• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: 24sata.hr/informer.rs

22.10.2019

12:19

STALNO VAM PADA GLAVA OD UMORA? Nedostatak ovog vitamina može biti krivac!

Ljubav

STALNO VAM PADA GLAVA OD UMORA? Nedostatak ovog vitamina može biti krivac!

Podeli vest

Postoji mnogo razloga zbog kojih osećamo umor i malaksalost, a jedan od najčešćih je nedostatak vitamina ili minerala. Manjak vitamina B može da uzrokuje ekstremni umor

 - Najčešće ljudima nedostaje vitamina B12 - kaže Kedrina Kalder, dr. med., lekar porodične medicine i dodaje da to može da iazove razne zdravstvene komplikacije poput teškog umora, gubitka daha i ubrzanog rad srca.

Dr. Kalder objašnjava kako se to događa jer nedostatak B12 može da snizi broj crvenih krvnih zrnaca.

Osim toga, može se javiti umor, trnci u rukama i nogama. Premalo zaliha B12 negativno utiče i na živčani sistem. Zbog manjka B12 osećamo se razdražljivo, imamo problema s pamćenjem i depresijom. Takođe, mogu se pojaviti i afte u ustima.

Najskloniji manjku vitamina B12 su stariji ljudi, vegetarijanci, vegani, oni koji imaju problema s probavom ili su imali operaciju na želucu ili crevima , kao i alkoholičari.

 - Kako starimo, gubimo sposobnost apsorpcije vitamina B12 iz hrane -   kaže dr. med. Sidnej Grin.

KOLAČ LENJI MUŽ! Bolji recept za savršenu poslasticu nećete naći

Manjak B12 imaju vegani i vegetarijanci jer se taj vitamin nalazi u nusproizvodima mesa i životinja.

Foto: Shutterstock

 - Najskloniji manjku vitamina B12 su vegeterijanci, vegani, osobe koje imaju probleme sa probavom ili su imali operaciju na želucu ili crevima. Alkoholičari s druge strane, imaju nedostatak svih vitamina B grupe, jer alkohol utiče na metabolizam i apsorpciju hranjivih sastojaka -   objašnjava dr. Grin.

Kako bi ste povećali unos vitamina B12 jedite meso, ribu, mlečne proizvode i jaja. Ako ne konzumirate proizvode životinjskog porekla, uzmite dodatak B12.

BONUS VIDEO:




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija