• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje/biljeizdravlje.rs

22.12.2019

16:40

OD NANE SE DIŠE PUNIM PLUĆIMA! Inhalacija, stari lek koji pomaže!

Ljubav

OD NANE SE DIŠE PUNIM PLUĆIMA! Inhalacija, stari lek koji pomaže!

Podeli vest

Udisanjem isparenja čajeva od lekovitog bilja najbolje ćete razbiti gustu sluz, ovlažiti sluzokožu i otkloniti napetost u sinusima, pa samim tim ublažiti simptome prehlade, gripa, glavobolju...

Naše bake tvrdile su da se kašalj i začepljen nos najbolje leče ako bolesnik udiše paru koju ispuštaju čajevi od lekovitog bilja - nane, kamilice, bosiljka, majčine dušice... Inhalacija je stručni naziv za taj postupak (latinski "inhalatio" - udisanje), koji pomaže razbijanje guste sluzi, vlaži sluzokožu i otklanja napetost u sinusima, pa samim tim ublažava i glavobolju.

Narodni recepti se vrlo lako primenjuju bilo da se za inhalaciju koriste etarska ulja ili lekovito bilje. U proključalu vodu nakapajte ulje ili dodajte lekovite trave, glavu nagnite nad posudu na udaljenosti od oko 30 centimetara, te sa peškirom preko glave udišite lekovitu paru. Pazite samo da se nikada u potpunosti ne prekrivate da vas para ne bi opekla. Za lečenje dušnika, bronhija i bronhiola (donji disajni putevi) isparenja se udišu na usta, dok se za usnonosni prolaz, ždrelo i grkljan (gornji disajni putevi) udiše na nos.

Foto: Shutterstock

Odraslima se preporučuje da se inhaliraju 10-15, a deci dva-tri minuta, najbolje uveče pre spavanja, a ako je potrebno i još jednom tokom dana. Poželjno je i da se inhalirate ukupno 10 puta, a od rezultata zavisi da li, posle trodnevne pauze, može da se nastavi. Bez konsultacije s lekarom obolelima od astme inhalacija je strogo zabranjena!

Nana i kamilica

Prepoznatljivog mirisa, pitoma nana je bogata etarskim uljem koje osvežava i hladi. Osim ulja, list ove biljke sadrži i malo tanina i gorkih materija. Pomaže da se lakše diše, protiv prehlade i za ublažavanje upala disajnih organa.

FORMULA ZA ŽENIDBU I UDADBU! Zabavite se i IZRAČUNAJTE koje su vaše idealne godine za brak!

Foto: Shutterstock

Morska so

Morska so ima blago antiseptičko i antibakterijsko dejstvo, što se pripisuje jonima kalcijuma i magnezijuma koji se u njoj nalaze. Osim što ubija bakterije u disajnim organima, oporavlja oštećenu i nadraženu sluzokožu usled prehlada, sinusitisa ili bronhitisa i pomaže da vaš nos ponovo radi. Na pola litra vode dovoljno je staviti kašičicu morske soli i napariti se nad rastvorom.

Priprema: U dva litra proključale vode dodajte 10 kapi etarskog ulja nane ili dve šake suvog lista i isparenja udišite desetak minuta, dok se nosni kanali ne otčepe i ne počnete lakše da dišete.

Na sličan način možete da upotrebite kamilicu ili pripremite mešavinu od pet kesica nane, dve kesice kamilice i kašičice suvog bosiljka. Ova tri sastojka dodaju se u litar ključale vode i inhalacija može da počne.

Bosiljak

Ovaj omiljeni narodni lek i začin bogat je taninima, saponinima i gorkim materijama. Iako sadrži malo etarskog ulja, bosiljak snažno i prepoznatljivo miriše, jer ulje sadrži estragol i druga jedinjenja koja sprečavaju razmnožavanje mikroorganizama. Upotrebljava se protiv bolova u sinusima, da olakša disanje, za lečenje kašlja, bronhitisa i pušačkog bronhitisa.

NEMA MAJKE U SRBIJI KOJA NA OVAJ NAČIN nije skidala detetu TEMPERATURU! DR BRANIMIR NESTOROVIĆ upozorava koliko je ta TEHNIKA OPASNA!

Foto: Pixabay

Priprema: Sve što je potrebno jeste da u litar proključale vode dodate dve kašike suvog bosiljka, a možete da popijete i čaj od bosiljka zaslađen kašičicom meda.

Ruzmarin

Lekoviti su i listovi ruzmarina i etarsko ulje dobijeno njihovom destilacijom. List sadrži etarsko ulje, tanine, fenole, derivate cimetne (ruzmarinske) kiseline, flavonoide i triterpene. Koristi se protiv upale sinusa, da izleči prehladu, za snižavanje povišene temperature i protiv gripa.

DORUČKUJETE KAFU? Odmah PRESTANITE, ove PORUKE vam šalje telo, a vi ih IGNORIŠETE!

Foto: Pixabay

Priprema: U dva litra proključale vode dodajte kap ulja i inhalirajte se minut. Potom dodajte drugu kap i inhalirajte se još minut. Inhalaciju ponovite ukupno četiri-pet puta za odrasle ili tri-četiri puta za decu.

Eukaliptus

Listovi ove egzotične biljke koja potiče iz Australije sadrže zavidne količine raznovrsnih esencijalnih ulja, naročito eukaliptola, snažnog antiseptika. Eukaliptus uništava bakterije, čisti bronhije i sinuse, pomaže kod upale grla, olakšava izbacivanje sluzi.

DA SALCE NESTANE ZA TREN! Otkrivamo 10 razloga zbog kojih se gojite u PREDELU STOMAKA!

 

Foto: Shutterstock

Priprema: Pomešajte dve kapi eteričnog ulja eukaliptusa sa kašičicom alkohola i sipajte u pola litra vruće, ali ne ključale vode. Udišite paru desetak minuta.

Origano

Ulje dobiveno iz lišća origana sadrži dva glavna sastojka - timol i karvakrol, a s obzirom na to da su derivati fenola imaju izuzetan antibakterijski i antivirusni efekat. U narodnoj medicini origano se, osim kao prirodni antibiotik, koristi i kao sredstvo za iskašljavanje, za širenje bronhija, upalu sinusa i posebno hroničnih bolova u grlu.

REDOVNO JE JELA OVE SEMENKE I OSTALA U ŠOKU! Evo kakve PROMENE su joj se desile u ORGANIZMU!

Priprema: U pola litra vruće vode uspite od dve do četiri kapi ulja divljeg origana, a zatim udišite paru od pet do 10 minuta.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:


 

 

 

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija