• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Novi

21.01.2020

10:34

ŠTITNA ŽLEZDA JE NAJVEĆI OKIDAČ U ORGANIZMU! Ukoliko primetite ove SIMPTOME, hitno idite kod lekara!

Ljubav

ŠTITNA ŽLEZDA JE NAJVEĆI OKIDAČ U ORGANIZMU! Ukoliko primetite ove SIMPTOME, hitno idite kod lekara!

Podeli vest

Štitna želzda može imati dramatičan uticaj na brojne telesne funkcije. Ako ste žena iznad 35 godina, izgledi za poremećaj ove žlezde, prema nekim procenama, viši su od 30 posto.

Nalazi se ispod grkljana i proizvodi hormone koji regulišu, između ostalog, telesnu temperaturu, metabolizam i rad srca.

Stvari se mogu pogoršati kada ona radi premalo ili previše. Šta može da uzrokuje loš rad štitne žlezde? Krivci mogu da budu genetika, autoimuni napad, trudnoća, stres, nedostatak hranjivih stvari, toksini u okolini, ali stručnjaci još nisu u potpunosti sigurni.

Obratite pažnju na ove simptome:

Iscrpljeni ste

Osećaj iscrpljenosti može biti povezan sa brojnim stanjima, ali postoji velika povezanost s hipotireozom, poremećajem koji je rezultat stavaranja premalo hormona štine žlezde.

Foto: Shutterstock

Ako ste umorni čim se probudite, čak i nakon što ste celu noć kvalitetno spavali, to bi moglo da znači da vam štitna žlezda ne radi dovoljno dobro.

Osećate se bezvoljno

Osećaj tuge i bezvoljnosti može da bude povezan sa simptomom hipotireoze. Hormon štitne žlezde može imati uticaj na količinu ‘hormona sreće’, serotonina, u mozgu.

Nervozni ste i nestrpljivi

Nelagodnost i ‘čudan osećaj’ može da bude povezan s hipertireozom, kada štitna žlezda proizvodi previše hormona. Preplavljen hormonima vaš organizam može da  bude u petoj brzini. Ako ne možete da se opustite, moguće da je upravo ona u ‘hiper’ stanju.

Apetit i ukus hrane su se promenili

Povećani apetit može da bude znak hipertireoze, jer se zbog previše hormona štinjače možete osećati gladno.

Foto: Shutterstock

Usporena štitšna žlezda, s druge strane, može se poigrati s ukusima i mirisima hrane.

Zbunjeni ste

To može da bude uzrok neispavanosti ili starenja, ali kognitivne funkcije mogu da budu na udaru. Kod previše hormona štitne žlezde možete imati poteškoće s koncentracijom, a premalo uzrokuje zaboravljivost i ‘rupe’ u sećanju. Žene to često loše pripisuju menopauzi.

Lepršavi ste i uzbuđeni

Taj lepršavi osećaj koji imate možda je lupanje srca. Možete osećati kao da vam srce preskače otkucaje ili kuca prebrzo i prejako. To osećate u prsima ili kada dodirnete pulsne tačke u grlu ili vratu. Lupanje srca može da bude znak hipertireoze.

Suva koža

Suva koža koja se ljušti može da bude znak hipotireoze. Promene u teksturi kože i izgledu povezani su s usporenim metabolizmom, što može smanjiti znojenje. Koža s nedovoljno vlage brzo postane suva. Takođe, nokti postanu krhki i neravni.

Rad creva je nepredvidiv

Ljudi s hipotireozom ponekad se žale na konstipaciju. Poremećaj u proizvodnji hormona što će izazvati usporavanje probave. To je jedan od tri najčešća simptoma hipotireoze.

Foto: Shutterstock

S druge strane, preterana proizvodnja hormona štitnjače može uzrokovati proliv ili češću stolicu.

Poremećen menstrualni ciklus

Duže menstruacije s jačim bolovima mogu da budu znak hipotireoze. Skraćen je i razmak između dve menstruacije.

Bolni ekstremiteti ili mišići

Ako imate iznenadne osećaje trnaca, utrnulosti ili bolova u rukama, nogama, stopalima ili šakama, to bi mogao da bude znak hipotireoze. Tokom vremena, premalo hormona štitne žlezde može oštetiti živce koji iz mozga i leđne moždine šalju signale kroz telo. Rezultat su neobjašnjena probadanja i trnci.

Visok krvni pritisak

Povišen krvni pritisak može da bude znak poremećaja štitnjače, i hipotireoze i hipertireoze. Po nekim procenama, osobe s hipotireozom imaju dva do tri puta veći rizik imati visok krvni pritisak. Jedna teorija je da niske količine hormona štitnjače usporavaju otkucaje srca.

Poremećeno regulisanje telesne temperature

Osećaj hladnoće povezan je s hipotireozom. Usporavanje sistema uzrokovan usporenim radom štitnjače znači da su ćelije potrošile manje energije. Manje energije znači manje topline.

S druge strane, preterana aktivnost štitne žlezde tera ćelije da proizvode energiju u petoj brzini. Zato je osobama s hipertireozom ponekad vruće i preterano se znoje.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

DOKTOR DUNJIĆ ŠOKIRAO NA RTS: Zračenje nas razara! Fen, punjač, produžni, pa čak i JASTUK! Evo šta da radite!
Ljubav

DOKTOR DUNJIĆ ŠOKIRAO NA RTS: Zračenje nas razara! Fen, punjač, produžni, pa čak i JASTUK! Evo šta da radite!

Specijalista opšte medicine i lekar integrativne medicine Slobodan Dunjić otkrio nam je koji je to uređaj koji najviše zrači, da li ostavljen punjač od mobilnog telefona šteti, zašto uvek morate da hodate dok pričate na telefon, ali i zašto nikako ne bi trebalo da nosite zlatan lanac! Ovo su zablude i istine o zračenju, a na jednu i voditeljka RTS je ostala u šoku!

21.01.2020

08:14

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija