• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kurir.rs/Informer.rs

13.01.2020

12:00

SPOPADA VAS VUČJA GLAD? Ovih 11 namirnica ZAMENITE onima koje smanjuju apetit i izađite iz ZAČARANOG KRUGA!

Ljubav

SPOPADA VAS VUČJA GLAD? Ovih 11 namirnica ZAMENITE onima koje smanjuju apetit i izađite iz ZAČARANOG KRUGA!

Podeli vest

Da li vam je poznat ovaj osećaj: morate istog trena nešto da stavite u usta, inače ćete umreti od gladi? Kod mnogih se nepodnošljiva potreba za slatkišima javlja odmah nakon jela, dok drugi preskaču doručak ili ručak da bi zatim osetili neizdrživu glad i ne samo nadoknadili ušteđene kalorije već i nabacili višak. Pri tom veoma lako možete da izbegnete da se nađete u začaranom krugu u koji vas teraju napadi gladi

Osnovno pravilo: jedite što je moguće redovnije, tri obroka dnevno. Tako će energija biti ravnomerno raspoređena tokom celog dana i neće moći da vam se desi da vas spopadne vučja glad.

Zamenite 11 namirnica koje izazivaju napade gladi onima koje smanjuju apetit kako biste uštedeli dodatnu količinu kalorija i suvišni kilogrami će nestati kao rukom odneti.

1. Umesto belog hleba - integralni krekeri

Ovaj hrskavi hleb je bogat vlaknastim materijama. Reč je o nesvarljivim ugljenim hidratima koji održavaju nivo šećera u krvi i sprečavaju napade gladi. Nasuprot tome, proizvodi od belog brašna sadrže veoma malo biljnih vlakana koja se brzo prerađuju pa se samim tim i brzo budi apetit.

2.Umesto pomorandže - grejpfrut

Grejpfrut je idealan za doručak ili užinu. Bogat je gorkim materijama koje smanjuju nivo insulina u krvi, čime se brzo stvara osećaj sitosti i sprečavaju napadi gladi. Pomorandže ne sadrže gorke materije.

Foto: Pixabay

3.Umesto putera - švapski sir

Umesto puterom, namažite parče hleba švapskim sirom. Tako ne samo da ćete uneti manje masti već ćete biti i duže siti. Razlog? Zbog visokog sadržaja belančevina švapski sir se sporo vari.

4.Umesto grožđa - šargarepa

Grožđe je veoma bogato šećerom. Nivo šećera u krvi naglo raste i isto tako naglo pada. Mozak prima poruku: Potrebno mi je još! Šargarepa sadrži malo šećera, ali je zato bogata pektinom. To je vlaknasta materija koja bubri u želucu i teško se vari.

Foto: Shutterstock

5.Umesto testenina - krompir

Krompir sadrži manje kalorija od testenina, a znatno više vlaknastih materija i belančevina. Zato se sporije vari, sprečavajući napade gladi. S druge strane, testenine su bogate brzo svarljivim ugljenim hidratima, pa se stomak brzo prazni.

6.Umesto rakije - kafa

Posle teške hrane bolje popijte kafu nego alkohol. Za razliku od kafe, koja smanjuje apetit, pića sa visokim procentom alkohola (npr. rakija) imaju suprotno dejstvo. Osim toga, kofein iz kafe reguliše metabolizam i sagorevanje masti, dok alkohol usporava i blokira varenje masti.

AKO NE MOŽETE SAMI DA PROCENITE, mi vam otkrivamo! Da li ste mu više od prijatelja?

GODINAMA SAM BILA ĆURKA...Trpela sam muža ALKOHOLIČARA, a onda sam mu jedan dan SIPALA DETERDŽENT U VINO!

7.Umesto slatkiša - suvo voće

Sušeno voće je slatko, ali se zbog velike količine vlaknastih materija sporije vari od slatkiša. Voćni šećer ne dopeva u krv odjednom već postepeno, zbog čega osećaj sitosti duže traje. Nasuprot tome, slatkiši zasićuju samo nakratko, pa se brzo javlja glad.

8.Umesto keksa - miris vanile

Jaku želju za slatkišima ublažićete mirisom vanile. Upalite mirišljavu sveću ili stavite otvorenu kesicu vanilinog šećera na peć. Aroma vanile će zaustaviti napad gladi. Keks uzrokuje nagli rast šećera u krvi, a posledica je napad gladi.

Foto: Shutterstock

9.Umesto kornfleksa - zobene pahuljice

Kornfleks ima visok glikemijski indeks, što znači da nivo šećera u krvi zbog brzog varenja naglo skače i isto tako naglo pada. Napadi gladi su unapred programirani. Zobene pahuljice su bogate vlaknima pa je glikemijski indeks nizak. Organizam se polako i neprekidno snabdeva energijom.

10.Umesto zaslađivača - šećer

Zaslađivač, doduše, štedi kalorije, ali neizbežno vodi ka napadima gladi. Sladak ukus šalje mozgu signal „stiže energija“, ali kada uzimamo zaslađivač, do mozga ne stiže nikakav signal i mi osećamo glad i jedemo više. Bolje je staviti manje šećera nego izazvati ovakav efekat.

11.Umesto limunade - voda

Voda je najbolja za gašenje žeđi. Ona nema kalorija, niti šećera i ne podstiče apetit. Jedna čaša limunade sadrži i do sedam kockica šećera, pa nivo šećera u krvi naglo raste. Luči se velika količina insulina, a da bi se šećer ponovo razgradio, šećer u krvi naglo pada i javlja se glad.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Svet se već nalazi u svetskom ratu? Vašington hoće da destabilizuje Iran!
Live TV

Svet se već nalazi u svetskom ratu? Vašington hoće da destabilizuje Iran!

Situacija na Bliskom istoku se, naizgled, barem malo primirila nakon sukoba između Izraela i Irana. Kako će tok spomenutog konflikta teći i da li postoji mogućnost da on eskalira na čitav svet? Na ova pitanja odgovarao je profesor dr Milan Petirčković sa Fakulteta političkih nauka za Informer TV u emisiji "Info jutro".

18.04.2024

13:00

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)
Partizan

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)

Košarkaši Partizana trijumfalno su krenuli u odbranu titule u ABA ligi, pošto su sinoć u Beogradskoj areni prilično glatko i ubedljivo savladali Igokeu sa 94:85 u prvom meču četvrtfinalne serije regionalnog takmičenja. Navijači crno-belih, osim zbog trijumfa, imaju razlog za zadovoljstvo i zbog uspona forme igrača koji je do pre nekoliko nedelja praktično bio zaboravljen i potpuno otpisan, a reč je o Amerikancu sa pasošem Hrvatske, Džejlinu Smitu (29)!

18.04.2024

10:28

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija