• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: mondo

06.07.2019

18:32

RAZLOG VIŠE DA OSTAVITE CIGARETE! Pušenje može da rezultira gubitkom vida!

Ljubav

RAZLOG VIŠE DA OSTAVITE CIGARETE! Pušenje može da rezultira gubitkom vida!

Podeli vest

Pušenje uništava oči jednako kao i pluća, ali mnogi pušači toga nisu ni svesni. Tek svaki peti svestan je činjenice da pušenje može da rezultira gubitkom vida, pokazala je anketa britanskog udruženja oflatlmologa

Prema podacima britanskog kraljevskog udruženja slabovidnih (RNIB), među pušačima je evidentirana dvostruko veća šansa od gubitka vida u odnosu na nepušače, jer duvanski dim može da utiče na razvoj brojnih očnih bolesti.

Dim cigarete sadrži otrovne hemikalije koje mogu da iziritiraju i oštetete vid. Na primer, teški metali poput olova i bakra mogu da se nakupe u očnom sočivu, prozirnom delu iza zenice koji u fokus dovodi zrake svetlosti. Posledica može da bude razvoj očne katarakte jer sočiva postaju zamagljena.

Naučnici podsećaju da pušenje može da rezultira razvojem dijabetesa, koji oštećuje nerve u zadnjem delu oka, te da je kod njih verovatnost od razvoja makularne degeneracije tri puta veća u odnosu na nepušače. Reč je o stanju koje utiče na središnji vid, što znači da osoba gubi sposobnost da vidi fine detalje.

KAJSIJE čuvaju vid, štite od DIJABETESA I SRČANIH OBOLJENJA!

Ne treba zaboraviti ni da su pušači čak 16 puta podložniji razvoju neuropatije, stanja koje blokira dovod krvi u oko.

Prema rezultatima ankete u kojoj je učestvovalo 2006 odraslih Britanaca, 18 odsto njih je reklo da pušenje povećava rizik od razvoja slepila ili gubitka vida, a tri četvrtine ili 76 odsto ih je svesno toga da je pušenje povezano s razvojem karcinoma.

Aiša Fazlani, optičar i savetnik za klinička i regulatorna pitanja iz britanskog udruženja oflatlmologa, kaže da je većina ljudi svesna povezanosti između pušenja i oboljevanja od karcinoma, ali da mnogi među njima ne znaju kakav uticaj ta navika ima na oči.

- Pušenje povećava rizik od razvoja mnogih očnih bolesti poput makularne degeneracije koja je povezana sa starenjem, a to je dovoljan razlog zbog kojega bi pušači trebalo da razmisle o prestanku pušenja - kaže Fazlani.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija