• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: mondo.rs/informers

27.09.2019

13:35

MALO PAKOVANJE ZDRAVLJA! Zašto je šargarepa dobra za vas?

Ljubav

MALO PAKOVANJE ZDRAVLJA! Zašto je šargarepa dobra za vas?

Podeli vest

Bez nje je nemoguće zamisliti dobru supu, brojna ukusna jela pa čak i neke kolače, a čak i deca znaju da je zdrava i dobra za vid - njeno veličanstvo, šargarepa!

Interesantno je da je šargarepa kakvu danas jedemo, narandžasta, relativno nova "pojava", ljudi je jedu hiljadama godina, a do kraja 17. veka uglavnom je bila ljubičasta ili žuta.

Uvek je dostupna

Šargarepa se može naći tokom čitave godine, izuzetno se dobro održava ako je duže čuvate, i koristi se za najširi spektar slanih i slatkih jela. Od čorbica, variva, salata, kuvanih jela sa mesom ili čak kolača, šargerepa može svuda.

PUNA IH JE PIJACA! Probajte ovaj neobičan recept i uživajte u kiselo-slatkoj bundevi!

Bogata je zdravim sastojcima

Šargarepa sadrži antioksidanse, koji štite organizam od kardiovaskularnih bolesti, ali i određenih tipova raka.

Foto: Shutterstock

 

Bogata je vitaminima, mineralima i vlaknima koja su važna za sistem za varenje. Kartenoidi imaju efekat zaštite od teških bolesti jer sprečavaju širenje slobodnih radikala u telu.

Vitamin A štiti oči od kseroftalmije, progresivne bolesti oka koja može da ošteti vid ili ga umanji u uslovima slabijeg osvetljenja. U samo 128 grama šargarepe nalazi se cela dnevna preporučena doza ovog vitamina.

Fitohemikalije u šargarepi regulišu nivo šećera u krvi.

Vitamin C, moćni antioksidans, poboljšava funkcije imuniteta, umanjuje efekte prehlade i dužinu njenog trajanja.

ŠTA KUVATE DANAS? Zdrava čorbica od karfiola!

 

Nutricionisti preporučuju da se šargarepa jede sveža ili skuvana na pari, kako bi očuvala najviše svojih zdravih sastojaka. Ipak, upozoravaju da ograničite njeno unošenje ako uzimate suplement koji sadrži vitamin A, jer njegovu dnevnu dozu ne bi trebalo prekoračiti.

RECEPTI:

Smuti od šargarepe

Sastojci: šolja ananasa, pola šolje šargarepe, pola šolje soka od pomorandže, pola šolje leda, pola banane.
Priprema: 
Stavite u blender sve sastojke i mutite dok ne dobijete glatku, gustu smesu. Popijte odmah, najbolje za doručak.

Foto: Shutterstock

Vitaminska bomba

Sastojci: velika cvekla ili 2 male, isečene na kriške, 2 velike šargarepe, velika jabuka, isečena na kriške, pola limuna (očišćen od koštica), komadić đumbira veličine 2,5 cm.
Priprema:
 Stavite sve sastojke u multipraktik i napravite sok.

CRVENO, ŽUTO, ZELENO... Dobar trik da deca ZAVOLE POVRĆE!

Slatki rolat

Sastojci: 4 jaja, 50 g šećera, 50 g smeđeg šećera, kesica vinilin-šećera, 120 g brašna, kašičica praška za pecivo, prstohvat soli, pola kašičice cimeta, 3 srednje šargarepe. Za fil: 80 g putera (sobne temperature), 200 g krem sira, 80 g šećera u prahu, kašičica arome od vanile, malo šećera u prahu za dekoraciju.
Priprema:
Umutite žumanca sa smeđim i vanilin-šećerom, dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo, cimetom i prstohvatom soli. Posebno umutite belanca sa 50 g šećera, pa postepeno sjedinite sa žumancima. Na kraju dodajte izrendanu šargarepu i promešajte. Smesu sipajte u pravougaoni pleh obložen papirom za pečenje i pecite na 180 stepeni 10-12 minuta. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi. Za fil umutite puter sa šećerom u prahu, a zatim dodajte krem sir i vanilu. Premažite pripremljenu koru, a zatim uvijte u rolat i ostavite preko noći na hladnom mestu. Pre služenja pospite šećerom u prahu.

Foto: pixabay.com

Ćušpajz od šargarepe

Sastojci: 1 kg šargarepe, manji crni luk, puna kašika brašna, par kašika ulja, 1-2 kašike jabukovog sirćeta, so, biber i ljuta paprika po ukusu, peršun.
Priprema: 
Šargarepu nasecite na tanje kolutove, propržite iseckan crni luk, a kada omekša, dodajte šargarepu. Pržite sve zajedno dok i šargarepa malo ne omekša, posolite, pobiberite i zaljutite ako volite, na kraju dodajte brašno. Promešajte, nalijte vodom i sirćetom, tek da prekrije sve, i kuvajte na niskoj temperature dok se sos ne zgusne i šargarepa sasvim omekša. Pospite seckanim peršunom i služite uz pohovano meso ili ćufte.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija