• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Woman's Health/informer.rs

22.12.2019

21:38

UZNEMIRUJUĆE ISTRAŽIVANJE! Rak dojke i farbanje kose - da li postoji veza?

Ljubav

UZNEMIRUJUĆE ISTRAŽIVANJE! Rak dojke i farbanje kose - da li postoji veza?

Podeli vest

Najnovija američka studija sugeriše da određeni preparati za lepotu mogu ozbiljno da naškode zdravlju...

Nova studija objavljena u "International Journal of Cancer” otkrila je da kod žena koje koriste trajne boje za kosu i hemijske preparate za ispravljenje vlasi postoji uvećan rizik od raka dojke.

Vest koja je objavljena početkom ovog meseca zabrinula je ogroman procenat žena široim sveta koje kosu tretiraju na ovaj način. Da li ima istine u ovoj tvrdnji?

DANAS JE SVETSKI DAN O*GAZMA! Ima ih 12 vrsta, ovo su NAJBOLJE GODINE ZA VRHUNAC!

Istraživanje koje je objavio Nacionalni institut za zdravlje u "International Journal of Cancer" analiziralo je podatke 46.709 žena, a koje su sve imale sestre ili bliske rođake kojima je dijagnostikovan rak. U vreme studije, ispitanice nisu imale kancer.

Foto: Pixabay

Istraživači su otkrili da se kod žena koje su koristile trajnu farbu za kosu u prošloj godini, za devet odsto povećao rizik od pojave kancera u odnosu na one koje nisu farbale vlasi.

ŠTA OBUĆI ZA NOVU GODINU? Šljokice i vesele osamdesete!

Upotreba trajne boje za kosu na svakih pet do osam nedelja bila je povezana sa povećanjem rizika od karcinoma dojke za 60 odsto kod Afroamerikanki, dok je kod žena bele rase taj rizik uvećan samo za osam odsto.

Uticaj hemijskih preparata za ispravljanje kose takođe je analiziran. Istraživači su otkrili da žene koje su ih koristile na svakih pet do osam nedelja imale za 30 odsto veće šanse da obole od kancera dojke. Statistike su bile slične kod žena bele rase i Afroamerikanki (mada su ih ove druge češće koristile).

ČETKICA ILI KONAC, ŠTA IDE PRVO? Stomatolozi imaju odgovor!

Istraživači nagađaju da određene hemijske supstance u ovim proizvodima za kosu uništavaju estrogen i druge hormone u telu što dovodi do uvećanog rizika od pojave ove vrste teškog oboljenja.

Foto: Pixabay

Ipak, naučnici se ograđuju i kažu da veza između preparata za negu kose i raka dojke nije precizno utvrđena. Postoji još jedan ključan faktor u ovoj studiji koji treba uzeti u obzir, a to je nasledni.

(FOTO) GOLIŠAVOM FOTKOM PEVAČ PORUČIO SUPRUZI: Ovo je moj poklon!

- Kod ovih žena već postoji genetska predispozicija za pojavu ovog teškog oboljenja, jer je svaka od ispitanica imala sestru ili blisku rođaku koja je obolela od raka. Tako da rezultati ove studije nisu konačni i trebalo bi da se urade preciznije analize pre nego što bismo mi, lekari, preporučili ženama da ne koriste trajne boje za kosu - izjavila je za portal "Woman's Health" Stefani Bernik, šefica hirurgije na onkologiji u bolnici Maunt Sinaj Vest.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija