• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

12.01.2020

15:33

NAJBOLJI ČAJEVI ZA SMIRENJE! 5 biljaka koje LEČE STRES I NERVOZU!

Ljubav

NAJBOLJI ČAJEVI ZA SMIRENJE! 5 biljaka koje LEČE STRES I NERVOZU!

Podeli vest

U narodu su od davnina prepoznate biljke koje pomažu u slučajevima duševne napetosti, strahova i nervoze, poput valerijane, lavande, gloga...

Kada nas savlada umor, nesanica, stres i nervoza, tražimo olakšanje i pomoć. Većina nas se makar jednom u životu suočila sa ovim problemima, a prvo što nam padne na pamet jeste čaj ili neki drugi napitak koji će nas opustiti. U narodu su od davnina prepoznate biljke koje pomažu u slučajevima duševne napetosti, strahova i nervoze, poput valerijane, lavande, gloga...

ČUDOTVORNA VOĆKA podiže raspoloženje, snižava holesterol, reguliše pritisak... ODUVEK SMATRANA ZA ELIKSIR MLADOSTI!

AKO IMATE PROBLEM SA DISBALANSOM HORMONA ove zdrave semenke su pravo rešenje!

 

Tablete ili čaj?

Vreme neverovatnog ubrzanja u kojem živimo iz korena menja našu svakodnevicu. Sve je veći broj onih koji se žale da su uzrujani ili nervozni, da imaju problem sa spavanjem, odnosno nesanicom i konstantnim umorom. Psihosomatske bolesti (organski poremećaji nastali na nervnoj bazi) sve su češće. Psorijaza, osipi, čir na želucu, povišen krvni pritisak, dijabetes, anoreksija ili gojaznost samo su neke od bolesti koje se povezuju sa stresom i konstantnom nervozom.

Foto: pexels.com

Stres ili anksioznost?

Naučnici su uspeli da definišu sličnosti i razlike između stresa i anksioznosti. Iako ih je ponekad teško razgraničiti, stres možemo definisati kao stanje za koje tačno znamo šta ga izaziva i koji su uzročnici. Otklanjanjem uzroka rešavamo se stresa ili ga značajno ublažavamo. Anksioznost je pak stanje za koje uglavnom ne znamo razloge, to je strah koji osećate, a često niste svesni zbog čega se javlja. Nekada mislite da je sve u redu i da konkretnih razloga za strah nema, ali on se ipak javlja periodično i traje u zavisnosti od vaših unutrašnjih osećaja.

U Srbiji se godišnje popiju milioni tableta za umirenje, pa stručnjaci s pravom upozoravaju na zloupotrebe. Biljke su neškodljiva i zdrava opcija - najpoznatija je valerijana, a potom i glog, matičnjak, nana, kamilica, majčina dušica, kantarion, lavanda... Većina ovih biljaka se priprema kao napitak, dok one koje su bogate etarskim uljima mogu da služe za inhaliranje i aromaterapiju, pa tako imaju izraženije dejstvo.

Valerijana

Valerijana je dobro poznata kao biljka koja pomaže pri opuštanju, otklanjanju nesanice, stresa i straha, te se vekovima koristi u terapeutske svrhe, a lekovi na bazi valerijane danas se proizvode u savremenoj farmakologiji.

(FOTO) HTELA JE DA ULOVI PRINCA, LAGALA JE DA NE ZNA KO JE HARI! Prijateljica otkrila MRAČNE TAJNE Megan Markl!

Foto: Shutterstock

Od valerijane se koristi koren i može se piti kao čaj ili u vidu eteričnog ulja. Ulje valerijane ima veću koncentrovanu moć od čaja i dovoljno je nekoliko kapi, dva do tri puta dnevno. Čaj možete piti po potrebi, ali neke preporučene doze su do tri šolje čaja dnevno.

DELIKATESI OD OSTATAKA MESA! Najbolje ideje da očistite frižider! NIŠTA SE NE BACA!

Valerijana takođe deluje polako, nemojte očekivati da posle jedne šolje čaja svi vaši problem nestanu. Budite strpljivi, kada se u organizmu stvore dovoljne zalihe lekovitih materija iz valerijane, osetićete poboljšanje opšteg stanja.

Foto: Shutterstock

Matičnjak

Pored valerijane, matičnjak je drugi po značaju kada je u pitanju lečenje nervoze prirodnim putem. Matičnjak trava je ukusna biljka koja mirisom i ukusom podseća na limun, a obavezan je sastojak lekova i tinktura za smirenje. Koristi se za aritmiju, napetost, nervozu, strahove i nesanicu. Možete ga koristi kao čaj ili kao tinkturu.

NEGDE LETI PERIJE, negde se HLADNE GLAVE 'ulazi u ring'! Kako izgleda kada se POSVAĐAJU horoskopski znaci?

Foto: Shutterstock

Lavanda

Lavandom možete lečiti napetost, nesanicu, nervozu, grčeve u mišićima, crevima i želucu. Lavandu možete koristiti kao čaj takođe. Tinkturu lavande možete upotrebljavati i u spremanju napitaka, ali i kao aromaterapiju. Ova opojna, mediteranska biljka opušta sva čula i vekovima se koristi za otklanjanje posledica nervoze i stresa.

(FOTO) MOŽDA JE GLEDALA U AUSPUH? Pevačica zabrinula mnoge zbog izgleda: DA LI SI DOBRO?

Foto: Shutterstock

Bosiljak

Bosiljak je takođe izuzetan saveznik u borbi protiv nesanice i nervoze, a služi i kao antidepresiv. Ima izrazito prijatan miris i ukus. Čaj od bosiljka umiruje živce i nervozu u želucu i crevima. Može se koristiti u obliku eteričnog ulja i kao aromaterapija.

ZAGOREO VAM JE TIGANJ? Evo kako da ga spasite uz pomoć OVE NAMIRNICE!

Foto: Shutterstock

Nana

Jagorčevina, nana, zova, žalfija, anis, kantarion, samo su još neke biljke koje možete koristiti kod istih simptoma, za lečenje stresa i nervoze prirodnim putem.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra
Društvo

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra

Zbog dezinformacija, plasiranih preko društvenih mreža i pojedinih medija, da se svi zahtevi katastru podnose preko advokata, Republički geodetski zavod obaveštava javnost da postoje zahtevi za koje nije obavezno da se angažuje advokat već ih građani mogu i sami podneti, među kojima su zahtev za promenu prezimena ili matičnog broja.

19.04.2024

11:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija