• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N1

19.12.2019

19:15

KONZUMIRANJE CRVENIH LJUTIH PAPRIČICA SMANJUJE RIZIK OD SRČANOG I MOŽDANOG UDARA! A evo koliko puta nedeljno treba da ih jedete!

Ljubav

KONZUMIRANJE CRVENIH LJUTIH PAPRIČICA SMANJUJE RIZIK OD SRČANOG I MOŽDANOG UDARA! A evo koliko puta nedeljno treba da ih jedete!

Podeli vest

Konzumiranje crvenih ljutih papričica moglo bi značajno da smanji rizik od smrti uzrokovane moždanim ili srčanim udarom, pokazuju istraživanja

Marialaura Bonačio, naučnica sa Instituta za istraživanje, hospitalizaciju i zdravstvenu zaštitu (IRCCS) Neuromed, vodila je istraživanje tokom kojeg je ustanovljeno da redovna konzumacija ljutih papričica rizik od smrti uzrokovane srčanim udarom može smanjiti za 40 posto, a moždanim udarom 61 posto.

HARIS DŽINOVIĆ OCENJUJE TVOJE PEVANJE! Pošalji nam klip kako PEVAŠ NJEGOVU OMILJENU PESMU i prisustvuj koncertu u Sava Centru!

Tokom studije koja je osam godina sprovođena u Moliseu, u Italiji, praćeno je zdravstveno stanje 22.811 osoba.

Foto: Pixabay

Primećeno je da konzumacija ljutih papričica najmanje četiri puta sedmično može značajno smanjiti rizik od smrti uzrokovane kardiovaskularnim i cerebrovaskularnim bolestima.

Rezultati istraživanja objavljeni su u listu "Journal of the American College of Cardiology".

Bonačio je kazala da pojedinci mogu slediti zdravu mediteransku dijetu, a drugi mogu jesti manje zdravu hranu, ali za sve njih konzumacija ljutih papričica ima zaštitni efekat.

Veruje se da ova je veza između konzumacije ljutih papričica i smanjenja rizika od kardiovaskularnih bolesti bazirana na kapsaicinu koji pomaže kod uklanjanja bola, a deluje i antiupalno.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija