• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

29.07.2019

21:41

JOGA ZA POČETNIKE! Naučite osnovnu vežbu - pozdrav suncu!

Ljubav

JOGA ZA POČETNIKE! Naučite osnovnu vežbu - pozdrav suncu!

Podeli vest

Naučite osnovnu vežbu joge, koja se sastoji od 12 povezanih poza koje aktiviraju celo telo, pomažu da se rastegnete, razgibate i zategnete mišiće, ali i smirite um i dovedete ga u meditativno stanje

Ukoliko tražite novi ili dodatni vid jutarnje rekreacije, probajte fantastičnu joga vežbu koja će vas razbuditi i udahnuti vam energiju. Pozdrav suncu je osnova joge i sastoji se od 12 povezanih poza koje aktiviraju celo telo. Svako telo ima različite mogućnosti i različitu savitljivost, te radite samo onoliko koliko možete. Ideja nije u tome da se sa nekim takmičite, već da se rastegnete, razgibate i zategnete mišiće, ali i smirite um i dovedete ga u meditativno stanje.

1. Položaj molitve (pranamasana)
Stanite uspravno, sa spojenim palčevima na stopalima i razmaknutim petama, dlanovima spojenim u visini grudnog koša. Tokom ove asane izdahnite.

Foto: Pixabay

2. Položaj s podignutim rukama (hasta uttanasana)
Polako podignite ruke iznad glave (dlanovi su spojeni ili razmaknuti). Ruke su ispružene iznad glave, dlanovi su usmereni ka plafonu, a pogled usmeren prema dlanovima. Istežete celo telo, otvarate grudni koš prema gore stisnutog stomaka (stomak čuva kičmu), leđa se izvijaju u luku. Tokom ove asane udahnite.

TREND ILI KLASIKA? Ovo su modni mitovi koje bi trebalo potpuno da zaboravite!

Foto: Pixabay

3. Pretklon, položaj ruku prema stopalima (uttanasana)
Iz kukova se opružite prema napred tako da dlanovima dotaknete tlo ispred stopala, kolena pokušajte da ostavite pravim osim u slučaju bola u zadnjoj loži (tada savijte kolena). Glava opušteno visi između ruku, fokus je na pravim leđima. Tokom ove asane izdahnite.

Foto: pexels.com

4. Položaj konjanika (ashwa sanchalanasana)
Istegnite desnu nogu što je moguće više nazad dok udišete, spustite desno koleno u pod. U isto vreme, savijte levo koleno. Ruke bi trebalo da se drže pravo tako da prstima dodirujete pod. Napravite blagi luk na leđima, s glavom nagnutom unazad. Gledajte pravo napred, otvorite grudni koš.

Foto: Pixabay

5. Pas koji gleda dole (adho mukha svanasana)
Dok izdišete, podignite zadnjicu prema plafonu. Dlanovi ostaju čvrsto na podu, a ruke su opružene u laktovima podupirući težinu tela. Glava bi trebalo da bude smeštena između ruku, opuštena, pogled je usmeren u pupak. Noge stoje pravo u kolenima, osim u slučaju bola u zadnjoj loži, tada ih lagano savijte.

ONI SU NAJVERNIJI ZNAK! Za voljenu osobu spremni su da učine SVE ŠTO POŽELI!

6. Pozdrav s osam tačaka (ashtanga namaskara)
Izdahom polako spustite telo na tlo (krenite ka dole i ka napred, kao talas) tako da ga dotaknete u osam tačaka: dva stopala, dva kolena, dve ruke, grudi i glava.

Foto: Shutterstock

7. Položaj kobre (bhujangasana)
Rukama podignite telo. Ruke su savijene u laktovima stisnute uz telo, zadnjica je opuštena, noge su skupljene, otvarate grudni koš. Glavu zabacite unazad. Položaj izgleda kao kobra koja je podigla glavu, a tokom ove asane udahnite.

Dobrobiti

Pozdrav suncu (surya namaskara) uključuje osnovne asane koje zahtevaju usklađenost disanja i pokreta koji razgibavaju zglobove i doprinose tonusu mišića. Sled vežbi doprinosi razmeni materija u organizmu i "punjenju" novom, pozitivnom energijom. Osim toga, jača mišiće leđa, razvija ravnotežu, balansira respiratorni, endokrini i reproduktivni sistem i poboljšava cirkulaciju, ističu učitelji joge.

 

8. Pas koji gleda dole (adho mukha svanasana)
Ponovite petu asanu. Dok izdišete, podignite zadnjicu prema plafonu, dlanovi ostaju čvrsto na podu, glava je opuštena između ruku. Pogled je usmeren ka pupku.

NE MOŽETE DA SPAVATE OD VRUĆINE? Ventilator okrenite ka prozoru!

9. Položaj konjanika (ashwa sanchalanasana)
Ponovite četvrtu asanu, udahom vraćajući desno stopalo napred između dlanova istovremeno spuštajući levo koleno na pod. Napravite blagi luk na leđima, s glavom nagnutom unazad. Gledajte pravo napred.

10. Položaj ruku prema stopalima (uttanasana)
Ponovo uradite treću asanu, vraćajući levo stopalo pored desnog. Iz kukova se opružite prema napred tako da dlanovima dotaknete tlo ispred stopala, a kolena pokušajte da ostavite opružena. Tokom ove asane izdahnite.

NE TRČKARAJTE U APOTEKU! Evo kada lekovi NISU POŽELJNI!

11. Položaj s podignutim rukama (hasta uttanasana)
Ponovite drugu asanu. Polako podignite ruke iznad glave, dlanove usmerite ka plafonu, a pogled ka dlanovima. Istegnite celo telo, a tokom ove asane udahnite.

12. Položaj molitve (pranamasana)
Ponovo uradite prvu asanu - stanite uspravno sa dlanovima spojenim u visini grudnog koša. Tokom ove asane izdahnite.

NAPOMENA: Za početnike se savetuje da počnete samo s jednim krugom od 12 asana. Potom možete da povećavate broj krugova, sve dok ne dosegnete 12.


 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad!
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad!

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima!
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima!

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija