• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje/J.Ž.

19.10.2019

18:28

NE PODCENJUJTE VIRUSE! Jaki i otporni i u sezoni gripa!

Ljubav

NE PODCENJUJTE VIRUSE! Jaki i otporni i u sezoni gripa!

Podeli vest

Ne omalovažavajte virus gripa - čak i oni najzdraviji mogu da padnu u krevet! Zato se "opremite" znanjem: prirodnim sastojcima sprečite infekciju ili ublažite simptome ukoliko ipak "zakačite" grip. Tu je i vakcina protiv gripa koja je stigla u sve domove zdravlja

Kraj oktobra i početak novembra početak su i sezone gripa, pa je neophodno da se cela porodica dobro "opremi" imunitetom kako bi se izborila sa ovom sezonskom bolešću. Virus gripa cele godine "šeta" se po planeti i premešta sa jedne na drugu hemisferu, usput mutirajući i menjajući svoj oblik. Svake godine grip nas napada, a pred njim često pokleknu i oni najzdraviji, pa je važan svaki pokušaj da se preventivom spreči infekcija ili njeni negativni efekti, koliko god je to moguće.

MUČI VAS GORUŠICA? Ovih sedam namirnica su spas ako imate problema sa kiselinom u želucu

Pileća supica

Komad piletine, sa povrćem - celerom, šargarepom, peršunom, crnim lukom, biberom... dovoljan je za ukusnu domaću pileću supu, koja je veoma efikasna i zdrava i kao prevencija, ali i kao dobar i zdrav obrok tokom infekcije gripa. U nedostatku domaće supe može da posluži i ona iz kesice, koja takođe sadrži minerale i vitamine, kao i neophodne elektrolite. Svaki dan pojedite tanjir pileće supice!

Foto: Shutterstock

Deca i vakcina protiv gripa

- Deca su posebno osetljiva, a upala pluća jedna je od najčešćih komplikacija do koje dolazi kod dece koja obole od gripa. Nažalost, do upale pluća dolazi i kod dece koja nisu u rizičnim grupama, već često na kliniku primamo zdrave mlade ljude, sportiste, sa veoma teškim oblicima zapaljenja pluća koje se nedeljama leči. Neretko ovakvi pacijenti završe na veštačkom aparatu za disanje. Upravo to želimo da sprečimo vakcinacijom. Najugroženije su bebe do šest meseci, potom deca do dve godine koja još uvek nemaju izgrađen imunitet. Najbolje je dete vakcinisati krajem oktobra, početkom novembra. Deca do devet godina starosti primaju dve doze vakcine sa razmakom od četiri nedelje. Tako se postiže maksimalan stepen zaštite. Deca starija od devet godina dobijaju jednu četvorovalentnu vakcinu - kaže za Ljubav i zdravlje dr Goran Vukomanović, pedijatar dečije klinike u Tiršovoj.

Karamelizovano mleko

U prazno lonče sipajte kašiku žutog šećera i zagrevajte dok šećer ne počne da se topi. Pazite da ne zagori. Kada se otopi, preko šećera sipajte oko decilitar i po mleka, kuvajte dok ne provri. Ovako vruće mleko uzimajte kašičicom, a kada se malo ohladi, polako pijte. Karamelizovano mleko "presvlači" sluzokožu grla, sprečava iritaciju i kašalj.

Kuvano vino

Još jedan domaći lek protiv gripa i prehlade je kuvano vino. U prazno lonče za kafu stavite kašiku šećera, a kada šećer požuti, dodajte crno vino i kuvajte dok ne provri. Dodajte vodu koliko ima i vina i ubacite malo bibera u zrnu i suvi bosiljak. Pije se oko jedan decilitar dnevno, dok je vino umereno vruće.

Beli luk

Beli luk je prirodni antibiotik. On ima snažno antibakterijsko dejstvo. Ako imate žuti ili zeleni sekret iz nosa, beli luk može da pomogne, jer ima jako antivirusno dejstvo, stimuliše imunitet. Čen svežeg belog luka izgnječite ga ili sitno iseckajte i ostavite ga petnaestak minuta na vazduhu jer tako dolazi do hemijske reakcije koja beli luk pretvara u antibiotik. Pomešajte ga s malo maslinovog ulja, namažite na hleb i eto lekovite večere. Ukoliko vam je ovo prejak ukus, dodajte kašiku meda!

Foto: Shutterstock

STRAH UGROŽAVA BUBREGE, A BES LOŠE UTIČE NA JETRU! Negativne emocije UNIŠTAVAJU ZDRAVLJE!

Đumbir

Ako je sekret iz nosa providan, onda će pomoći čudotvorni napitak sa đumbirom. Ovaj napitak će vam pomoći i ukoliko se osećate slomljeno i ukoliko vas svaki mišić boli. Ali,  odličan je i kao preventiva. Đumbir isecite na tanke kriške, prelijte vodom i ostavite da stoji oko 20 minuta. Dodajte malo cimeta i isceđen limun ili pomorandžu, ili oba i popijte!

Ko ne sme da primi vakcinu

Osobama koje imaju dokazano tešku alergiju na jaja, a koja se manifestuje kao anafilaktički sindrom, ne preporučuje se vakcina protiv gripa. Ove osobe obavezno treba da napomenu lekaru da su alergične na jaja. Bebe mlađe od šest meseci ne smeju da se vakcinišu, zato što to još uvek nije odobreno od strane zvaničnih farmaceutskih i drugih medicinskih organizacija.
Takođe osobe obolele od malignih oboljenja koje su nedavno završile terapiju zračenjem ili citostaticima ili su pod terapijom, vakcinu ne treba da prime jer ona prosto neće delovati zbog njihovog ionako oslabljenog imuniteta. Ukoliko se pak, osoba koja ne sme da primi vakcinu protiv gripa vakciniše, reakcija je zanemarljiva - minimalni osip ili osećaj nelagodnosti - rečeno je na panelu povodom početka vakcinacije protiv gripa.

 

Odmor i svež vazduh

Provetravanje prostorija u kojima se spava, potom šetnje i boravak na svežem vazduhu takođe su deo prevencije. Ali najvažniji su san i odmor. Potrudite se da budete naspavani, jer nedostatak sna izaziva pad imuniteta. I ako dođe do infekcije, takođe se potrudite da odmarate i tako pomognete svom telu da vrati snagu

Vakcinacija

U Srbiji je prošle nedelje počela vakcinacija protiv gripa, a u prvi put kod nas stigla je i četvorovalentna vakcina. Tim povodom održana je panel diskusija o značaju imunizacije protiv gripa, sa koje se apelovalo da se sve osobe koje su pod povećanim rizikom za nastanak komplikacija ukoliko dođe do infekcije gripa, u narednim danima vakcinišu. Hronični bolesnici, osobe sa kardiovaskularnim oboljenjima, oboljenjima respiratornog sistema, metaboličkim oboljenjima kao što su dijabetes, potom osobe sa bubrežnom insuficijencijom, malignim oboljenjima i trudnice u povećanom su riziku za nastanak komplikacija, pa čak i smrtnog ishoda ukoliko dođe do infekcije.

PODSTIČE MRŠAVLJENJE I JAČA IMUNITET! Počnite što pre da jedete KUMKVAT!

Foto: Shutterstock

 

 

Zaštitno dejstvo vakcine traje šest meseci do godinu dana, rekao je imunolog sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu prof. dr Miloš Marković i naglasio da je najbolje vakcinu primiti krajem oktobra jer je oko tri nedelje potrebno organizmu da stekne zaštitu od virusa gripa. Takođe, na ovom panelu naglašen je i značaj vakcinacije zdravih osoba koje nemaju nikakve tegobe i koje relativno lako podnose virus gripa, a koje bi vakcinacijom bile "membrana" za sve one iz rizičnih grupa. U protivnom, oni su samo "rasadnik" infekcija.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija