• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav/Zdravlje/novosti/informer

04.11.2019

14:41

POVIŠEN PRITISAK JE ČESTA POJAVA TOKOM JESENI! Evo šta treba da radite!

Ljubav

POVIŠEN PRITISAK JE ČESTA POJAVA TOKOM JESENI! Evo šta treba da radite!

Podeli vest

Prvo promenite način ishrane, pojačajate fizičku aktivnost, dovoljno spavajte i, što je najvažnije, pokušajte da smanjite stres, savetuju lekari...

Povišen krvni pritisak uprkos uzimanju redovne terapije, nije neobična pojava tokom jeseni. Zbog hladnijeg vremena i "jače" ishrane terapija koja je odgovarala tokom leta, nema istu efikasnost, što ne znači da odmah treba trčati kod kardiologa. Pokušajte prvo s promenom ishrane, fizičkom aktivnošću, redovnim snom i, što je najvažnije, smanjenjem stresa, savetuju lekari. Ipak, ukoliko povišene vrednosti pritiska traju duže od sedam dana, obratite se specijalisti radi eventualne korekcije terapije.

Supernamirnice za zdravo srce

Kako na mnoge uzročnike hipertenzije, poput genetike, životnog doba i pola, ne možemo da utičemo, stručnjaci savetuju da pokušamo da korigujemo makar one koji zavise od nas. Posebnu pažnju trebalo bi obratiti na pravilnu ishranu, okrenuti se mediteranskom tipu dijete i birati namirnice koje prirodno obaraju pritisak.

SAZNAJTE KOLIKO ĆETE ŽIVETI uz pomoć ovog JEDNOSTAVNOG TESTA SA STEPENICAMA

Limun je pun kalijuma neophodnog za očuvanje srca, mozga, bubrega i mišićnog tkiva, a vitamin C uništava slobodne radikale. Sok od limuna povoljno utiče na sistolički (gornji) pritisak.

Banane su zbog kalijuma izuzetno važne za zdravlje srca i krvnih sudova. Preporučuje se da svakog dana pojedete dve banane.

Foto: pexels.com

U zdravom telu 

Najmanje tri puta nedeljno, a najbolje pet, aktivno vežbajte po trideset minuta. Ovaj savet bi mogao da deluje nedovoljno mudro, pošto većina vrsta vežbanja privremeno podiže krvni pritisak. Međutim, ako redovno vežbate, pomažete u održavanju svog pritiska u mirovanju na nivou koji je bezbedan za zdravlje. Trčanje, brzo hodanje, vožnja bicikla i plivanje su odlične opcije.

Beli luk otpušta vodonik-sulfid i azot-monoksid, jedinjenja zadužena za sprečavanje sužavanja krvnih sudova. Posebno dobro deluje na regulaciju sistoličkog pritiska.

Cvekla sadrži betain, aminokiselinu koja smanjuje upalne procese u organizmu i pomaže u čišćenju masnih naslaga na arterijama.

Kivi sadrži sva tri neophodna minerala - magnezijum, kalijum i kalcijum. U plodu ove biljke ih nema mnogo, ali je značajno to što se nalaze u idealnoj kombinaciji, koja pomaže u rešavanju problema s visokim pritiskom. 

Beli pasulj sadrži dosta minerala, a naročito su značajni kalijum i magnezijum. Preporuka je da se pasulj skuva u vodi (bez mesa), začini po ukusu i jede uz dodatak maslinovog ulja. 

'LUDO TESTO' JE ČUDO OD TESTA! Može da stoji i do 7 dana, koristite ga kad god vam zatreba!

Foto: Shutterstock

S druge strane, slana hrana može da podigne krvni pritisak, a treba imati u vidu i da s godinama i slabljenjem čula ukusa ljudi imaju tendenciju da konzumiraju više soli. Ograničite unos na maksimalno 1,5 grama dnevno i čuvajte se skrivenih soli, mahom u upakovanim i obrađenim namirnicama. Najbolje je da proverite etikete i odaberite proizvode s manje natrijuma. Kod kuće so zamenite drugim začinima poput origana, kajenskog bibera, belog luka, bosiljka, đumbira... 

DA LI PROMAJA MOŽE STVARNO DA NAS UBIJE? Evo šta kaže medicina!

Nabavite ljubimca 

Razmislite o tome da nabavite kućnog ljubimca. Utvrđeno je da aktivnosti oko životinja značajno smanjuju krvni pritisak bilo da šetate psa, sedite sa mačkom u krilu ili samo posmatrate akvarijum sa ribicama. Hobiji koji zaokupljaju pažnju, baštovanstvo, sviranje nekog instrumenta i slično, mogu da budu podjednako korisni kao i meditacija. 

 

Zbogom loše navike  

Osim nepravilne ishrane, "nošenje" prekomerne težine je još jedan faktor rizika koji prisiljava srce da jače pumpa. Ako imate prekomernu telesnu težinu, čak i gubitak od pet kilograma čini značajnu razliku. 

U slučaju da pušite, ostavite pušenje odmah. Supstance u duvanskom dimu doprinose otvrdnjavanju arterija što dovodi do povrede krvnih sudova, dok nikotin izaziva sužavanje krvnih sudova. To je loše za svakoga, ali je naročito loše za osobe koje imaju hipertenziju.
S obzirom na to da alkohol i hipertenzija idu ruku pod ruku, ukoliko pijete, ograničite se na jedno piće na dan ako ste žena, odnosno na dva ako ste muškarac.

 

 

Ne propustite

- Ostavite pušenje

- Pravilno se hranite

- Redovno kontrolišite krvni pritisak, masnoće i šećer u krvi

Foto: Shutterstock

NEMA NIKAKVE VEZE SA SPAVANJEM! 5 razloga zašto ste stalno umorni!

- Budite fizički aktivni

- Smanjite stres 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija