• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ordinacija.hr/informer.rs

20.07.2019

17:19

10 OZBILJNIH SIMPTOMA zbog kojih bi trebalo da se obratite lekaru!

Ljubav

10 OZBILJNIH SIMPTOMA zbog kojih bi trebalo da se obratite lekaru!

Podeli vest

Jedan od najmoćnijih alata za rasuđivanje koji posedujete jeste vaš osećaj da se radi o opasnoj situaciji. Uvek je bolje pogrešiti jednom ili dvaput i pogrešno se "alarmirati", nego samo jednom napraviti fatalnu grešku i ne otići u hitnu, kada je u pitanju život ili smrt

1. Bol u grudima

Ukoliko u grudima osećate bol ili pritisak koji traje više od dva minuta, ili nestane pa se vrati, vreme je se obratite lekaru.

2. Kratak dah

Ukoliko se dogodi iznenada i onemogućava vas u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, neka vas neko odveze do ambulante hitne pomoći. Idite kod lekara u slučaju da imate težak problem sa disanjem ili uz njega osećate mučninu, bol u grudima ili osećate da gubite svest.

OSEĆATE DA VAS PARTNER NE POŠTUJE? 10 jasnih znakova da je vašoj vezi došao kraj

3. Iznenadne poteškoće sa vidom

Kod lekara idite i ako vam se iznenada zamuti vid, imate duplu sliku ili privremeni gubitak vida. To može biti znak moždanog udara ili drugog ozbiljnog stanja.

Foto: Pixabay

Potražite lekarsku pomoć ako iznenadne probleme sa vidom prati teška glavobolja, mučnina ili povraćanje, obamrlost, slabost, vrtoglavica, zbunjenost ili poteškoće u razgovoru. Ako osećate jake bolove ili iritacije u očima, potražite hitnu pomoć što je pre moguće.

4. Povraćanje

Ukoliko u sadržaju koji povratite ima krvi ili povraćanje prate simptomi poput snažne glavobolje ili bolovi u području abdomena, zbunjenost, ubrzano disanje i ubrzani rad srca - odmah posetite lekara.

5. Povrede glave

Potražite lekarsku pomoć ukoliko nakon udarca izgubite svest, imate napad, glavobolju koja ne popušta, pojavi se mučnina ili povraćanje koje ne prolazi, nerazgovetan govor ili se pojavi zbunjenost, slabost i poteškoće sa koordinacijom pokreta.

Foto: Shutterstock

6. Bol u trbušnoj duplji

Ukoliko traje duže od 30 minuta, a pojavio se odjednom i vrlo je intenzivan - potražite pomoć lekara. Ukoliko bol ne popušta, a prati ga povraćanje, možda se radi o upali slepog creva što zahteva brzu lekarsku reakciju.

7. Bol i oticanje testisa

To može biti uzrokovano povredom ili infekcijom, ali može i da bude znak ozbiljnih problema u trbušnoj duplji.

NAJVEĆE ZABLUDE O SPAVANJU! Smete li da probudite mesečara?

Odmah potražite pomoć lekara ako je bol jak ili se pojavi naglo, pritom osećate mučninu, povraćate, imate groznicu ili možete da napipate kvržicu u skrotumu. Isto važi i ako osećate bolove sat vremena nakon povrede ili je vaš skrotum crven ili natečen.

Zbog visoke temperature ne treba odmah paničiti, ali ove znake ne smete da ignorišete.

Foto: Pixabay

8. Visoka temperatura

Ukoliko dete mlađe od tri meseca ima temperaturu višu od 38 stepeni Celzijusa, lekar bi trebalo da ga odmah pregleda. Isto treba postupiti i sa detetom starosti od tri meseca do tri godine, ako je u pitanju temperatura viša od 39 stepeni, kao i kod odrasle osobe pri temperaturi 40 stepeni i više.

9. Zbunjenost i poteškoće s govorom

Ovo su dva najčešća simptoma moždanog udara. Ne prepuštajte ništa sudbini, odmah se obratite lekarima.

BOROVNICE USPORAVAJU STARENJE! To nam treba

Ukoliko je u pitanju moždani udar, rezultati lečenja i trajanje oporavka zavise od toga koliko brzo nakon udara ste primili lekarsku pomoć. Drugi simptomi moždanog udara su poteškoće s hodanjem ili ravnotežom, snažna glavobolja, spuštena jedna strana lica, utrnulost ili opšta slabost jedne strane tela.

Foto: pexels.com

10. Vaginalno krvarenje tokom trudnoće

Ne mora uvek da bude simptom nekog ozbiljnog stanja, posebno ako se radi o nekoliko kapljica krvi u prvom tromesečju, ali ipak bi trebalo da obavestite lekara o svom stanju.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)
Live TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)

Broj nestanaka maloletne dece iz godine u godinu je u porastu. Najveći procenat je onih koji sami odu od kuće. Ipak, među nestalima ima i sasvim male dece, ali srećom, njihov broj je izuzetno mali. Porodice nestale dece na prvom mestu obraćaju se državnim organima, ali odgovore traže i od astrologa, vračara, a konkretnu pomoć od privatnih detektiva. Gost "Info jutra" bio je Braca Zdravković, privatni detektiv.

29.03.2024

10:35

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)
Live TV

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)

Američka Centralna informativna agencija radi o glavi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i za to ima pomoć ljudi koji su u neposrednom okruženju šefa naše države! Ovo tvrdi Aleksandar Vulin, bivši direktor Bezbednosno-informativne agencije. Na ovu temu su u "Info jutru" govorili Milenko Jovanov, član Predsedništva SNS i Dejan Vukelić, urednik Sprskog portala.

29.03.2024

09:18

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije
Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije

Milan Pandurеvić (37) iz Bogatića i Biljana Ćosić (52) iz istog mеsta s boravištеm u Novom Sadu, kojima sе pripisujе da su prе dvе godinе počinili otmicu njеnog klijеnta u prostituciji, uz maltrеtiranjе oštеćеnog i iznuđivanjе novca, osuđеni su jučе u novosadskom Višеm sudu prvostеpеnom prеsudom na dеsеt i šеst godina zatvora.

29.03.2024

09:22

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija