• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B92.net/informer.rs

06.07.2019

14:32

KAJSIJE čuvaju vid, štite od DIJABETESA I SRČANIH OBOLJENJA!

Ljubav

KAJSIJE čuvaju vid, štite od DIJABETESA I SRČANIH OBOLJENJA!

Podeli vest

Osim što su odličnog ukusa, kajsije su pune vitamina i minerala koji pomažu pravilnom funkcionisanju organizma. Ovo voće bi trebalo uvrstiti u svakodnevnu ishranu jer pomaže u očuvanju zdrave probave i zdravlja očiju, sprečava rizik od srčanih oboljenja, a koži pomaže da ostane lepa

Kajsije su izrazito hranjive, a dve sveže voćke sadrže samo 34 kalorije, 8 grama ugljenih hidrata, jedan gram proteina, 0,27 posto grama masti, 1,5 grama vlakana. Odličan su izvor beta karotena i luteina, antioksidansa koji pomažu u borbi protiv štetnih slobodnih radikala. Najbolje ih je jesti cele i neoljuštene.

Osim beta karotena, odličan su izvor vitamina A, C i E. Sadrže flavonoide, koji štite od bolesti poput dijabetesa i srčanih oboljenja i dokazano neutralizuju slobodne radikale i štite od hroničnih oboljenja.

MALINE ZA BOLJU KRVNU SLIKU! Najzdravije bobičasto voće!

Vitamini A i E nalaze se u kajsiji, a oni su važni za očuvanje zdravlja očiju. Sastojci poput zeaksantina i vitamina C štite oči od oštećenja.

Foto: Pixabay

 

Zahvaljujući antioksidansima i vitaminu C, ovo voće je odlično i za kožu. Štite je od štetnih spoljnih uticaja i UV zraka koji izazivaju trajna oštećenja. Vitamin C pomaže u obnavljaju kože i izgradnji kolagena, a beta-karoten štiti od opekotina izazvanih sunčevim zracima.

Kajsije su bogat izvor vlakana, pa pomažu u očuvanju uravnotežene probave. Šolja kajsija sadrži 3,3 grama vlakana, a bogate su i topivim vlaknima koja su važna za očuvanje nivoa ašećera u krvi i holesterola.

Mineral kalijum odgovoran je za regulisanje mišićnih kontrakcija i tečnosti u telu, a njegovim adekvatnim unosom možemo sprečiti neprijatan osećaj nadutosti.

Kajsije su bogate i vodom pa zbog toga pomažu u održavanju zdravog krvnog pritiska, telesne temperature, zdravlja zglobova i pravilnog rada srca.

Ovo voće možete da dodate u ishranu na različite načine - sveže kao međuobrok, u kolačima, džemu, naseckane u jogurtu ili salati.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija