• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Miss.24.sata.hr

14.02.2020

10:17

EVO ZAŠTO NAM TEMPERATURA SKAČE UVEČE KADA SMO BOLESNI! Ova tri faktora su presudna!

Ljubav

EVO ZAŠTO NAM TEMPERATURA SKAČE UVEČE KADA SMO BOLESNI! Ova tri faktora su presudna!

Podeli vest

Svi znamo koliko visoka temperatura kada se razbolimo zna da bude neprijatna i dosadna. Sigurno ste primetili da se uveče stanje pogoršava i ne da vam da zaspite

Osim temperature pogoršavaju se i drugi simptomi: glavobolja, zapušen nos i grlobolja, a telo vam drhti.

Zašto je to tako?

Dnevni bioritam

Cirkadijalni bioritam  je dnevno noćni ritam našeg tela, poznat i kao unutrašnji sat.  Ovaj biološki sat reguliše čovekov san i znatno je povezan sa imunitetom. Naime, kada smo bolesni, naš imuno sistem podiže temperaturu tela i tako ubija bakterije i viruse.

ZAŠTO JE DOBRO KONZUMIRATI CRVENI GREJP? Ako jedete jedan dnevno, uočićete VELIKE PROMENE!

BELI MRS NIJE ZLO! Sir i kajmak su obavezni na trpezi, ali mora da se pazi! (FOTO)

Ćelije koje se bore protiv virusa otpuštaju hemikalije koje mogu da izazovu upalne procese u zaraženim tkivima, a mi tu upalu doživljavamo kao pogoršanje simptoma - porast telesne temperature, bol u grlu i zapušen nos.

Ali, naš imunitet ne radi uvek punom parom, te se simptomi koje lakše podnosimo danju, uveče i tokom noći se pogoršavaju. Upravo zbog toga i lošije spavamo kada smo bolesni.

Foto: Shutterstock

Uloga gravitacije

Tokom dana kada stojimo i sedimo, sluz iz sinusa i nose se prirodno sliva u grlo ili često duvamo nos. Iz tog razloga normalnije dišemo danju nego noću.  

Uveče kada legnemo u krevet, sluz teže protiče, te se skuplja u nosu, što znatno otežava disanje i remeti san.

Foto: Shutterstock

 

Savet:

Spavajte na nekoliko jastuka tako da vam glava bude na povišenom i obavezno pre spavanja pročistite nos nekim sprejem.

Mrtva tišina

Tokom dana smo preokupirano obavezama, te smanje mislimo na simptome koje nam se pojavljuju. 

Međutim, tokom noći, u  mraku smo koncentrisani na  bolest i  više primećujemo koliko se loše osećamo.

Osim toga, uveče smo uzrujani jer dragocene sate sna ometa kašljanje, duvanje nosa i  preznojavanje zbog temperature. A što smo više uznemireni, to ćemo teže zaspati. 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!
uštedeo ogromne pare

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!

Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić koji je optužen da je bio pripadnik vračarskog klana koji su organizovali odbegli Nikola Vušović i Radoje Zvicer izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je 35.000 evra, koliko je prilikom pretresa pronađeno u njegovom iznajmljenom stanu u kom je pre hapšenja živeo sa porodicom, njihova porodična ušteđevina.

16.04.2024

16:50

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija