• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: novosti.rs/informer.rs

15.07.2019

13:24

ODLIČNE ZAMENE! Kako da izbegnemo ukusnu, ali nezdravu hranu?

Ljubav

ODLIČNE ZAMENE! Kako da izbegnemo ukusnu, ali nezdravu hranu?

Podeli vest

Žudnja i želja za hranom mogu da budu veliki „saboteri“ svake dijete. Uprkos striktnom vođenju računa o dijeti i hrani, „prepuštanje niskim strastima“ – primamljivoj hrani – može da sruši sve napore u sprovođenju dijete i smanjenju suvišnih kilograma

Ako su vaša slabost nešto čokoladno, slano, slatko ili kremasto – evo boljih opcija:

Čokolada

Umesto čokolade i drugih sltkiša sa visokim sadržajem šećera, bolje je:

Voće presvučeno čokoladom (čokoladirano voće). Ovim jednostavnim desertom možete utoliti želju za čokoladom dok uživate u ukusu i nutritivnim prednostima voća. Voće sadrži vitamina C i druge vitamine kao i vlakna i minerale, a sve to sa malo kalorija.

Foto: pexels.com

Sami napravite „manč melou“ tako što ćete na graham keks ili neki integralni keks koji sadrži malo šećera kapnuti rastopljenu crnu čokoladu (sa malo šećera). Možete uraditi isto tako što ćete na keksić staviti pola kockice tamne čokolade. Tako ćete dobiti slatkiš sa malo šećera i malo kalorija i utoliti želju za čokoladom.

 

ZAR JE DOTLE DOŠLO? Čaša zaslađenih pića na dan, veći rizik od raka!

Vodite računa o tome da i tamna čokolda i keks budu stvarno sa malo šećera pošto na tržištu postoje takozvani integralni keksi i tamne čokolade koji sadrže velike količine šećera, čak i do 50 odsto. Neko voli da svakoga dana pojede po nekoliko čokoladnih bombona (praline) koje obično sadrže mnogo šećera.

Upozorenje: „Možete ih pojesti, ali samo jednu ili dve dnevno, a ne celu kesicu ili punu kutiju“. Ponekad samo malo ukusa čokolade može da zaustavi vašu žudnju.

Sladoled

Leti po vrućini svi želimo da se rashladimo sladoledom. Nažalost, jedan omanji sladoled može da sadrži i do 500 kalorija i 20 grama zasićenih masti, a ako pojedete veći sladoled, onda sve to duplirate!

Foto: Pixabay

Potražite voćne sladolede sa manje šećera i manje kalorija ili umesto toga, pokušajte kod kuće da napravite voćni kup sa više voća, a manje sladoleda. Na tržištu postoje i sendvič sladoledi sa manje šećera i manje kalorija, ali to proverite tako što ćete pročitati šta piše na kesici i etiketi.

NEOČEKIVANI FETIŠ! Ove delove ženskog tela muškarci prosto obožavaju!

Još jedna zdrava opcija. Zamrznite jogurt sa blendiranim i/ili seckanim voćem i nećete ni primetiti razliku. 

So

Da biste zadovoljili žudnju za slanim grickalicama bez otvaranja ogromne kese sa čipsom, smokijem ili slanim kokicama sa prelivom, bolje pređite na neslani prženi badem.

Foto: stocksnap.io

Studije pokazuju da bi kesica badema mogla da pomogne da vas prođe želja za slanim visokokaloričnim grickalicama. Badem ne samo što će vam utoli želju za grickalicama, već vam pruža proteine, vlakana i esencijalne hranljive materije.

PLIVANJE JE IDEALNA REKREACIJA! Zdravo, zabavno i topi kalorije!

Neslane kokice bez preliva pružaju zdrave sastojke, a nemaju nepotrebne količine soli i kalorija (ali manja porcija).

Šećer

Za mnoge osobe važi da kada im se jede nešto slatko, ništa ih ne može zaustaviti dok slatkiš ne stave u usta.

Evo nekoliko opcija koje dobro funkcionišu.

Foto: Pixabay

SAMO 300 KALORIJA MANJE ĆE ZAŠTITI VAŠE ZDRAVLJE! Kalorijski deficit može da podstakne metabolizam

Kada treba da ukrotite „slatku krizu“, uzmite sveže ili suvo voće. Iako voće sadrži puno šećera, ipak su to prirodni šećeri i esencijalni vitamini, minerali i antioksidanti. Predlažemo vam da se držite sezonskog voća, jer je ono uvek najsvežije i najpristupačnije. 

Još jedan način da ispunite svoju potrebu za slatkišima jesu čvrste bombone ili žvakaća guma bez šećera. Ponekad je malo slatkog ukusa dovoljno da ugasi želju.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Treći dan potrage za Dankom Ilić! Policija traži iglu u plastu sena!
Live TV

Treći dan potrage za Dankom Ilić! Policija traži iglu u plastu sena!

Pripadnici Ministarstva unutrsanjih poslova nakon 27 sati deetaljne pretrage terena u potrazi za Dankom Ilic, obustavili su dalju pretragu s obzirom na to da svi dosadasnji pezultati ukazuju da se devojcica ne nalazi na ovom podrucju. Policija nastavlja inzenzivan operativan rad, a istraga je usmerena u drugom smeru. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Blažo Marković, bivši predsednik sindikata MUP-a i Mihajlo Janjic iz Centra za drustvenu stabilnost.

28.03.2024

08:58

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija