• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje/N.L.

10.11.2019

17:29

ŽELITE BEBU? Evo šta povećava, a šta umanjuje vaše šanse!

Ljubav

ŽELITE BEBU? Evo šta povećava, a šta umanjuje vaše šanse!

Podeli vest

Neplodnost pogađa iznenađujuće veliki broj parova, baš kao i u Evropi, svaki šesti par u Srbiji ima teškoće sa začećem, bez obzira na to da li problem leži u jednom od vas dvoje ili oboje, pravljenje bebe je udružen poduhvat

Za neke žene trudnoća se odvija brzo i lako, bez napora i bez mnogo planiranja. Za druge, to može da bude dug i iscrpljujući proces, koji je otežan neuspelim pokušajima i skupim intervencijama. Neplodnost pogađa iznenađujuće veliki broj parova, baš kao i u Evropi, svaki šesti par u Srbiji ima teškoće sa začećem, bez obzira na to da li problem leži u jednom od vas dvoje ili oboje, pravljenje bebe je udružen poduhvat. Ovo su načini koji mogu da vam pomognu da u tome budete uspešni.

Za žene

Saznajte kada je jajašce spremno

Najplodniji ste pet dana pre i jedan dan posle ovulacije. Kada sluzokoža grlića materice postane tanka i prozirna, tako olakšava spermatozoidima da dođu do jajašca, ovulacija treba da počne, a prepoznaćete je po sekretu koji je rastegljiv i podseća na belance.

KAKO DO RAVNOG STOMAKA za samo 15 MINUTA DNEVNO?! (VIDEO)

Foto: Shutterstock

Izbor trenutka je sve

Kada vam predstoji ovulacija, tokom tri dana vodite ljubav najmanje jednom dnevno. Ako ste izabrali da ne pratite ovulaciju, vodite ljubav svaki drugi dan od osmog do dvadesetog dana ciklusa. Spermatozoidi imaju životni vek od tri dana i ako sa svojim partnerom vodite ljubav tako često, povećavate šanse da će spremni čekati ovulaciju.

U apoteci možete da kupite test za ovulaciju. Neki rade po principu testa za trudnoću, zahtevajući uzorak urina, drugi testiraju vašu pljuvačku. Ako posle tri meseca ovaj test ne ukaže na ovulaciju, posetite svog lekara.

Oslabite ili se ugojte

Ako je potrebno da smršate, trebalo bi da vaša želja da zatrudnite bude prava motivacija. Masnoća u organizmu može da proizvodi estrogen, a previše estrogena narušava sposobnost da zatrudnite.

S druge strane, kod preterane mršavosti, pa samim tim bez dovoljno masti u organizmu, može da izostane ovulacija ili materica da ne bude u stanju da prihvati usađivanje oplođenog jajašceta. U tom slučaju dodajte više zdravih kalorija vašoj ishrani - proteine, namirnice od celog zrna i korisne masti kao što je maslinovo ulje.

TOP DESET SMRTONOSNIH NAVIKA! Evo kako uništavamo svoje bubrege!

Ne naprežite se

Vežbanje duže od jednog sata na dan može da ometa ovulaciju, a ovaj problem ponekad imaju žene sportisti i balerine. Ako obično naporno vežbate, svedite intenzitet vežbi na stepen niže.

Foto: Shutterstock

Istraživanja takođe pokazuju da žene koje rade grozničavom brzinom na stresnim poslovima mogu da imaju problem da zatrudne. Pokušajte da postavite razumne ciljeve na poslu i ostavite kancelarijski stres iza sebe kada odete kući, a razmislite i o meditaciji ili jogi kao načinu da se opustite.

U SEZONI RESPIRATORNIH INFEKCIJA važno je voditi računa o VLAŽNOSTI VAZDUHA U PROSTORIJAMA!

Proverite ormarić s lekovima

Pokušajte da izbegnete antihistaminike i dekongestive - ovi lekovi namenjeni su smanjenju sluzi u sinusima i takođe deluju i na sluz grlića materice, a vama je potrebna sluz jer pomaže spermatozoidima da dopru do jajašca. Takođe, nemojte da uzimate ibuprofen ili aspirin, koji mogu da ometaju ovulaciju i spreče da se oplođeno jajašce priljubi uz zid materice. Za umirenje bolova probajte paracetamol.

Za muškarce

Sakupljajte spermu

Odreknite se se*sa tokom nekoliko dana pre nego što vašoj partnerki počne ovulacija - što je više vremena prošlo od poslednje ejakulacije, to će broj spermatozoida biti veći. Broj zdravih spermatozoida smanjuje i donji veš koji prianja uz vas zadržavajući toplotu, te radije nosite bokserice. Isto se odnosi na uske farmerke. Takođe, izbegavajte vruće kupke i saune.

Foto: Shutterstock

Sve o vantelesnoj oplodnji

Ministarstvo zdravlja predstavilo je prošle nedelje besplatan nacionalni broj za vantelesnu oplodnju 0800 333 030 u okviru Centra za vantelesnu oplodnju. Svi građani Srbije kojima su potrebni savet, informacije o procesu vantelesne oplodnje u Srbiji i procedurama lečenja, neophodnim dokumentima i slično moći će svakim radnim danom od 9 do 20 časova da dobiju podršku, kao i odgovore na sva pitanja od strane Udruženja "Šansa za roditeljstvo", ali i psihološku podršku, koju će pružati Centar za mentalno zdravlje u Centru za za vantelesnu oplodnju.

Nutrijenti za pravljenje bebe

Svakog dana uzimajte cink (u vidu suplemenata ili hrane bogate cinkom poput jagnjetine, teleće džigerice, ribe, jaja, soje, pivskog kvasca...), jer ovaj mineral povećava nivo testosterona i broj spermatozoida, a pomaže i da se spermatozoidima da malo dodatne dinamičnosti. Kako cink ometa apsorpciju bakra u organizmu, uvrstite i ovaj mineral (juneće srce i bubrezi, morski i orašasti plodovi, crna čokolada...) u svakodnevnu ishranu.

Istraživanja su ukazala da se muškarcima koji su svakodnevno uzimali selen tokom tri meseca značajno povećala pokretljivost spermatozoida, iako izgleda da on nema efekta na njihov broj. Selen potražite u junetini, jagnjetini, pečurkama, ribi i morskim plodovima, jajima, mahunarkama...

ŠTA JESTI KOD DIJABETESA TIPA 2? U tanjiru svega pomalo!

Razmislite i o svakodnevnom konzumiranju kašike ulja semena lana uz hranu - sok, jogurt ili salatni preliv. Postoje neki preliminarni dokazi da ovo ulje, koje je odličan izvor esencijalnih masnih kiselina, može da pomogne da se spermatozoidi održavaju zdravim.

Za žene i muškarce

Izbegavajte cigarete - pušenje ne samo da smanjuje plodnost kod oba pola već i predstavlja rizik za spontani pobačaj. Broj zdravih jajašaca u jajnicima nestaje brže kod žena pušača, dok kod muškaraca broj spermatozoida opada i povećava se broj onih oštećenih.

Foto: Shutterstock

Lišite se alkohola i smanjite unos kofeina - kod muškaraca alkohol slabi ejakulaciju, dok kod žena ne postoje dokazi da umereno konzumiranje izaziva probleme. Ipak, vašem partneru će biti lakše da ne prilazi piću ako mu se vi u tome pridružite.

MUŽ MI JE DAO MILION DOLARA ZATO ŠTO SAM ODBILA OVAJ POSAO! Evo zašto je Kanje to zatražio od KIM KARDAŠIAN!

Izbegavanje kafe, napitaka koji sadrže kofein i lekova može da poveća plodnost kod oba pola.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!
Društvo

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!

U ataru između Crepaje i Padine u sredu popodne uočena je pojava za koju su mnogi pomislili da je tornado ili tromba, a u mnoštvu komentara povodom snimka objavljenog na društvenim mrežama, našle su se i pretpostavke da je Srbijom protutnjao “pustinjski đavo”, međutim, autorka snimka je navela da je u pitanju gustnado (gastnado).

18.04.2024

21:47 >> 21:50

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija