• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

30.11.2019

12:34

TESTIRAJ! LEČI! SPREČI! Sutra je Svetski dan borbe protiv side, besplatna testiranja širom Srbije!

Ljubav

TESTIRAJ! LEČI! SPREČI! Sutra je Svetski dan borbe protiv side, besplatna testiranja širom Srbije!

Podeli vest

I pored mogućnosti dobrovoljnog, anonimnog i besplatnog testiranja, čak polovina svih novootkrivenih inficiranih osoba sazna za svoj HIV status u uznapredovalom stadijumu bolesti, kada su šanse za uspešno lečenje i preživljavanje značajno smanjene

Kada je 1981. godine registrovan prvi slučaj HIV-a u svetu, ta dijagnoza značila je smrtnu presudu. Danas, 38 godina kasnije, osobe zaražene virusom HIV-a mogu da vode sasvim normalan život i dožive duboku starost. Nažalost, i pored mogućnosti dobrovoljnog, anonimnog i besplatnog testiranja, čak polovina svih novootkrivenih inficiranih osoba sazna za svoj status u uznapredovalom stadijumu bolesti, kada su šanse za uspešno lečenje i preživljavanje značajno smanjene.

Šta znače skraćenice?

AIDS predstavlja skraćenicu od Acquired immune deficiency syndrome (na engleskom jeziku), što znači sindrom stečenog gubitka imuniteta. SIDA je Syndrome d'immunodeficience acquise, i ima isto značenje na francuskom jeziku, dok je HIV skraćenica za virus humane imunodeficijencije (Human immunodeficiency virus), koji je uzročnik HIV infekcije, odnosno side ili AIDS-a.

DA LI STE ZNALI? I muškarci imaju celulit, ali na OVIM mestima!

Foto: Shutterstock

Širom Srbije

U sklopu ovogodišnje jesenje evropske nedelje testiranja po sloganom "Testiraj! Leči! Spreči!" biće organizovano dobrovoljno, poverljivo i besplatno savetovanje i testiranje na HIV za sve zainteresovane studente u Srbiji. Na pojedinim fakultetima, u studentskim domovima i srednjim višim školama, kao i studentskim poliklinikama, testiranje će biti realizovano do 4. decembra u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Leskovcu, Bojniku, Vučju, Vranju, Sremskoj Mitrovici, Kraljevu, Novom Pazaru i u Kosovskoj Mitrovici.

Razlika između HIV-a i side?

Osoba koja ima HIV infekciju (HIV pozitivna osoba) zaražena je virusom i može godinama da nema nikakve simptome bolesti. Oseća se sasvim dobro, čak i "zdravo", i najčešće nije svesna da je inficirana, što je vrlo opasno za dalje širenje virusa.

Klinički simptomi javljaju se tek posle nekoliko godina od infekcije (najčešće sedam do 10, pa i više godina) i tek kada se pojave, kaže se da je osoba obolela od side.

Se*s bez zaštite

Najčešći način prenošenja je se*sualni kontakt, jer se u spermi i vaginalnom sekretu nalazi dovoljan broj ćelija inficiranih HIV-om. Drugi način je krvlju, najčešće upotrebom istog šprica za ubrizgavanje narkotika, kao i sa majke na dete (tokom porođaja i dojenja).

Foto: Shutterstock

Mada se virus nalazi u skoro svim telesnim tečnostima, uključujući i znoj, suze i pljuvačku, sve one nemaju takozvanu „minimalnu infektivnu dozu". Drugim rečima, HIV se prenosi isključivo preko krvi, sperme (i perejakulatorne tečnosti), vaginalnog sekreta i majčinog mleka.

KAKO DA POSTITE ZDRAVO? Nutricionista objašnjava koja pravila treba slediti!

Simptomi infekcije

Najčešći simptom kojim počinje klinička manifestacija infekcije je povećanje limfnih žlezda na vratu (naročito na zadnjem delu) i u pazušnom predelu. Ovo stanje može da potraje više meseci, kada počinju ostali simptomi side, poput gubitka telesne težine više od 10 odsto od normale, povišena temperatura (preko 38 stepeni), koja traje više od mesec dana, dijareja, koja traje kontinuirano ili sa prekidom više od mesec dana, gljivična infekcija usta i ždrela, herpes na usnama ili genitalijama.

Foto: Shutterstock

Pod kontrolom

Ipak, uz odgovarajuću blagovremenu terapiju (kombinacija antiretrovirusnih lekova) virus može da se "uspava" toliko da njegovo prisustvo ne može da se detektuje u analizama krvi. Ovo ne znači da osoba nema HIV i da ne može da ga prenese drugima (mada je rizik veoma mali), ali znači da virus ne ugrožava život i zdravlje nosioca. Drugim rečima, bolest prelazi u hronično stanje, koje se uspešno drži pod kontrolom.

VARKA ZA MOZAK! Tamna čokolada proizvodi isti osećaj kao marihuana?

Upotreba kondoma nije apsolutna zaštita, ali je najbolja koja trenutno postoji, a ako ste u prošlosti bili izloženi nekoj od rizičnih situacija - obavezno se testirajte!

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:


 

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija