• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: novosti.rs/informer.rs

24.11.2019

20:04

TUŽAN NIJE ISTO ŠTO I DEPRESIVAN! U čemu je razlika?

Ljubav

TUŽAN NIJE ISTO ŠTO I DEPRESIVAN! U čemu je razlika?

Podeli vest

Slično se ispoljavaju, ali se kod tuge simptomi povlače za nekoliko meseci, dok kod depresije prelaze u hronično stanje...

- Tuga je zdravo osećanje nastalo kao posledica neke obepokojavajuće ili tragične situacije, kao što je gubitak posla, kućnog ljubimca, bolest, odlazak partnera, njegova ili smrt bliskih osoba... Tuga je, zapravo, zdrava reakcija na nemilu situaciju i traje najduže šest meseci. Znači, ne traje večno. Jeste neprijatna, ali nije nepodnošljiva. Kroz proces tugovanja na prirodan način se fizički "rastajemo" od nekog ili nečeg čega više nema. Ali to nikako ne znači da zaboravljamo osobu, ljubimca ili predmet koji nam je izuzetno značio, već samo postajemo polako svesni činjenice da ono što nam je izazvalo tugu više ne postoji - kaže za Novosti diplomirani psiholog i porodični savetnik Miloš Karanović. 

PAZITE KAKO RAZMIŠLJATE! Šta je nocebo efekat i kako može da vam uništi zdravlje?

Da li svako doživljava tugu na isti način?

- U zavisnosti od karaktera ličnosti svako tugu podnosi na drugačiji način. Emotivniji tužno stanje doživljavaju drastičnije i lakše se iscrpljuju. Oporavak je postepen i oscilira od povlačenja u samoću do želje za druženjem. Tužne osobe imaju lošiji kvalitet života, ali su, svakako, društveno korisne, jer ispunjavaju sve postojeće obaveze, za razliku od depresivnih.

Foto: Pixabay

Ne potiskujte osećanja!

- Zbog emotivnog trošenja i pratećih simptoma, osoba ophrvana tugom treba da se trudi da kvalitetnije spava, da unosi dovoljno tečnosti i da se redovno i zdravo hrani. Da bi olakšala stanje u kome se nalazi treba da nađe podržavajuću osobu, spremnu da je sluša o svemu što želi da priča. Osećanja ne treba da potiskuje, već treba da ih podeli sa nekim. Ako se javi poriv za plakanjem, neka plače. Poželjno je i da čita neku zanimljivu knjigu da bi odagnala tužne misli, da šeta, pliva ili da se bavi nekim drugim manje zahtevnim sportom. Ako nije u stanju da se sama izbori i ima psihičkih problema, treba da potraži stručnu pomoć. Za ovako nešto u Beogradu, na 20. spratu "Beograđanke" postoji stručna služba koja daje besplatne savete svakoga dana, pri čemu nije potreban uput - kaže Miloš Karanović.

Šta suštinski razlikuje depresiju od tuge?

- Depresija nije emocija koja prolazi spontano, već poremećaj koji se javlja u bilo kom periodu života. Brojni su okidači koji dovode do njenog nastanka, zahvata osobe svih uzrasta, a može da počne još u adolescenciji. Najčešći okidač je genetska predisponiranost, ali može da se javi i iz čista mira. Međutim, u odnosu na tugu kod koje ne treba uzimati lekove, a nije neophodna ni psihoterapija, depresija mora da se leči i izleči, upravo uz lekove i psihoterapiju. Ako se ne leči, a traje pola godine do 13 meseci, mogu da se jave opasne suicidalne ideje sa jakom željom za oduzimanjem sopstvenog života. Zato nije retkost da je kod depresije neophodno i bolničko lečenje.

Zbog čega tugu poistovećuju sa depresijom?

- Tuga i depresija su slične po simptomima. I kod tužnih i kod depresivnih u početku se javlja bezvoljnost, apatija, odsustvo motivacije i interesovanja za bilo šta. Skloni su plakanju, mršave, povlače se, pate od nesanice, razdražljivi su, imaju smetnje sa pažnjom. Međutim, kao što sam rekao, kod tuge se ovi simptomi uglavnom povlače spontano za nekoliko meseci, dok kod depresivnih situacija to stanje uglavnom prelazi u hronično. Zapravo, ako je osoba konstantno tužna dve nedelje i duže, i kada ništa više ne može da je razveseli, treba pomisliti na depresiju i zatražiti pomoć lekara.

OČI I SRCE! Ovo je tajna srećnog i dugovečnog braka!

Foto: Shutterstock

GUŽVA U SPAVAĆOJ SOBI! Ovi poznati parovi vole eksperimentisanje u se*su i to ne kriju!

Da li je to ključni pokazatelj depresivnosti?

- S obzirom na to da je depresija po definiciji psihijatrijski poremećaj, klinički je prate i drugi simptomi poremećaja raspoloženja. Karakteriše se dugotrajnim osećanjem potištenosti, tuge, beznađa, pesimizma, obeshrabrenosti, bezvoljnosti. U zavisnosti od tipa depresije dominiraju i određeni simptomi. Primera radi, osoba može da bude pet dana depresivna, a onda šestog dana izraženo vesela, pa i euforična bez nekog posebnog razloga, a već sledećeg dana ponovo depresivna, i tako u nedogled. Može da bude i stalno depresivna sa svim pratećim simptomima, bez ikakve druge emocije, što sa tugom nije slučaj.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija