• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Dnevni avaz/informe.rs

13.10.2019

16:56

DOBRI, BELI LUK! Kako sprečiti moždani udar?

Ljubav

DOBRI, BELI LUK! Kako sprečiti moždani udar?

Podeli vest

Loše prehrambene navike mogu dovesti i do visokog rizika od moždanog udara, tvrde stručnjaci. Kako biste živeli kvalitetnije i zdravije te umanjili tu mogućnost, smanjite unos namirnica s visokim udelom masti i holesterola, kao i prerađene, slatke i slane hrane...

U dnevnu ishranu uvrstite više voća i povrća bogatih antioksidansima.

Pasulj i grašak

Dobar su izvor belančevina i vlakana koji pomažu kod snižavanja holesterola i visokog krvnog pritiska, koji su česti krivci za moždani udar. Imaju visok udeo folne kiseline, koja je dobra u zaštiti mozga.

MUČI VAS GLAVOBOLJA? Namirnice koje jedemo svaki dan mogu da budu uzrok bolnih migrena

Orašasti plodovi i semenke

Još jedan odličan izvor folne kiseline su semenke i orašasti plodovi. Možete ih koristiti kao dodatak jogurtu i ovsenim pahuljicama. Slobodno pospite malo semenki i po salati. Bademi, orasi, lanene semenke, čija semenke, suncokretovo i sezamovo seme bogati su zdravim mastima, posebno omega-3 masnim kiselinama.

Foto: Pixabay

Riba je odličan izvor omega-3 masnih kiselina. Posebno se ovde ističu losos, tuna, srdele i skuša. Preporučuju se dve porcije ribe nedeljno po 140 grama.

Žitarice

Zob, smeđi pirinač, ječam, proso, kinoja, samo su neke celovite žitarice koje bi trebalo uključiti u svoju prehranu ako želite znatno smanjiti rizik od moždanog udara.

SIRUP OD BUNDEVE! Sem fantastičnog ukusa povoljno utiče i na zdravlje!

Dobro je jesti i testeninu od pšenice. Na osnovu brojnih studija, dijeta bogata žitaricama može smanjiti rizik od moždanog udara za čak 30 do 36 odsto. Osim toga, žitarice su dobre i u borbi protiv drugih zdravstvenih stanja poput dijabetesa i srčanih bolesti.

Foto: Pixabay

Kalijum i magnezijum

Kalijum pomaže u regulisanju krvnog pritiska, a on je jedan od faktora rizika od moždanog udara. Iako su banane vrlo popularan izvor kalijuma, možete ga dobiti i iz spanaća, avokada te slatkog krompira. Vaša redovna ishrana, takođe, treba da se sastoji od hrane koja sadrži dovoljne količine magnezijuma, jer upravo taj mineral pomaže u sprečavanju pojave ugrušaka u krvi.

 

 

Dobri beli luk

Beli luk ima različita lekovita svojstva. Jedno od njih je to što smanjuje krvni pritisak, sprečava zgrušavanje krvi i snižava holesterol u krvi. Takođe se koristi i kod srčanih oboljenja.

Foto: Printscreen You Tube

Crna čokolada

Crna čokolada ima pozitivan učinak na krvotok. Ona aktivira deo vašeg mozga koji izlučuje dopamin, važnu hemikaliju u mozgu. Taj deo mozga omogućava učenje i pamćenje, a zadržava vaš mozak u formi, prenosi Dnevni avaz.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija