• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: novosti.rs/blic.rs/informer.rs

27.10.2019

12:00

PLIVANJEM PROTIV OSTEOPOROZE! Pomažu i supa od luka, mirođija, jabukovo sirće...

Ljubav

PLIVANJEM PROTIV OSTEOPOROZE! Pomažu i supa od luka, mirođija, jabukovo sirće...

Podeli vest

Poslednjih godina mnogo se govori o osteoporozi i drugim problemima sa kostima, koji posebno ugrožavaju stariju populaciju, ali ni mlađa nije sasvim pošteđena...

Na gustinu kostiju utiču mnogi faktori, od životnog doba, pola (više su ugrožene žene), ishrane, fizičkih aktivnosti... Naravno, javlja se nedoumica - kako ojačati kosti vežvanjem, a da ne rizikujemo povrede? Odgovor je jednostavan - plivanjem.

SVI PRIRODNI LEKOVI PROTIV PREHLADE! List bundeve obara temperaturu, slani rastvor protiv bola u grlu!

Ovaj bazični sport, čije su dobrobiti za ljudsko zdravlje poznate od davnina, od nas ne traži ni naročitu kondiciju, a njegove prednosti su nemerljive, posebno kada je reč o kostima. One, kao što je poznato, dostižu svoju najjaču gustinu u 25. godini života, te je posebno važno baviti se sportom u ranoj mladosti, a u kasnijim godinama plivanje je jedini siguran izbor za kosti, i to iz dva razloga: dok plivate, ne možete zadobiti prelom, a istovremeno, plivanjem ojačani koštani sistem biće dobra potpora na suvom. 

Foto: Shutterstock

Ovu tezu dokazalo je i istraživanje univerziteta u Tokiju, izvršeno na uzorku od 3.280 ispitanika uzrasta od 18 do 80 godina. Između ostalog, utvrđeno je da su posle šestomesečnog plivanja tri puta nedeljno po 45 minuta, učesnicima koji su imali osteoporozu proces slabljenja kostiju znatno usporen u 83 odsto slučajeva, dok je kod 15 procenata zaustavljen. Posebno dobre rezultate imale su žene u postmenopauzi, koja je i najrizičnija grupa kada je osteoporoza u pitanju.

(FOTO) PLANIRATE DA JE ZAPROSITE? Ovo je najpopularniji model vereničkog prstena!

Pritom, plivači su sami birali stil plivanja koji im najviše odgovara, a ova aktivnost povoljno se odrazila i na njihove zglobove. Očekivano, mlađim plivačima kosti su dodatno ojačale, a većina ispitanika je zbog dobrih rezultata odlučila da nastavi sa redovnim plivanjem. 

Melemi za jačanje kostiju

Osim vežbanja i klasične terapije postoje i prirodni preparati za jačanje kostiju, poput jabukovog sirćeta, supe od luka, mirođije, peršuna i semenki lana.

LJUBAVI, PUSTI ME DA SPAVAM! Kad partneri imaju potpuno različit ritam!

Starogrčki melem 

Potrebno vam je 10 kašika mlevenih semenki lana, 5 kašika mlevenog susama, 5 kašika mlevenih semenki bundeve, 5 kašika mlevenih zrna pšenice, 5 kašika semena suncokreta, 5 kašika mlevenih lešnika, 5 kašika mlevenih badema, 3 kašike suvog grozđa i 1 kg livadskog meda. Sve sastojke dobro pomešajte drvenom varjačom i smesu čuvajte u staklenoj tegli. Uzima se po jedna kašika pre doručka i pre ručka. Ovaj prirodni lek može se koristiti i za lečenje i za prevenciju osteoporoze.

Foto: Shutterstock

Jabukovo sirće 

Narodni lek protiv osteoporoze je jabukovo sirće. Veruje se da ono povećava kiselost u želucu pa se kalcijum bolje apsorbuje. Preporučuje se da pre obroka jednu kašiku jabukovog sirćeta koju ste razmutili u čaši tople vode.

OVO POVRĆE MOŽE DA BUDE OPASNO! Izbegavajte ga van sezone!

Supa od luka 

Uzmite dve velike neočišćene, oprane glavice crnog luka i narendajte ga s ljuskom. Pržite na ulju dok luk ne dobije zlatnožutu boju. Prelijte ga litrom ključale vode i kuvajte 15 minuta na jakoj vatri. Ostavite da odstoji pola sata, procedite i podelite na tri jednake porcije. Jednu popijte istog dana, a preostali odvar tokom sledeća dva dana. Čuvajte ga u frižideru i ugrejte pre upotrebe. Kura traje mesec dana.

Foto: Shutterstock

 

 

Čaj od peršuna i mirođije 

Po 200 g peršuna i mirođije dobro operite i prelijte sa pola litra vruće, prokuvane vode. Prekrijte krpom i ostavite da odstoji tri sata na tamnom mestu, pa procedite. Ovu količinu čaja podelite u tri doze i popijte za jedan dan. Kura ovim čajem traje šest meseci. Pijte ga na slamku pošto visok nivo kalijuma može da ošteti zubnu gleđ.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija