• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B92

09.08.2019

22:28

ŽELITE DA ODRŽITE KONCETRACIJU U NOĆNOJ SMENI! Evo idealnog rešenja!

Ljubav

ŽELITE DA ODRŽITE KONCETRACIJU U NOĆNOJ SMENI! Evo idealnog rešenja!

Podeli vest

Ako na poslu radite treću smenu, sigurno vam teško pada da ostanete budni. Radnicima koji rade treću smenu preporučuje se da pri ruci imaju neke slane grickalice, umesto da jedu obilan obrok na poslu

Umesto obroka koji je obilan i koji će vas samo usporiti, bolje je da imate neke slane grickalice uz sebe.

U prvom istraživanju ove vrste na Univerzitetu Južna Australija, naučnici su ispitivali kako navike u ishrani utiču na radne sposobnosti. Otkrili su da grickalice najbolje deluju na one koji rade noćne smene, umesto da jedu sendviče i kuvani obrok. Njihove reakcije su bile brže, najverovatnije zato što ih je obilan obrok činio da se osećaju tromo i pospano.

Učesnici su jeli sir i krekere, kao i perece. Milioni zaposlenih koji rade noćne smene izjavili su da je njihov način ishrane poremećen zato što su navikli da jedu tokom noćne smene. U istraživanju su učestvovale medicinske sestre koje su zbog posla često gojazne, piše Dejli mejl. Sve više grana industrije oslanja se na to da im radnici rade noćne smene, a oni često jedu kada su na poslu da ne bi zaspali.

RECITE NE PESIMIZMU! Optimista se uvek oseća bolje!

Tokom nedelju dana 44 učesnika bez zdravstvenih tegoba, koji nisu noćni radnici, podeljeni su u tri grupe koje su se drugačije hranile. Posmatrani su u laboratoriji u kojoj su morali da ostanu budni tokom noći. Jedna grupa je jela obilan obrok u ponoć, a jedna je dobila grickalice kao što su sir, jabuke ili musli. Jednoj grupi nije uopšte data hrana, već su oni samo večerali oko 22 časa.

Radili su dosta testova sposobnosti, a oni koji su jeli grickalice bili su budniji od ostalih. Njihove reakcije su bile brže, imali su manje udesa u saobraćaju za razliku od ostalih. Čak su i oni koji nisu ništa jeli bili uspešniji od onih koji su imali obilan obrok.

Kada imate obilan obrok postajete pospani zato što vaše telo dobija zadatak da vari hranu. Jabuka i musli su bili mnogo prijatniji za stomak od obilnog obroka, pa se preporučuje da umesto sendviča, ako radite noću, ponesete grickalice.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija