čime se dobija osvežavajući napitak. Blendirati masu dok se ne sjedine sastojci.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija