• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: b92.net/informer.rs

05.10.2019

12:18

OVA VOĆKA JE DAR BOGOVA! Odlično je za našu probavu, oči i štiti od raka!

Ljubav

OVA VOĆKA JE DAR BOGOVA! Odlično je za našu probavu, oči i štiti od raka!

Podeli vest

Postoji nekoliko desetina vrsta krušaka, a svaka od njih ima specifičan oblik, ukus i boju. Zbog svojih jestivih plodova gaji se više od 4.000 godina, a poreklo vuče iz Azije

Homer je krušku opevao kao "dar od Boga", a u doba francuskog kralja Luja XIV kruške su bile simbol luksuza. Kruška je bogata mineralima, kalijumom, fosforom, kalcijumom, magnezijumom, gvožđem, hlorom, sumporom o brojnim mikroelementima. Sadrži mnogo vitamina, posebno vitamina A, C, E i većine vitamina iz grupe B, H i D.

Možete ih konzumirati sveže, konzervirane, u soku ili sušene. Osim toga, drvo kruške je jedno od najpoželjnijih materijala u proizvodnji visokokvalitetnih drvenih instrumenata i nameštaja. Osim toga, kruška je veoma korisna i kada je reč o našem zdravlju.

Foto: Pixabay

Kruške su sjajan izvor vlakana jer jedna srednja kruška sadrži oko šest grama vlakana ili gotovo četvrtinu preporučene dnevne količine. Izuzetno je dobra za rad creva, a dijetalna vlakna pomažu probavnom traktu i bukvalno imaju funkciju čistača creva. Kruške se lako vare, pomažu u uklanjanju toksina i lošeg holesterola iz tela.

Pomažu u balansiranju nivoa šećera u krvi i dobar su izvor antioksidanata, piše klix.ba. Kruška ima oko 8 mg vitamina C koji radi na regeneraciji ćelija, osnažuje imuni sistem, našu kožu, zube i kosti. Kruške sadrže i važne polifenole i flavonoide koji su koncentrisani u koži, zbog toga je zdravije konzumirati je sa korom. Kruške sadrže kalijum pa njihova konzumacija pomaže smanjenju rizika od visokog pritiska. Sadrže i elektrolite, magnezijum i bakar, ali i hranjive elemente koji pomažu centralnom nervnom sistemu i pojačavaju rad mozga.

Foto: Pixabay

Kruške su odlična užina pre ili posle vežbanja. Visok sadržaj vlakana daće vam energiju dok vežbate. Osim toga, korisne su i za vaše oči. Neka istraživanja su pokazala kako unos krušaka znatno smanjuje rizik od senilne makulatne degeneracije. Zbog visokog sadržaja vlakana kruške pomažu u sprečavanju nastanka raznih tipova raka uključujući i rak dojke i rak debelog creva.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Nikola

pre 4 godine

A možda je i POKLON bogova, dobra za VARENJE! Zna li još neko SRPSKI?

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija