• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav/Zdravlje

04.11.2019

15:10

'ZAČIN' KOJI ČUVA ZDRAVLJE! Luk štiti srce, popravlja raspoloženje, odlaže starenje...

Ljubav

'ZAČIN' KOJI ČUVA ZDRAVLJE! Luk štiti srce, popravlja raspoloženje, odlaže starenje...

Podeli vest

Nutricionisti tvrde da luk, za koji god da se odlučite, sadrži više od 150 aktivnih sastojaka i upravo ga zbog toga smatraju jednom od najzdravijih namirnica. Njegova osnovna uloga je da uništava sve mikroorganizme, a pored toga, sadrži moćnije antioksidanse koji čiste ceo organizam

Bez crnog i belog luka boravak u kuhinji je gotovo nezamisliv, a kada je popularnost ovog povrća u pitanju, ono se nalazi na drugom mestu, odmah iza paradajza. Nutricionisti tvrde da luk, za koji god da se odlučite, sadrži više od 150 aktivnih sastojaka i upravo ga zbog toga smatraju jednom od najzdravijih namirnica. Njegova osnovna uloga je da uništava sve mirkoorganizme, a pored toga, sadrži moćnije antioksidanse koji pročišćavaju ceo organizam.

Crni luk

Osim što poboljšava ukus različitim jelima, crni luk je kroz vekove potvrdio i brojna lekovita svojstva. Stari Sloveni su ga nazvali "lek za sedam bolesti", a u savremenoj fitoterapiji ističe se 15 lekovitih svojstava, koja se primenjuju za dvostruko veći broj bolesti.

'LUDO TESTO' JE ČUDO OD TESTA! Može da stoji i do 7 dana, koristite ga kad god vam zatreba!

Karakterističan miris mu daju eterična ulja i organske kiseline, limunska i jabučna. Sadrži i veliku količinu provitamina A, vitamin C i vitamine grupe B, kao i minerale kalijum, natrijum, kalcijum, magnezijum i gvožđe. U značajnijim količinama prisutni su jod, fosfor i sumpor, a zbog biljnog hormona glukokinina, koji deluje slično insulinu, preporučuje se dijabetičarima jer snižava šećer.
Poboljšava rad srca jer pojačava protok krvi kroz krvne sudove, povećavajući uz to i dobar (HDL) holesterol. Takođe, snižava povišen krvni pritisak, pomaže i u regeneraciji krvnih ćelija, pa se koristi kod blažih oblika anemije.

Foto: pexels.com

Deluje na disajne organe tako što otapa sluz, podstiče iskašljavanje i olakšava disanje jer otvara alveole. Zato je poznat kao narodni lek protiv prehlade, bilo kao sirup ili obloga.

Beli luk

U našoj tradicionalnoj medicini beli luk zauzima posebno mesto, što je potvrdila i zvanična medicina sredinom prošlog veka. Sadrži više od dvesta biološki aktivnih materija, a najprisutnija su eterična ulja, vitamini A, B1, B2 i C, minerali kalijum, gvožđe, sumpor, jod, kalcijum, fosfor, selen, kao i aminokiseline, enzimi, polioze poput insulina, adenozin i alicin. Svi sastojci su u koncentrovanom obliku i lekoviti su i u minimalnim količinama.

TESTENINA GOJI? Ako se pridržavate ovih pravila, SMRŠAĆETE UZ ŠPAGETE!

Zvanična medicina potvrdila je da adenozin iz belog luka sprečava stvaranje krvnih ugrušaka, a organske komponente koje sadrže sumpor smanjuju holesterol i deluju preventivno na razvoj malignih bolesti. Potvrđeno je da dovodi do širenja krvnih sudova, i to naročito perifernih kao što su krvni sudovi glave, očiju i nogu, što je značajno za pojedine vrste glavobolja, kao i bolne grčeve u potkolenicama.

Foto: Shutterstock

Šta još može beli luk? Snižava krvni pritisak za pet do deset odsto, normalizuje ubrzan rad srca, poboljšava rad krvnih sudova i bolju ishranu srčanog mišića, a deluje i na održavanje elastičnosti krvnih sudova. Takođe pospešuje varenje i rad želuca, podstiče rad jetre, bubrega i prostate, a pomaže i u lečenju različitih plućnih oboljenja. Izrazito je delotvoran u lečenju gripa i bronhitisa, zbog čega ga u Rusiji zovu i ruski penicilin.

Narodni recepti

Sirup protiv kašlja - Oljuštite i sitno isecite šest glavica crnog luka srednje veličine. Pomešajte luk sa četiri kašike meda i stavite u posudu koja se nalazi iznad vode koja vri. Poklopite i lagano kuvajte dva sata. Procedite i uzmite veliku kašiku svaka dva ili tri sata. Ovaj sirup pogodan je i za decu.

SAZNAJTE KOLIKO ĆETE ŽIVETI uz pomoć ovog JEDNOSTAVNOG TESTA SA STEPENICAMA

Povišen pritisak - Prirodni lek protiv povišenog pritiska je čaj od ljuski luka - oljuštite luk i ljuske skuvajte kao što biste skuvali bilo koji drugi biljni čaj. Svakog dana popijte šolju čaja i pratite da li ima poboljšanja. Na isti način možete pripremati i čaj od ljuski belog luka, koji je takođe vrlo delotvoran.

Foto: Shutterstock

Protiv starenja - Ova mešavina belog luka, limuna i meda usporava proces starenja organizma. Sitno sameljite pet glavica belog luka pa pomešajte sa pola kilograma meda i sokom od pet limuna. Naspite u staklenu posudu, poklopite i ostavite da odstoji 8-10 dana. Nakon toga dva puta dnevno, pre obroka, uzimajte po jednu kašiku mešavine.

DA LI PROMAJA MOŽE STVARNO DA NAS UBIJE? Evo šta kaže medicina!

RECEPTI:

Hipokratova lekovita čorbica

Sastojci: srednji koren celera, srednji koren peršuna, 2 srednje glavice crnog luka, veći praziluk, 5 čena belog luka, malo peršunovog lista, 600 g paradajza, 400 g krompira, po želji lovor, korijander, kapar, kim, komorač, muskatni orah, ruzmarin, šafran, žalfija, majčina dušica...
Priprema
: Povrće dobro operite, isecite na kockice, stavite u veliki lonac, da nije aluminijumski, te nalijte vode da ogrezne. Zagrejte do ključanja, pa kuvajte na tihoj vatri do dva sata, dok ne omekša. Vodu ne dolivajte tokom kuvanja, a lonac držite poklopljen. Pred kraj ubacite beli luk i začine, a gotovu čorbicu propasirajte po želji.

Foto: Shutterstock

Francuska supa od luka

Sastojci: 1 kg luka, 3-4 čena belog luka, 50 g putera, kašika maslinovog ulja, kašika šećera, 2 kašike brašna, 200 ml belog vina, 1 litar bujona (goveđi), nekoliko kriški francuskog hleba, 150 g grijera (ili nekog drugog tvrdog sira), so, biber, majčina dušica.
Priprema:
Otopljenom puteru i maslinovom ulju dodajte na tanke režnjeve naseckani luk, pa pržite 10 minuta poklopljeno dok ne postane staklast. Dodajte kašiku šećera i pržite još 20 minuta dok se ne karamelizuje. Dodajte iseckan beli luk, pospite brašnom i promešajte. Postepeno dodajte belo vino, a zatim topao goveđi bujon. Pokrijte i kuvajte još 15-20 minuta, pa začinite prema ukusu. Kada je supa gotova, sipajte je u manje posude pogodne za rernu. Preko supe stavite 1-2 komada prepečenog francuskog hleba, a na vrh narendajte sir. Zapecite 10 minuta dok se sir ne rastopi i dobije zlatnožutu boju.

Foto: Shutterstock

 

Sogan dolma (punjeni luk)

Sastojci: 6 velikih glavica crnog luka, 500 g mlevene junetine, 4-5 kašika paradajz pirea, po kašičica slatke i ljute mlevene paprike, mlevenog korijandera, kumina i sušenog peršuna, sitno seckani beli luk, so, biber, 1,5 l vode sa 5 kašika sirćeta, paradajz, svež origano, 10 čenova belog luka, jaje, 150 g skuvanog pirinča, 400 ml goveđeg bujona.
Priprema:
Luk oljuštite pa odsecite jedan kraj samo malo, na kom će da stoji. Onda isecite i drugi kraj nešto dalje od sredine. Biće malo teže odvojiti delove, ali će biti lepšeg oblika. Ostatak sitno naseckajte, pa koristite za nadev. Ubacite luk u kipuću vodu sa malo sirćeta. Kuvajte 10-15 minuta. Ohladite pod mlazom hladne vode i odvojte lukovice. Sve od luka što ne iskoristite, iseckajte sitno i propržite na malo ulja. Dodajte meso, paradajz pire i začine. Pržite dok meso ne promeni boju. Petnaestak minuta. Kad se malo ohladi, dodajte jaje i pirinač. Dobro promešajte pa napunite lukovice. Poređajte ih u zemljanoj posudi za pečenje, između ubacite kolutove paradajza, cele čenove belog luka i origano. Zalijte bujonom, poklopite i krčkajte na 190 stepeni jedan sat. Otklopite i zapecite 10-ak minuta na 220 stepeni.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Dan srama u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope! Dačić: Prvi put u istoriji preporučeno je članstvo nečega što nije država
Politika

Dan srama u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope! Dačić: Prvi put u istoriji preporučeno je članstvo nečega što nije država

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je večeras, nakon što je u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evropa (PSSE) usvojena preporuka da se tzv. Kosovu odobri da postane član Saveta Evrope, da je danas dan srama u PSSE, budući da je prvi put u istoriji, kako je istakao, preporučeno članstvo nečega što nije država, i koje pritom ne ispunjava osnovne uslove u domenu ljudskih prava i sloboda.

16.04.2024

20:35

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!
uštedeo ogromne pare

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!

Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić koji je optužen da je bio pripadnik vračarskog klana koji su organizovali odbegli Nikola Vušović i Radoje Zvicer izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je 35.000 evra, koliko je prilikom pretresa pronađeno u njegovom iznajmljenom stanu u kom je pre hapšenja živeo sa porodicom, njihova porodična ušteđevina.

16.04.2024

16:50

Sport

Nije za one sa slabim srcem! Crno-beli ne mogu bez drame!
Partizan

Nije za one sa slabim srcem! Crno-beli ne mogu bez drame!

Fudbaleri Partizana poraženi su u meču 30. kola Superlige na Banovom brdu od Čukaričkog (3:2), čime su praktično ispali iz šampionske trke u domaćem šampionatu. Prethodnog leta, crno-beli su u prvom kolu gostovali u Bačkoj Topoli i u sudijskoj nadoknadi ostali su bez trijumfa nad TSC-om (3:3). Kako su započeli, puleni Igora Duljaja na isti način su i okončali regularni deo šampionata - "ludom" utakmicom punom preokreta, na kraju čega su ostali uskraćeni za bodove.

16.04.2024

17:02

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija