• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: novosti.rs/informer.rs

24.11.2019

20:29

NE PRESKAČITE TERAPIJU! Oscilacije krvnog pritiska uvod u ozbiljna neurološka oboljenja!

Ljubav

NE PRESKAČITE TERAPIJU! Oscilacije krvnog pritiska uvod u ozbiljna neurološka oboljenja!

Podeli vest

Oscilacije krvnog pritiska, koje su u ovo doba godine dosta česte zbog promena vremena, pa se na skok pritiska žale i oni koji inače imaju nizak, povećavaju rizik od neuroloških bolesti

Tako nagli skokovi, kao i hronična hipertenzija, mogu da budu uzrok moždanog i srčanog udara. Iako se čini manje opasnim, nizak krvni pritisak, takođe, može da ima ozbiljne posledice, jer nedovoljan protok krvi s vremenom dovodi do odumiranja nervnog tkiva.

TUŽAN NIJE ISTO ŠTO I DEPRESIVAN! U čemu je razlika?

Prema rečima dr Velibora Jolića, neurologa specijalne bolnice za cerebralno - vaskularne bolesti "Sveti Sava", stanje povišenog krvnog pritiska koje traje dugo, dovodi do promena u krvnim sudovima i loše prokrvljenosti nervnog sistema, a posledično između ostalog i do demencije.

Foto: Shutterstock

- Kada mozak dugo "trpi" povišen pritisak, dolazi do propadanja određenih delova ovog organa - kaže dr Jolić za "Novosti".

- Zatim nastaju i brojna druga oštećenja. Sve to dovodi do kognitivnog propadanja, problema u svakodnevnom funkcionisanju, poremećaja hoda, kontrole mokrenja, raspoloženja, i na kraju - do demencije.

TABLETU NIKADA NE TREBA GUTATI NA SUVO! Saznajte i zbog čega!

Najveći rizik od posledica visokog krvnog pritiska imaju pacijeneti koji su već imali moždani udar ili imaju neke od vaskularnih faktora rizika, poput dijabetesa, povišenih masnoća, promena na krvnim sudovima, bolesti srca, krvnih sudova ekstremiteta i gojaznosti.

Foto: Shutterstock

- Ovi pacijenti su u posebnoj opasnosti od komplikacija kao što su moždani udar, srčani udar, srčana slabost i smrtni ishod - kaže dr Jolić.

Ne preskačite terapiju

Visok pritisak brzo se dijagnostikuje merenjem, dok je kontrola jednostavna i dostupna. Lečenje je omogućeno kroz nekoliko grupa lekova, koji najčešće nemaju teška neželjena dejstva, a preskakanje terapije mnogo je rizičnije i opasnije za pacijenta, od dugogodišenjeg korišćenja lekova.

PAZITE KAKO RAZMIŠLJATE! Šta je nocebo efekat i kako može da vam uništi zdravlje?

- Lekovi za pritisak uglavnom ne deluju direktno na mozak i nemaju centralna neželjena dejstva - kaže dr Jolić.

- Vrlo retko dolazi do glavobolje i konfuznosti. Ipak, to je mnogo ređe nego problemi koji nastaju zbog preskakanja terapije.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...
Partizan

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...

Navijači Partizana, naviknuti od košarkaša iz crno-bele porodice da pola veka unazad raznoraznim trofejima pune riznicu, teško su podneli sušan period od odlaska Duška Vujoševića do povratka Željka Obradovića i „dana pobede“. Posebno pamte generaciju koju je pre šest-sedam godina vodio Aleksandar Džikić i koja se poput Spartanaca u Termopilima srčano i do poslednje kapi znoja suprotstavljala daleko moćnijem protivniku.

24.04.2024

08:00

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija