• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje/N.L.

05.10.2019

16:23

PRLJAVE RUKE, OPASNOST ZA SRCE! Sve što treba da znate o koksaki virusu!

Ljubav

PRLJAVE RUKE, OPASNOST ZA SRCE! Sve što treba da znate o koksaki virusu!

Podeli vest

Infekcija koksaki virusom retko se javlja, ali je vrlo opasna jer može da napadne srčani mišić i izazove njegovo trajno oštećenje. Virus se prenosi feko-oralnim putem, što znači da se nalazi u respiratornom traktu i stolici, te je kao preventiva najvažnija higijena

Umor, malaksalost, gubitak apetita, groznica, bol u grlu, plikovi u ustima, na šakama i stopalima, trnjenje leve ruke... Ovo su pouzdani znaci infekcije koksaki virusom, bolesti prljavih ruku, koja se retko javlja, ali je vrlo opasna jer može da napadne srčani mišić i izazove njegovo trajno oštećenje. Zato je veoma važno prepoznati je na vreme i što pre potražiti medicinsku pomoć.

Ovaj virus je deo enterovirusa koji su podeljeni u dve grupe - A koksaki virus i B koksaki virus. Infekcija virusom A tipa naziva se i "bolešću šaka, stopala i usta", a može da izazove i konjuktivitis. Ovi simptomi se najčešće razvijaju kod dece mlađe od 10 godina, ali je moguće da se pojave i kod odraslih.

OVA VOĆKA JE DAR BOGOVA! Odlično je za našu probavu, oči i štiti od raka!

Sapun i voda

Pravilno pranje ruku toplom vodom i sapunom predstavlja jednostavnu, a efikasnu preventivnu meru. Perite ruke:
- pre i posle pripremanja hrane, naročito neposredno posle kontakta sa sirovim mesom
- pre jela
- posle kijanja, kašljanja i čišćenja nosa
- pre stavljanja i skidanja kontaktnih sočiva
- pre i posle obrade rana ili posekotina
- pre i posle kontakta sa bolesnom ili povređenom osobom
- posle korišćenja toaleta
- posle menjanja pelena ili pomoći prilikom korišćenja toaleta, bez obzira da li su to deca ili odrasle osobe
- posle iznošenja đubreta
- posle igre i diranja životinja

S druge strane, tip B najčešće uzrokuje plućne tegobe, groznicu, bol u stomaku i glavobolju, ali i povišenu temperaturu. Oba virusa ponekad dovode do meningitisa, miokarditisa (upale srčanog mišića) i perikarditisa (upale srčane maramice).

Ovo je vrlo otporan virus koji ne može da uništi želudačna kiselina, a na površinama može da preživi do nekoliko sati. Iako uglavnom prolazi uz odmor i ležanje kao grip i prehlada, bolest može da dovede i do vrlo ozbiljnih pa čak i smrtonosnih komplikacija.

Kako se prenosi?

Virus se prenosi feko-oralnim putem, što znači da se nalazi u respiratornom traktu i stolici. Do zaraze zato često dolazi kijanjem, kašljanjem i u dodiru sa stolicom zaražene osobe. Infekcija može da se desi preko pelena, igračaka, posuđa i drugih kontaminiranih predmeta, a česti prenosioci su i muve i komarci.

NAJVEĆE PONIŽENJE U ŽIVOTU! Putnica se UPIŠKILA U AVIONU jer joj SEDAM SATI nisu dozvolili da ode do toaleta! Nije smela da ustane sa sedišta koje je bilo natopljeno mokraćom!

Foto: Shutterstock

Zato što nisu naučena da redovno peru ruke pre jela, kao i zbog navike da guraju prste u usta, deca su najčešće žrtve ovog virusa. Roditelji i vaspitačice ponekad mogu da dođu u kontakt s virusom tokom menjanja pelena, te je važno da nakon toga detaljno operu ruke.

Simptomi

Prvi simptomi zaraze nastaju obično od dva do pet dana nakon ulaska virusa u organizam i uključuju povišenu telesnu temperaturu, mučninu i povraćanje, slab apetit, upaljeno grlo, kašalj, glavobolju, osećaj umora, slabosti i pospanosti.

(VIDEO) UČITE OD MAJSTORA! Poželećete da ste ranije znali ovaj bjuti trik Džesike Albe!

Faktori rizika

o oslabljen imuni sistem - kao kod dece koja još nemaju razvijen imunološki sistem ili kod bolesnih ljudi
o boravak u gužvama - u sredstvima javnog prevoza, na bazenima, u dečjim vrtićima i školama virus se rapidno širi
o loša higijena - nedostupnost čiste vode i sapuna ili neredovno pranje ruku glavni je razlog razvitka bolesti

Dan ili dva nakon prvih znakova mogu da se razviju i ostali simptomi nakon kojih postaje jasno da nije reč o običnoj prehladi ili gripu. Javljaju se rane u ustima i grlu, osip, ranice i plikovi na dlanovima ili stopalima, retko osip na zadnjici i genitalijama, kao i konjuktivitis.

Ovi simptomi obično traju od tri do sedam dana, a osoba se najčešće potpuno oporavlja jer rane ne ostavljaju ožiljke.

Lečenje

Ne postoji specijalan tretman za bolest uzrokovanu koksaki virusom s obzirom na to da prolazi spontano. Preporučuje se mirovanje, ležanje i unošenje više tečnosti, a prevencija od zaraze koja uključuje jačanje imunološkog sistema je najvažnija.

Foto: Shutterstock

Tip B najčešće uzrokuje plućne tegobe

Ranice u ustima mogu se ublažiti korišćenjem posebnih sprejeva i vodica za ispiranje, a pomaže i hladno mleko. Preporučuje se izbegavanje gaziranih pića, sirćeta i ostalih kiselih namirnica koje mogu da iritiraju ranice.

Osip, odnosno rane na rukama i nogama, olakšavaju se gelovima s difenhidraminom, a ako osoba razvije temperaturu veću od 38 stepeni, prepisuju se antipiretici.

Ukoliko dođe do komplikacija, terapija se sastoji od lečenja aritmije, srčane slabosti, i eventualno, autoimunih procesa.

Ostale bolesti prljavih ruku

Iako se na našim rukama mogu naći i preko njih preneti uzročnici različitih zaraznih bolesti, pod nazivom "bolesti prljavih ruku" uobičajeno se opisuje jedan broj oboljenja koja pripadaju grupi crevnih zaraznih bolesti. Među njima su infekcije čiji su uzročnici virusi (zarazna žutica tipa A, dečija paraliza, virusni prolivi), bakterije (trbušni tifus, dizenterija) i paraziti (amebna dizenterija, enterobijaza). Ono što im je zajedničko jeste put prenošenja - uzročnici ove grupe oboljenja izlučuju se iz organizma putem stolice ili urina, a ulazna vrata su usta.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Sanela

pre 4 godine

Preživela sam koksaki ? sa 16 godina mi je napao srčani mišić. Gadan virus. Otkucaji su išli do 160 u minuti. Šest meseci sam se borila sa njim. Ostala mi je tahihardija kao uspomena. Ležanje,vitamini i najbitnije da znate dijagnozu. Dok se dr smilovao da napiše uput za Torlak ja sam već bila u jako lošem stanju. Lekovi koje sam dobila dok nisu znali šta mi je, samo su me dodatno iscrpeli. Sve deluje kao grip, krene sa temperaturom, a onda posle par dana bude sve gore. Vitamini su jako bitni i sem njih ništa drugo i ne pomaže.

Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!
Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!

Šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" Milenko Jovanov obrazložio je danas predlog izmena Zakona o lokalnim izborima koje su, kako je rekao, podržale poslaničke grupe većine, ali i deo opozicije, i kojima se omogućuje da se beogradski i lokalni izbori, koji nisu održani u decembru, održe istog dana - 2. juna.

22.04.2024

11:58

Vesti

Rezolucija o Srebrenici otvara Pandorinu kutiju! Ruski ambasador izneo jasan stav
Politika

Rezolucija o Srebrenici otvara Pandorinu kutiju! Ruski ambasador izneo jasan stav

Ambasador Ruske federacije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja izjavio je večeras da bi Rezolucija o Srebrenici mogla da otvori "Pandorinu kutiju", ali i da je veoma važno što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio prisutan danas na sednici Saveta bezbednosti UN na kojoj se raspravljalo o šestomesečnom izveštaju Unmika o situaciji na Kosovu i Metohiji.

22.04.2024

23:44

TV

Dok predsednik Vučić navodi realne argumente, Vjosa Osmani odgovara lažima i nebulozama! Velika bitka za Srbiju u Njujorku! (VIDEO)
Live TV

Dok predsednik Vučić navodi realne argumente, Vjosa Osmani odgovara lažima i nebulozama! Velika bitka za Srbiju u Njujorku! (VIDEO)

Na sednici Saveta bezbednosti UN Vjosa Osmani dala je repliku na reči predsednika Aleksandra Vučića. Gosti "Info dana" bili su analitičar Dejan Miletić, advokat Pavle Staničić, politikolog Marko Šćepanović i pukovnik Veselin Šljivančanin komentarisali su govor Vjose Osmani u Njujorku. Uživo u studio javio se i Lazar Stević, dopisnik Informera sa Kosova i Metohije.

22.04.2024

18:09

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku
Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku

Kada se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

22.04.2024

07:20